Koлaпcът нa втората по големина банка в Швейцария - Сrеdіt

...
Koлaпcът нa втората по големина банка в Швейцария - Сrеdіt
Коментари Харесай

След краха на Креди сюиз: Иде ли краят на високите лихви?

Koлaпcът нa втората по величина банка в Швейцария - Сrеdіt Ѕuіѕѕе, който е нa cтoйнocт няĸoлĸo милиapдa eвpo, мoжe дa oзнaчaвa cпaceниe зa пpитeжaтeлитe нa ипoтeчни ĸpeдити, така ĸaтo Eвpoпeйcĸaтa цeнтpaлнa бaнĸa oбмиcля ĸpaй нa пoвишaвaнeтo нa лиxвeнитe пpoцeнти. " Cътpeceниятa нa финaнcoвия пaзap мoжe дa cвъpшaт чacт oт paбoтaтa нa EЦБ, aĸo пoтиcнaт тъpceнeтo и oбyздaят инфлaциятa ", ĸoмeнтиpa пpeзидeнтът Kpиcтин Лaгapд, цитиpaнa oт cвeтoвнитe aгeнции. " Яcнo e, чe нaпpeжeниeтo във финaнcoвaтa cтaбилнocт мoжe дa oĸaжe влияниe въpxy тъpceнeтo и вcъщнocт мoжe дa cвъpши чacт oт paбoтaтa, ĸoятo инaчe би билa cвъpшeнa oт пapичнaтa пoлитиĸa и пoвишeниятa нa лиxвeнитe пpoцeнти ", зaяви Лaгapд пpeд Koмиcиятa пo иĸoнoмичecĸи и пapични въпpocи нa Eвpoпeйcĸия пapлaмeнт. Ocнoвният лиxвeн пpoцeнт ce пoвиши пeт пъти oт юли, достигайки 3%, като добави cтoтици eвpo нa мeceц ĸъм жилищнитe зaeми. Ho дpyгo плaниpaнo yвeличeниe oт 0,5 пyнĸтa дo 3,5% мoжe дa нe ce ocъщecтви, cмятaт пaзapни нaблюдaтeли.

" Зомбито изчезна, само че се роди страшилище " . С такова заглавие излезе авторитетното швейцарско издание Neue Zuercher Zeitung в понеделник, когато стана факт гигантско банково усвояване - най-голямата банка в Швейцария UBS взе втората по величина кредитна институция в страната Credit Suisse. Това се случи в дирижирано от регулаторите избавяне, което накърни гордостта на Швейцария, известна с богатия си банков опит, разяснява Reuters.
-->

Скандалите в Credit Suisse ерозираха репутацията и рентабилността ѝ, а внезапната загуба на доверие измежду вложителите заплаши нейната жизненост. Credit Suisse получи незабавен заем от централната банка на Швейцария предходната седмица, което в началото успокои пазара. До края на уикенда обаче се наложи да бъде избавена посредством продажба, с цел да се избегне по-голям банков колапс. Друг вид, който се разглеждаше, беше цялостна или частична национализация.

" Преди няколко месеца никой не би си помислил, че Credit Suisse ще банкрутира. Това обаче не е случайност ", написа Neue Zuercher Zeitung. „ Credit Suisse имаше пазарна стойност от 100 милиарда швейцарски франка през 2007 година, от които предишния петък бяха останали 7 милиарда. Това е заличаване на цената от мениджъри, които повърхностно са подценили рисковете, както и от безпомощни членове на борда, които прекомерно постоянно не съумяват да управляват нещата “, се споделя в публикацията.

Вестник Tages-Anzeiger дефинира договорката като " исторически скандал ". От Асоциацията на банковите чиновници обявиха, че са шокирани от евентуалните последствия от поглъщането и желаеха UBS да сведе съкращенията на работни места до „ безспорен най-малко “. 

UBS ще заплати 3 милиарда швейцарски франка (3,23 милиарда долара) за придобиването Credit Suisse и ще поеме до 5,4 милиарда $ загуби, показва Reuters. Покупката под пазарната стойност включва застрахователна скица от швейцарски организации, които да предотвратят евентуални загуби за UBS в резултат на придобиването на някои от по-рисковите активи на Credit Suisse.Около 16 милиарда швейцарски франка (17,3 милиарда долара) от облигациите на Credit Suisse от спомагателния капитал от първи ред (AT1) ще бъдат изцяло обезценени, заяви финансовият регулатор на Швейцария Finma. 

Рискова ли е супербанката

С централи единствено на няколко минути пешком една от друга в центъра на Цюрих, близо до езерото, със заснежени планини на хоризонта, двете кредитни институции са стълбове на световните финанси от десетилетия. Общата стойност на активите им е до 140% от брутния вътрешен артикул на Швейцария , съгласно централната банка.

Роджър Нордман, водач на социалдемократите в швейцарския парламент, е на мнение, че поглъщането на Credit Suisse от страна на UBS изправя Швейцария пред неправдоподобен риск. " Швейцарската национална банка и държавното управление сложиха на масата 209 милиарда франка, а това е голям риск за Швейцария. Новата UBS също е в великански риск. Тя ще разполага с активи за 1,5 трилиона франка, което е прекалено много за Швейцария.Случващото се е извънредно във връзка с имиджа на Швейцария. Това е предизвестие, че в страната има банки, които са прекомерно огромни ", сподели Нордман. И призна, че е угрижен за новата UBS. " Трябва да има по-ясно разделяне сред обичайния пестелив бизнес на банките, техните капиталови подразделения и секторите за ръководство на активи ", добави той.

Главният изпълнителен шеф на UBS Ралф Хамърс, който ще управлява новото обединено сдружение, обаче е уверен, че неговата банка е подготвена да реализира поглъщането сполучливо. „ С придобиването връщаме стабилността и сигурността за клиентите на Credit Suisse, само че също по този начин поддържаме репутацията на Швейцария като финансов център “, сподели Хамърс.По думите му, UBS ще бъде в положение да ръководи рисковете, които биха могли да зародят от основаването на " супербанката ".Той сподели още, че ще бъде преструктурирано подразделението за капиталово банкиране на Credit Suisse в капиталова банка, сходна на тази, която е част от UBS. " Ние я назоваваме капиталова банка с " олекотен " капитал ", означи Хамърс.

Краят на една 167-годишна история

Основана през 1856 година от индустриалеца Алфред Ешер, Credit Suisse става една от най-големите компании за финансови услуги, оперираща в към 50 страни. Тя излезе от финансовата рецесия през 2008 година относително мощна, без да получи държавна помощ. По-късно редуцира работни места, защото смени курса от рисково капиталово банкиране, с цел да се концентрира върху ръководство на благосъстоянието. Това докара до проблеми и тя бе въвлечена в редица случаи на подпомагане за укриване на налози.

Един от тях е обвързван с набирането на 2 милиарда $ финансиране за риболовната промишленост на Мозамбик, с което се оказа забъркана в престъпно следствие на машинация.

През март 2019 година стана ясно, че Credit Suisse е наела частни следователи, с цел да шпионират някогашен чиновник, който подозират, че е откраднал нейни клиенти.

Две години по-късно сривът на компанията за финансови услуги Greensill Capital повлече и банката. Швейцарският регулатор FINMA съобщи, че тя е направила „ отчасти погрешни “ и „ прекомерно позитивни изказвания “, когато е предложила 10 милиарда $ на клиенти като сигурна инвестиция.

Скоро по-късно пристигна Archegos /Аркейгос/ Capital Management. Това бе фамилна адвокатска фирма с лимитирана отговорност, която управляваше персоналните активи на Бил Хуанг, достигнали в избран миг до над 36 милиарда $. На 27 април 2022 година Хуанг беше задържан по федерални обвинявания в машинация и рекет. Сривът на Archegos донесе 5 милиарда $ загуби на Credit Suisse и санкция за управлението. 

Тя се оказа и първата швейцарска банка, получила наказателна присъда, обвързвана с контрабандист на кокаин. На 27 юни 2022 година Credit Suisse беше наказана от Федералния углавен съд да заплати санкция от 2 млн. швейцарски франка по процеса за пране на пари на българската мафия. Обвиненията за пропуски при наблюдението на банковите връзки и при контрола на разпоредбите против прането на пари са за интервала от юли 2007 година до декември 2008 година Предходни обстоятелства към 27 юни 2007 година не са взети поради, тъй като са с изтекла отминалост.

Още през февруари федералният прокурор Люк Лемгрубер насочи остри обвинявания против " Креди сюис ", изтъквайки, че през 2004 година, когато банката открива връзки с българската незаконна група, нейният необут Евелин Банев към този момент е бил със съмнителна известност. Само сред 2005 и 2006 година са били конфискувани 18,8 тона кокаин, оценен на 30 млн. $ на звук, уточни прокурорът. Той посочи, че следствието на българското правораздаване е открило, че мрежата е подбрала " Креди сюис " и една австрийска банка. В тези институции, които имали репутацията, че не управляват произхода на парите, работели българи. 

Брендо, против който не са повдигнати обвинявания в Швейцария, бе наказан за наркотрафик в Италия през 2017 година, а по-късно и в България през 2018 година за принадлежност към проведена незаконна група, взела участие в трафик на кокаин от Латинска Америка. Той беше задържан през септември в Украйна, само че по-късно бе освободен с решение на украинския съд, тъй като е придобил украинско поданство. След това местонахождението му е незнайно.

С всяка неприятна вест загубите на " Credit Suisse " се увеличаваха и вложителите ставаха все по-предпазливи, в това число и най-големият, Saudi National Bank. " Чудя се дали сте подготвени да помогнете в допълнение, в случай че има диалог за още ликвидност за Credit Suisse? ", попита Юсеф Гамал. " Отговорът е безусловно не. Поради доста аргументи отвън най-простата причина, която е регулаторна и уставна ", отвърна Аммар ал-Худайри, ръководител на Saudi National Bank.И тези няколко думи бяха задоволителни, с цел да изпратят акциите на Credit Suisse на историческо дъно.

Дори 54 милиарда $ избавителна линия от швейцарската централна банка не можа да заличи загубите.

Може да е съществувала 167 години, само че Credit Suisse ще бъде запомнена с този случай.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР