Ако искате децата ви да бъдат интелигентни, четете им приказки.

...
Ако искате децата ви да бъдат интелигентни, четете им приказки.
Коментари Харесай

Приказният свят на легендите и въображението на детето

„ Ако желаете децата ви да бъдат интелигентни, четете им приказки. Ако желаете да бъдат по-интелигентни, четете им повече приказки. ” – тези думи не са на експерт по детско четене, възпитател или какъвто и да е специалист в региона на книгите. Тези думи са на Алберт Айнщайн и съвършено обобщават в резюме изгодата от четене на детски приказки и митове.

В тази публикация обаче ще си приказваме обстойно за изгодата им. Защо всяко дете заслужава да се срещне с магията на приказния свят и легендите, какви изгоди носи той и още.

За изгодите от приказките и легендите

 Петровден е. Какви са традициите? България 2 мин. Петровден е. Какви са традициите?  След реорганизация за над 6 млн. лева. първият магазин на BILLA в Шумен още веднъж отвори порти Advertorial 4 мин. След реорганизация за над 6 млн. лева. първият магазин на BILLA в Шумен още веднъж отвори порти  Валерия Велева: В Движение за права и свободи върви развой на ликвидиране и той ще продължи Тази събота и неделя 2 мин. Валерия Велева: В Движение за права и свободи върви развой на ликвидиране и той ще продължи  Тошко Йорданов: Третият мандат е „ преговаряне на безпристрастен терен “ Тази събота и неделя 4 мин. Тошко Йорданов: Третият мандат е „ преговаряне на безпристрастен терен “  Започва регистрацията на делегатите на Патриаршеския изборен църковен събор България 2 мин. Започва регистрацията на делегатите на Патриаршеския изборен църковен събор  Времето в събота: Слънчево с температури до 35° България 2 мин. Времето в събота: Слънчево с температури до 35°  Българин беше наказан на 9,5 години във Англия за обезчестяване Светът 2 мин. Българин беше наказан на 9,5 години във Англия за обезчестяване  Петровден е. Какви са традициите? България 2 мин. Петровден е. Какви са традициите?  След реорганизация за над 6 млн. лева. първият магазин на BILLA в Шумен още веднъж отвори порти Advertorial 4 мин. След реорганизация за над 6 млн. лева. първият магазин на BILLA в Шумен още веднъж отвори порти  Валерия Велева: В Движение за права и свободи върви развой на ликвидиране и той ще продължи Тази събота и неделя 2 мин. Валерия Велева: В Движение за права и свободи върви развой на ликвидиране и той ще продължи  Тошко Йорданов: Третият мандат е „ преговаряне на безпристрастен терен “ Тази събота и неделя 4 мин. Тошко Йорданов: Третият мандат е „ преговаряне на безпристрастен терен “  Започва регистрацията на делегатите на Патриаршеския изборен църковен събор България 2 мин. Започва регистрацията на делегатите на Патриаршеския изборен църковен събор  Времето в събота: Слънчево с температури до 35° България 2 мин. Времето в събота: Слънчево с температури до 35°  Българин беше наказан на 9,5 години във Англия за обезчестяване Светът 2 мин. Българин беше наказан на 9,5 години във Англия за обезчестяване

Защо описваме приказки на децата? Само тъй като родителите ни са разказвали и на нас? Или тъй като с тях се опитваме да разкажем за света, за значимите уроци и за поуките от живота?

Една от най-важните изгоди на приказките е, че с елементарен за схващане език те съумяват да обяснят другояче комплицирани послания. Макар и постоянно в сюжетите да са включени вълшебен истории и светове, далечни от нашия, в основата си описаните случки отразяват житейски обстановки, пред които всеки се изправя рано или късно. Но това по никакъв начин не е единствената причина, поради която си заслужава да четем приказки и митове.

Развиват речника

Четенето с децата под каквато и да е форма и на каквото и да е наличие развива техния речник и им разрешава да научат смисъла на думите по-лесно. Приказките са най-подходящият метод да подпомогнем този развой, защото в основата си те са истории, препредавани от уста на уста. А като такива те употребяват простички думи, които са част от дейния речник на хората и са отлично начало, с което децата да опознаят родния език.

Възпитават сериозно мислене

Добър ли е вълкът, който изял бабата? Червената шапчица трябваше ли да приказва с непознати? Защо мащехата е зла, а Пепеляшка – добра? Какво направи Снежанка, което не биваше да прави?

За децата приказките не са единствено приказки, а образец за държание, както и образец какво не трябва да вършат. За родителите пък четенето им не е просто четене, а опция да научат децата си за уроци като за какво не трябва да се приказва с непознати или за какво би трябвало да оказваме помощ на другите.

Разказват за други култури

Преди началото на детската градина светът на децата е стеснен единствено до този, който се обитава в дома. Приказките и легендите първи описват за други култури и традиции. С историите за Шехерезада, Аладин, а даже и Джак и неговите вълшебни бобени зрънца децата съумяват да надникнат в света на другия завършек на Земята. Но и също да разпрострат света на въображението си.

Спомагат за творчеството

Вероятно най-разпознаваемата изгода от четенето на приказки е тази, която те имат за въображението и творчеството на децата. Те учат да не гледаме на нащърбената чашка за чай единствено като на предмет, да си представяме света с по-ярки цветове и да търсим магията в него.

Формират прочувствена просветеност

Множество изследвания показват, че четенето на приказки развива емпатията у децата, като им разрешава да следят по безвреден за тях метод разнообразни житейски обстановки и резултата им върху хората, които засягат.

Същевременно четенето на приказките дълго време е обществен развой за децата. Докато се научат да четат, те чуват историите единствено от родителите си, което затвърдява връзката сред родител и дете.

Как да създадем четенето на приказки още по-полезно?

Разказахме за някои от главните изгоди от приказките и легендите, само че можем ли да създадем разказването им още по-полезно за децата? Да, като изиграете приказките. Не спирайте единствено с тяхното прочитане, а допълнете процеса, като дадете функции на всеки участник в четенето. Така децата ще съумеят още по-ясно да вникнат в наличието на приказките и да ги осмислят по-качествено.

Същевременно по този начин сюжетите на приказките могат елементарно да се трансфорат в STEM интензивности. Позволете на дребните читатели да се преобразят в изобретатели като бащата на Бел и да основат забавна машина с конструктор или пък превърнете двора в гората, в която Робин Худ и дружината му живеят, и си направете съревнование, с цел да установите кой има най-точен мерник в фамилията.

Използвайте въображението си – по този начин, както ни учат приказките.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР