Кои са най-важните въпроси, с които правителството се е ангажирало

...
Кои са най-важните въпроси, с които правителството се е ангажирало
Коментари Харесай

Кабинетът на 100 дни през погледа на политолози: Тройно алиби, поети ангажименти и нерешени въпроси

Кои са най-важните въпроси, с които държавното управление се е заело досега, кои проблеми са към момента нерешени, какви са връзките на държавното управление с президентството и каква поддръжка среща то от българските жители, разясниха за Българска телеграфна агенция политолозите Любен Стефанов и Борис Попиванов. Преди 100 дни, на 6 юни, Народното събрание избра министър-председател, конструкция и състав на постоянно държавно управление. 

Според Стефанов най-важните въпроси, с които кабинетът се е заел, са били тези, които в действителност са послужили за събирането на тази коалиция от обединения. Той счита, че това, което от кабинета не съумяват да свършат, това е систематичен проблем на нашата политическа система . Българските политици като цяло не съумяват да се изясняват обстоятелствено и съдържателно на жителите каква им е работата, какво правят и за какво го правят, добави политологът.

Според Попиванов държавното управление се е легитимирало пред обществото като държавно управление на тройното оправдание - антипрезидентското, геополитическото и конституционното. Той сподели, че значително по-сериозните му резултати се свеждат до приемането на закъснелия бюджет за 2023 година

Поети задължения и нерешени въпроси

Според Стефанов най-важните въпроси, с които кабинетът се е заел, са били тези, които в действителност са послужили за събирането на тази коалиция от обединения. Той даде образец с приемането на бюджета за 2023 година, поемането на твърда посока към поддръжка на Украйна, приемането на ясна политика за приемане на нужните ограничения за Плана за възобновяване и резистентност, Шенген и еврозоната, избора на подуправители и шеф на Българската национална банка, както и съответни дейности за връщането на България на европейския ѝ път.

Според политолога по време на траялото съвсем двугодишно ръководство на президента Радев България се е трансформирала в „ една доста съмнителна частица в европейската хомогенна целокупност “ като позиции по отношение на Руската федерация, по отношение на войната в Украйна и изобщо по отношение на смисъла на протичащото се в света и най-много - в нашата местност. 

Като различен позитив Стефанов уточни вземането на решение да става пред жителите и вниманието на необятната аудитория без подмолни сделки или най-малко с минимално количество такива . " Не правя оценка плана за промени в конституцията като позитивен или негативен или като някакъв напредък, защото той е на равнище план, посочи той. Единственото нещо, което продължава да ни тормози и до през днешния ден, това е дали да сменим националния празник от 3 март на 24 май – нещо, на което не му е мястото в Конституцията ", разяснява Стефанов. 

Според него това, което не съумява да свърши кабинетът, това е систематичен проблем на нашата политическа система - българските политици като цяло не съумяват да се изясняват обстоятелствено и съдържателно на жителите каква им е работата, какво правят и за какво го правят , добави политологът. Той означи, че изборната интензивност понижава прогресивно и цикличността на изборните дати не са съдействали за повишение на доверието в партийните водачи и партиите. Политологът добави, че кабинетът „ Денков “ страда безусловно закономерно от това, още повече че обединенията, съставили тази коалиция, си разменяха с доста дребни разлики водещите позиции и са част от главните обвинени, по тази причина че партиите са с толкоз ниско доверие в страната. От това произтичат към този момент другите неща, които не мога да припиша като несвършено на кабинета, а като неприятно завещание, изясни Стефанов. Той уточни, че не съумява да реагира на всички дразнители навреме, тъй като е основано такова чувство, че това е властта – да се реагира, а не да бъде самодейно държавното управление, да основава политики, да основава тактики и визии, които да извършва и постанова, просто тъй като има доста неприятно завещание.

Стефанов счита, че имайки поради по какъв начин е образуван и какво стои зад него, какви старания и какво напрежение и противоборство усещаме и през днешния ден, кабинетът върви успешно.

Според Попиванов държавното управление се е формирало и легитимирало пред обществото като държавно управление на тройното оправдание . Първото оправдание е антипрезидентското, т.е. нуждата съгласно сътрудниците в ръководството да бъде комплициран завършек на властта на президента Радев, да бъде дружно с това предпазен парламентаризмът и да се постави по този метод завършек на политическата рецесия в България, счита политологът.

Второто оправдание е геополитическото - изказванието, че сътрудниците са се съгласили да ръководят дружно, макар несъгласията между тях в името на това да утвърдят евроатлантическата принадлежност на България и да дадат по-ясен и категоричен сигнал за безапелационна поддръжка за Украйна във войната и за отбрана на общата европейска позиция по тази тематика. Третото оправдание е конституционното, а сътрудниците са влезнали в тази „ сглобка “ с доста по-висша цел от това просто да ръководят страната и тя се назовава смяна в самата Конституция. 

Попиванов уточни, че половината от тези 100 дни са минали в нещо като полуваканция за ръководството, когато нямаше работещ парламент. Той изясни, че заради тази причина не може да се чака някакво прииждане от резултати. Според Попиванов значително по-сериозните резултати се свеждат до приемането на закъснелия бюджет за 2023 година Доколко е реален, до каква степен ще успее да резервира оповестения бюджетен недостиг от 3% от брутния вътрешен артикул, не се ангажирам да предсказвам, разяснява той. 

Останалите дейности на това ръководство бяха най-вече ориентирани в две направления. Едната е кадровата посока – проблемите с образуването на парламентарни комисии, квоти на страната в публични регулатори, избиране управления на редица държавни институции, и втората – повдигането на въпроси, които биха могли да бъдат избрани като присъединяване в „ културни войни “. Той изясни, че това са въпроси, които не са директно отнесени към социалноикономическия дневен ред на хората, само че засягат по-сериозни, по-трудно решими проблеми на идентичността, историята, полезностите, предишното, традициите в българското общество. Попиванов даде образец с датата на националния празник, въпросите за реакцията на домашното принуждение, войната по пътищата.

Попиванов акцентира, че 100 дни прави болшинството, освен кабинетът . Политологът изясни, че кабинетът се движи в границите на полемиките в болшинството, т.е. в границите на парламентарния спор, в доста висока степен. В кабинета не виждам някаква разпоредителност, някакъв личен дневен ред, който да е изпреварващ във връзка с парламентарния, добави той. Попиванов счита, че министър-председателят се стреми да построява облик на уравновесен човек, който се стреми по-скоро да сплотява и да търси подобен вид решения, които към този момент срещат единодушието на главните политически сили, а не толкоз да бъде министър председател вид Борисов – да постанова лично мнение, хрумвания, възгледи. 
Напрежението по оста „ Дондуков “ 1 - „ Дондуков “ 2

Според Стефанов президентската институция би трябвало да бъде преосмислена, само че не по отношение на мярката на настоящо заемащия длъжността Румен Радев, а в вероятност. Политологът счита, че връзките на изпълнителната власт с президента сега са безусловно измислено изискване, конституционно нагнетени и погрешно наелектризирани, тъй като те са по този начин заложени да бъдат, а не тъй като учен Денков не харесва Румен Радев или някой министър има обтегнати връзки с някой от секретарите в президентството. По думите му няма по какъв начин изпълнителната и законодателната власт да толерират с изключение на правосъдната власт и някакъв четвърти ъгъл в триъгълника. 

Попиванов разяснява, че сред кабинета и президентството има не просто замяна на реплики. Това е една непрекъсната престрелка, която царува не от първия ден, а от минус първия, тъй като това беше първият случай, в който президентът сне доверието си от кабинета още преди да бъде формиран – когато връчваше проучвателния мандат на Николай Денков, разяснява политологът.

Според Попиванов напрежението сред президент и кабинет е главната линия на борба в българската политика в границите на тези 100 дни. Самият кабинет значително се оправдава с това, че е подбуден от президента да бъде формиран, а той от своя страна го упреква, че методът му на действие е надълбоко циничен и не дава отговор на българските ползи, означи политологът. Попиванов счита, че това са крайности в позицията, които не могат да бъдат помирени, не могат да намерят пресечна точка и евентуално ще останат такива и в бъдеще.

Одобрение или примирение 

" Попаднаха ми социологически изследвания последните две седмици, които демонстрират, че българите привикваме с това да се върнем в естественото – да имаме постоянно държавно управление, поддържаното болшинство в Народното събрание, което да прави работата си, уточни Стефанов. Той добави, че към 20% показват поддръжка за сегашния кабинет, което, по думите му, е повече от задоволително. Политологът счита, че от съдружните сътрудници зависи до каква степен кабинетът и Народното събрание ще получат и имат поддръжка да разширят своето утвърждение измежду съгражданите ни, като това ще се случва с съответни дейности и ограничения. Засега реакциите, а и някои от самодейните дейности на кабинета ме зареждат с сдържан оптимизъм ", заключи Стефанов.

" Смятам, че държавното управление среща примирението на българските жители, само че не и поддръжката им, разяснява Попиванов. Той добави, че социологически изследвания сочат, че доста дребен дял, не повече от един на всеки петима българи, поддържа и утвърждава настоящия кабинет. Според Попиванов това е доста ниска степен на поддръжка и легитимност. Той означи, че дружно с това над половината българи не желаят да има нови предварителни избори. Попиванов добави, че хората не считат този кабинет за изключително сполучлив, само че не желаят продължение на политическата рецесия с нови избори. От друга страна, от самите ръководещи към този момент, макар взаимните нападки, нито ГЕРБ, нито " Продължаваме промяната - Демократична България " на този стадий са склонни да преглеждат съществено вид за оставка на кабинета , за нови избори, за нова настройка. Има късмет това болшинство и този кабинет най-малко на този стадий да продължи да работи и в бъдеще ", сподели Попиванов.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР