Кои са най-често срещаните предизвикателства пред жените по отношение на

...
Кои са най-често срещаните предизвикателства пред жените по отношение на
Коментари Харесай

Окан Исикчи, управляващ директор на Organon EESG: Жените трябва да бъдат подкрепяни, за да поемат контрола върху репродуктивното си здраве


Кои са най-често срещаните провокации пред дамите във връзка с контрацепцията?

В света има съвсем 4 милиарда дами и девойки. Всяка от тях е неповторима, има своята персонална история и е изправена пред разнообразни провокации. Може това да са предубеждения, дискриминация или заболявания, за които не се приказва обществено. В международен мащаб изискванията са разнообразни. Някои страни оказват помощ на дамите при фамилното обмисляне или дават съвещания и разнообразни контрацептиви посредством публично здравно обезпечаване, до момента в който други не го вършат. Нашата визия в Organon е да създадем по-добър и по-здравословен живот за всяка жена. За страдание, потребностите на дамите постоянно остават незадоволени или даже изтласкани на назад във времето от обществото, било то целеустремено или изцяло инцидентно. На районно равнище в доста европейски страни има проблем с съществуването на вярна и надеждна информация за контрацепция. Някои държавни управления да вземем за пример, дават сложни осведомителни източници за контрацепцията, до момента в който други въобще не актуализират или дават тази услуга.

В съпоставяне с резултатите на други страни, къде се намира България на картата и кои са незадоволените потребности на дамите в страната във връзка с контрацепцията?

Като част от нашите старания, Organon си партнира с Европейския парламентарен конгрес за полови и репродуктивни права (EPF) за създаването на Европейски атлас на контрацепцията, с цел да разберем по-добре потребностите на дамите. Според последните заключения, България има по-нисък резултат спрямо другите европейски страни във връзка с съществуването на контрацептивни способи.

За България данните сочат, че сред 2015 и 2019 година на 1000 дами на възраст 15-49 години има 29 нежелани бременности. Освен това над 39 на 1000 от бременностите са били на млади девойки и дами във възрастовата група сред 10 и 19 години. След оценка на държавните политики за достъп до контрацептиви, съвещания за фамилно обмисляне и даване на онлайн информация, България означи 55,6% в тазгодишния Атлас на контрацепцията, изоставайки от други европейски страни.

България има изчислен % на разпространяване на контрацептиви от 66%, по-висок от прилежащите си страни в района и по-висок даже от други страни като Германия, Белгия или Холандия. Като част от рамковия контракт с НЗОК на акушер-гинеколозите в страната се

възвръщат услугите, предоставящи спирали, само че доста други дълготрайно настоящи обратими контрацептиви (LARC) към момента не се оферират в страната.

Кои са най-важните заключения от последния Европейски атлас на контрацепцията?

Трябва да се обръща по-сериозно внимание на женското здраве, освен в България. Например, съгласно Атласа на контрацепцията на EPF, има огромни разлики сред наличността на информация по отношение на фамилното обмисляне в Източна и Западна Европа. Жените на запад имат по-добър достъп до информация, съвещания или контрацептиви. Белгия, Франция и Обединеното кралство доближават 91,1%. За разлика от тях, Полша да вземем за пример е на последно място от 46-те оценени страни с 33,5%. Но това е единствено във връзка с контрацепцията. Истината е, че има доста разнообразни области и тематики. Например, има постоянно срещана липса на информираност за някои болести, като ендометриозата, която визира доста дами. За реализиране на триумф е извънредно значимо да се предизвиква по-добро полово обучение от ранна възраст, както и усъвършенствано образование за доставчиците на здравни услуги.

Какви дейности подхващат обществата за повишение на осведомеността по отношение на контрацепцията и фамилното обмисляне?

Въз основа на настоящата обстановка, чакаме най-належащите проблеми да бъдат свързани със здравето на дамите, както с плодовитостта, по този начин и с контрацепцията. Според данните, предоставени от EPF, дамите в някои страни може да имат стеснен достъп до гинеколози, изключително в дребните градове и села. Освен това, може да има липса на надеждно полово обучение. За страдание, цената на контрацептивите може да докара до усложнения. Това наподобява са повтарящите се проблеми в множеството европейски страни. Първата стъпка, с цел да се случи смяната, е тези тематики да бъдат обсъждани обществено и дамите да бъдат осведомени за техните благоприятни условия.

Какво прави Organon, с цел да отговори на здравните потребности на дамите?

Ние в Organon имаме вяра, че всяка жена има свои неповторими фантазии и цели. За страдание, доста дами се сблъскват с разнообразни бариери по пътя към постигането им. Тези бариери построяват мислена стена сред всяка жена и нейните цели. Въз основа на това просветление, взехме решение да създадем алегорична стена, физически или виртуално, и да я нареждаме в разнообразни страни. Към момента е сполучливо конфигурирана физически в Чехия и виртуално в Полша. Помолихме дамите да напишат какво считат, че е най-голямото предизвикателство за тях и какво ги тревожи и да го запишат на стената.

Кампанията ни генерира значима противоположна връзка. Имахме съвсем 500 присъединили се в Прага и постигнахме голяма ангажираност в обществените медии в Полша. Жените започнаха да разискват разнообразни тематики между тях, да обменят препоръки, да мислят какво ги тормози и какво може да е решението. Дори някои известни персони взеха присъединяване и споделиха своите истории и отзиви. Жените сътвориха и взеха присъединяване в тези полемики и това единствено по себе си е триумф. Нашата задача е да дадем глас на дамите и да притеглим вниманието към значими за тях въпроси.

Какви са проектите на Organon във връзка с казуса с нежеланата бременност?

В Organon имаме вяра, че има сериозна нужда от поддръжка и овластяване на дамите, да поемат надзор върху своето репродуктивно здраве и да създадат осведомен избор по отношение на средствата за контрацепция, които ще употребяват. Лесният достъп до точна информация може да помогне на дамите да вземат осведомени решения по отношение на контрола на раждаемостта. Изчерпателната информация в поддръжка на дамите при вземането на верния избор и възобновяване на разноските за контрацепция, може евентуално да понижи тежестта на нежеланата бременност.

Какви са проектите на компанията за българския пазар?

Organon е млада компания, която се е заела с нововъведения и справяне с належащите незадоволени медицински потребности на дамите и влага в стратегии и начинания, които се стремят да разширят достъпа до нашите артикули и да подобрят здравето на дамите. Чрез нашето партньорство с EPF Contraception Policy Atlas (Европейски атлас на контрацепцията), създадохме акции в няколко страни. Сега сме в развой на прецизна оценка на тези акции. Освен това, призоваваме държавни управления и министерствата, да вземем за пример, да бъдат по-отговорни и дружелюбни към проблемите, свързани с контрацепцията и здравето на дамите. Това важи и за България. В дълготрайна вероятност ние се ангажираме да оказваме помощ на дамите и девойките да водят по-здравословен живот с повече благоприятни условия.

Окан Исикчи ръководи бизнеса и интервенциите на Organon за района на Централна, Източна и Южна Европа от 2020 година Преди Organon той е работил на висши управителен позиции главно в компании от фармацевтичния бранш. Той има повече от 20 години опит в MSD, биофармацевтична компания, където е управлявал разнообразни звена през годините. Работил е като маркетинг шеф в Merc (САЩ), заемал е същата позиция в MSD за района на EEMEA и е работил като ръководещ шеф (MSD Levant), където е отговарял за дъщерните сдружения в страните Ливан, Йордания, Ирак, Иран, Сирия.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР