Коледа е специално време от годината за повечето хора, защото

...
Коледа е специално време от годината за повечето хора, защото
Коментари Харесай

На какво ни учат различните традиции?

Коледа е особено време от годината за множеството хора, тъй като всички ние свързваме тези дни с уют. По Коледа се събираме с обичаните хора, получаваме и подаряваме дарове, ядем вкусна, домашно приготвена храна, а на трапезата постоянно участва домашно омесената питка.

Но с изключение на познатите ни традиции, има такива, които се открояват измежду останалите. Сега си направете чаша парещ шоколад, запалете обичаната си ароматна свещ и научете нещо ново за най-необичайните коледните обичаи по света.

 Кремпус плаши младо момче. Vasco Electronics

Крампус в Австрия: Ще бъдете отвлечени преди Коледа

Какво би се получило, когато се смесят християнските обичаи с малко алпийски фолклор? Явно нещо чудовищно забавно.

Крампус е митологично създание от алпийския фолклор, за което се твърди, че броди по улиците на града, плашейки децата. В австрийската традиция Крампус е показан като изверг, който улавя най-веселите деца и ги прибира в чувала си.
Според остарели сведения, това е бил методът на родителите да принудят децата си да бъдат послушни. В противоположен случай Крампус ще ги отвлече!

Традицията за Крампус е към момента жива в Австрия, за благополучие по не толкоз фрапантен метод в наши дни. Всяка година децата поставят обувките си до камината на 5 декември, с цел да се уверят, че са били послушни през изнизващата се година.

Ако са били положителни и послушни, тогава Дядо Коледа или Свети Никола, ще оставят дребен подарък в обувките им. Но в случай че не са били толкоз положителни, тогава Крампус ще им остави въглен или пръчка.

 Родител и дете се радват на коледно празненство с храна от KFC. Vasco Electronics

KFC за коледна вечеря? Да апелирам!

В днешно време доста хора в Япония честват Коледа, само че това не е формален празник за тях, както е в Америка. Но има едно нещо, което за разлика от американците те вършат: ядат KFC за коледна вечеря.

Как се е случило това?

Както при множеството модерни традиции, всичко стартира с добре премислена маркетингова акция. През 70-те години Коледа не е особено важен празник за японците, бил е свързван най-вече със Запада.

Маркетолозите на KFC вземат решение да се възползват от това и да свържат празника с типично западния обичай да се яде fast food. За да отбележат мотива, те пуснали реклами, които показали особено коледно меню в KFC.

Много японци намирали за уместно да имат типично западно ядене за празника. Така се родила една традиция, която продължава към този момент съвсем 50 години. А дали ще оцелее през идващите 50?

 Вещицата Ла Бефана с чорап и сладкиши на назад във времето. Vasco Electronics

Вещицата Ла Бефана: Помощникът на Дядо Коледа в Италия

Легендата за Ла Бефана е за остаряла магьосница, която лети на метла и раздава сладкиши на положителните деца и бучки въглен на неприятните.

Няма особена изясненост за това по какъв начин е зародила актуалната традиция на Ла Бефана, само че има някои обстоятелства, които се повтарят в множеството истории.

Например доста митове споделят, че Ла Бефана в началото е била елементарна бедна жена, която тръгнала с трима мъдреци, с цел да даде дарове на бебето Исус. Пътуването ѝ обаче по този начин и не приключва. Вероятно това е повлияло за нейния застрашителен и безстопанствен тип. Въпреки това, съгласно историите дълбоко в себе си Ла Бефана в никакъв случай не е губила положителните си планове. Затова всяка година тя награждава послушните децата.

Традицията на Ла Бефана е коледна традиция, която се чества в Италия, само че и в други елементи на Европа. Дори Крампус в Австрия по някакъв метод е обвързван с този бит. И двамата награждават положителните деца и оставят въглен за непослушните.

 iStock/Getty Images

Коледа в Индия: бананови дървета, биряни и светлини по покривите

В Индия, където единствено към 2-3% от популацията е християнско, Коледа е повече за събиране на фамилията и приятелите, в сравнение с за религиозни обреди и традиции.

Страната обаче има свои неповторими коледни обичаи, като украсяването на бананови и мангови дървета. Освен тях, доста индийски християни украсяват домовете си със светлини. Смята се, че тази традиция е почнала през 19 век, когато християнските мисионери за пръв път донесли електрически лампи в Индия. Празничната им софра включва специфични коледни храни, като плодова торта или биряни - ястие с ориз, което нормално се прави с пилешко или агнешко.

Е, по какъв начин ти се коства? Намери ли нещо, което е сходно с нашите традиции за празника?

Докато приказваме за разнообразни обичаи и култури, това, което в действителност научаваме, е, че имаме повече общи неща, в сравнение с си мислим. Послушните постоянно получават подарък.

Нека да запазим тази част от традицията и да помислим върху листата с послушни.

 iStock/Getty Images

Подарък, който може да е от изгода за някой обичан от листата ни, е неотложен преводач Vasco Translator V4. Този мигновен преводач ви дава даже суперсилата да разбирате цели 108 езика.

Нещо повече, идва с безвъзмезден пожизнен достъп до интернет. Това е по този начин, тъй като има вградена SIM карта, която се свързва в съвсем 200 страни без скрити разноски. Незабавен преводач Vasco Translator V4 се предлага с функционалности, като превод на глас, фотоси и текст, а също така с този можете да превеждате диалози.

Вашите близки обичат ли да пътуват? Или може би имате семейство в чужбина? Тази Коледа накарайте любовта и разбирателството да продължат през цялата година.

 Дядо Коледа търси дестинация на глобус. Vasco Electronics

Проверете какво знаете за Коледа

Странните традиции по света сториха ли ви се забавни? Може да спечелите страхотни награди, като извършите специфичен коледен тест обвързван с необикновените коледни обичаи. Можете да го намерите . Ако съумеете да отговорите вярно на най-малко 7 въпроса, имате късмет да спечелите прелестни награди.

Кой знае какво ще лежи под коледната елха тази година. Подарък или въгленче?
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР