Колаж ФБ, Посолство на Русия вн БългарияТемата със сваленото интервю

...
Колаж ФБ, Посолство на Русия вн БългарияТемата със сваленото интервю
Коментари Харесай

Бенатова за неизлъченото интервю с Митрофанова: Не бива да има забранени гости

Колаж ФБ, Посолство на Русия вн България

Темата със сваленото изявление с съветския дипломат продължава да е необятно коментирана и обект на разпалени диспути.

Програмният съвет на Българското национално радио забрани излъчването на изявлението с руския дипломат Елеонора Митрофанова, което бе записано от водещия на " Политически НЕкоректно " Петър Волгин.

Пред " Свободна Европа " председателят на Комисията за журналистическа етика Нели Огнянова разяснява, че в случая казусът не е в личността на госта. Тя споделя, че е нужен „ безотказен равномерен публицистичен развой, учреден на най-високи журналистически стандарти “, който не би позволил подозрения в държанието на водещия.

Дългогодишният ефирен публицист и член на Асоциацията на европейските публицисти в България Миролюба Бенатова също е на мнение, че „ не трябва да има неразрешени посетители “. Тя обаче вижда проблем в неналичието на съответна информация за какво това изявление е било неразрешено. И по какъв начин тъкмо се е стигнало до това решение. „ Ако не чуем това изявление, то се митологизира. Единственият късмет това изявление да не бъде мит и да не бъде издигнато в фетиш, заради своята неопределеност, е да можем да го чуем “, споделя Бенатова.

„ Не бива да има неразрешени посетители, от една страна. От друга, това по какъв начин се води изявлението също е една доста хлъзгава материя “, прибавя тя, написа novini.bg. 

Според нея е значимо да се разбере по кое време и какво е подтикнало Програмния съвет на БНР да се сезира и събере, с цел да разисква към този момент записаното изявление. Бенатова споделя и това, че е значимо „ да се разбере кои са съответните пасажи, които са предиздвикали Съвета да реши, че изявлението не е професионално направено “.

По мотив подозренията, че Пеевски може да е оказал въздействие върху решението за събаряне на изявлението от ефир, Огнянова повтори, че съществуването на съответна публицистична преценка на тематиките и гостите би изключила сходни подозрения. „ Защото в този момент сме изправени пред труднопроверими догатки дали професионалното саморегулиране не е катализирано политически, което е безусловно неразрешено. “
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР