Кои стоки ще са с надценка до 10% в големите

...
Кои стоки ще са с надценка до 10% в големите
Коментари Харесай

Кои ще са евтините стоки в хипермаркетите?

Кои артикули ще са с надценка до 10% в огромните търговски вериги? Министърът на стопанската система Никола Стоянов, който работи по концепцията за ограничение на цените, даде детайлности пред Нова тв.

Търговците ще са задължени да поддържат наличност на артикули в магазините с надценка до 10%. Ако не го вършат, са планувани санкции, сподели Стоянов относно предлагането от 17 групи артикули да има един продукт на трайно ниска цена. 
-->
„ Ако наличността от съответния артикул свърши, да вземем за пример на яйца М, те ще могат да трансферират тази надценка върху идващия най-евтин артикул в категорията ", разясни икономическият министър. 

Законът за надценките ще обхване 17 типа храни.

Стоянов съобщи, че това е антипазарна мярка, само че увери, че с нея държавната интервенция на пазара ще е минимална. В момента проектозаконът е в развой на публично разискване, като по него работи и междуведомствена комисия.

„ Първоначалният разбор демонстрира, че няма да се засегне пазарът сериозно. Именно поради това са 17 продуктови групи по един продукт. Имайте поради, че от групите като кашкавал, мляко, кисело мляко, сирене, в огромните магазини има над 20 продукта. Това, че един от тях ще е с трайно ниска надценка и добра цена, няма да засегне бизнеса на търговците в сериозна степен. Ние желаеме да подсигуряваме на хората, че ще има по един продукт от продуктова група, който те ще могат да си разрешат ", изясни министърът. И добави, че надценките по магазините сега са 70-80%.

Мярката ще се отнася единствено за огромните хранителни вериги. Те ще са задължени да подават информация до страната кой артикул са избрали да понижат. Намалените артикули ще имат идентичен етикет.

Въпреки че надценката е една и съща, има възможност крайните цени на щанда да са разнообразни.

„ Цената не е наложително да е една и съща. Просто надценката би трябвало да е в границите на до 10%. Може в единият магазин да преценяват, че могат да продават и на по-ниска надценка, в другия да е на тавана 10%. Това се отнася до логистика ", твърди министърът.

В Проекта на Закон се планува със Заповед на министъра на стопанската система и промишлеността, в съгласие с министъра на земеделието, да бъде утвърден лист с храни, към които от търговците ще се ползва ограничаването за оптималната надценка.

Изготвеният все още образцов лист включва: ориз, брашно вид 500, самун „ Бял “, самун „ Добруджа “, свинско месо – охладено, пилешко месо, кайма 60/40 свинско/телешко охладена, прясно мляко краве 2-3.8%, кисело мляко краве 2-3.8%, краве сирене бяло саламурено, кашкавал от краве мляко, яйца размер М, млечно масло, слънчогледово масло (олио), захар, зрял фасул и храни за кърмачета.

Нормативният акт ще се ползва за период от 6 месеца и единствено за търговци с годишен оборот за миналата календарна година от над 30 млн. лева, които оферират за продажба на дребно храни. Те ще са задължени да дефинират най-малко по един артикул от всеки тип храни, приложени в листата към закона. Търговците ще са задължени да образуват последна цена на определените от тях артикули с оптималната надценка от 10% от цената на доставчика.

Законът не разрешава практиката да се издават насрещни фактури за противоположни услуги към доставчика, касаещи тези артикули. По този метод ще се пресекат опитите за заобикаляне на законовите разпореждания, като да вземем за пример търговец заявява, че работи на минимална облага, само че издава фактури за реклама, позициониране и други към доставчика или производителя.

Търговците ще имат обвързване да поддържат задоволителни количества от продуктите с минимална надценка. Те ще бъдат обозначени със специфичен знак, одобрен от Министерството на стопанската система и промишлеността. Забранява се включването на имитиращи артикули, измежду избраните от комерсиалните обекти.

С нормативния акт се регламентират и санкциите при възможни нарушавания. Лице, което не дефинира артикули с оптималната надценка, ще бъде глобено с санкция в размер до 2 на 100 от осъществения от тях оборот в страната през миналата календарна година.

В случай, че търговецът не даде данни за избраните от него артикули, се постанова санкция в размер от 5 000 лева, надлежно имуществена глоба в размер от 10 000 лева За търговците, за които е открито, че не поддържат задоволителни количества от определените артикули, се планува санкция в размер от 5 000 лева до 50 000 лева, надлежно имуществена глоба в размер от 10 000 лева до 100 000 лева

Контролни функционалности по Закона за надценките на хранителни артикули ще имат Министерството на стопанската система и промишлеността и Комисия за отбрана на потребителите, подпомагани от Национална организация за приходите и Българска организация по сигурност на храните.

Проектозаконът е създаден от МИИ и все още продължава работата по осъществяването на Оценка на въздействието, след което целият пакет от документи ще бъде оповестен и в Портала за публични съвещания към Министерски съвет.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР