Колаж от 5 000 дигитални произведения на изобразителното изкуство на

...
Колаж от 5 000 дигитални произведения на изобразителното изкуство на
Коментари Харесай

Christie’s пуска за първи път на търг дигитално произведение на изкуството

Колаж от 5 000 цифрови творби на изобразителното изкуство на американския график Майк Винкелман ще бъдат изложени на търг, който ще се организира от 25 февруари до 11 март. Информацията е оповестена на уеб страницата на аукционна къща.

Огромният колаж, наименуван „ Everydays - The First 5 000 Days”, е резултат от 30-годишното творчество на графика от Южна Каролина. През май 2007 година той взема решение да основава всеки ден нова картина в цифров формат в продължение на 5 000 дни и съумява да реализира своя план.

„ Това е първото изцяло цифровизирано произведение на изкуството, изложено на търг от обичайната аукционна къща”, акцентира Christie’s, като прецизира, че достоверността на тази работа е сертифицирана с помощта на блокчейн технологията.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Картина на английския художник Дейвид Хокни бе продадена за...

От позиция на специалистите, колажът отразява еволюцията в творчеството на създателя. Той е почнал с елементарни рисунки, а по-късно минава към 3D-графика, нереални облици и опитва с цветове и форми.

Рисува герои от анимационни филми, някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп, водача на Северна Корея Ким Чен Ин и поп-певеца Майкъл Джексън.

Отделна творба е отдадена на епизод от телевизионния спор на вицепрезидента на Съединени американски щати Майк Пенс с претендента на демократите Камала Харис на 7 октомври предходната година в Солт Лейк Сити. Тогава вниманието на феновете на дебата е привлечено не толкоз от политическите въпроси, колкото от появилата се към главата на Пенс муха. Това се трансформира в централна тематика в американските медии и потребителите в обществените медии.

Christie’s дефинира творчеството на американския график като „ пророческо и постоянно фриволно”. Това не попречи ни минимум на Винкелман, прочут под псевдонима Beeple, да завоюва 1,8 млн. почитатели в Инстаграм, да си сътрудничи с стилната къща Louis Vuitton, компанията Nike, певицата Кейти Пери и артиста Доналд Глоувър.

Стартовата цена на колажа е единствено 100 $. През декември сбирка от други 20 работи на художника, изложени на сходен търг, бяха продадени за 3,5 млн. $, съобщи БГНЕС, цитирайки ТАСС.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР