Колаж Пресслужба на президента на Русия, Засилва се напрежението по

...
Колаж Пресслужба на президента на Русия, Засилва се напрежението по
Коментари Харесай

Песков: Русия е обезпокоена от струпването на войници и военна техника на НАТО и САЩ в Гърция

Колаж Пресслужба на президента на Русия,

Засилва се напрежението по оста Русия - НАТО - Съединени американски щати.

Русия е обезпокоена от концентрацията на бойци от НАТО и Съединени американски щати на гръцка територия, прехвърлянето на военна техника на Алианса през гръцкото пристанище Александруполис. Това съобщи прессекретарят на президента на Руската федерация, Дмитрий Песков, в интервю за гръцкия ефирен канал Antenna, представен от Гласове.

В края на ноември гръцкият вестник Rizospastis заяви, че в пристанището на Александруполис тече огромна интервенция по прекачване на американска военна техника.

Повече от 120 бойни хеликоптера и 1000 бойни транспортни средства трябваше да бъдат превозени през пристанището в сходство с неотдавна обновеното съглашение за защита сред Гърция и Съединените щати. Тези транспортни средства ще бъдат ситуирани в разнообразни точки в източното крило на НАТО, в това число Гърция, България и Румъния.

Интервюто с Дмитрий Песков за гръцкия ефирен канал Antenna е направено в навечерието на срещата на съветския президент Владимир Путин с гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис на 8 декември в Сочи. Първите фрагменти от него бяха излъчени в сряда вечерта, а то беше показано напълно в предаването " Специален репортаж " късно в петък.

На въпроса какво тревожи Москва относно актуализираното съглашение за съдействие в региона на защитата сред Гърция и Съединени американски щати, представителят на Кремъл отговоря:

" Проблемът е доста елементарен. Все повече и повече бойци на НАТО и Съединени американски щати се концентрират на вашата територия. Вие превозвате стотици, хиляди елементи военна техника през Александруполис и т.н. Отваряте нови бази за НАТО, а в това време НАТО ни назовава зложелател. А НАТО формулира главната цел на Алианса, която е сдържането на Русия. Това ни тормози, би трябвало да ни разберете. "

На забележката на репортера, че Гърция е еднообразно загрижена за зенитно-ракетната система С-400, която Русия е доставила на Турция, Дмитрий Песков отговоря, че „ С-400 е отбранителна система, а това, което се транспортира през Александруполис, не е отбранителна техника ". Според говорителя на Кремъл Гърция в никакъв случай няма да бъде враждебна към Русия.

" Но Гърция е обвързана със отговорности, произлизащи от участието в НАТО. Това е проблем с НАТО за нас, защото НАТО се приближава до нашите граници. Виждаме много враждебно, както го разбираме, разширение на НАТО към нашите граници, към Украйна “, сподели Дмитрий Песков, написа Блиц.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР