Ако си мислите, че вече сте станали свидетели на всички

...
Ако си мислите, че вече сте станали свидетели на всички
Коментари Харесай

Как се променя уеб браншът през 2024 г.

Ако си мислите, че към този момент сте станали очевидци на всички по-значими нововъведения в Интернет сегмента, помислете отново. Днес той се трансформира извънредно динамично и въпреки тези промени постоянно да не са във фокуса на медийното внимание и да отстъпват по известност на политическите или футболните вести, те постоянно са с голямо значение за развиването на уеб сектора и на обществото ни като цяло.

„ Социалните мрежи са пред най-голямата смяна от времето на своето основаване, електронната търговия – също, границата сред нейтив приложения и уеб от ден на ден се размива, а изкуственият разсъдък занапред ще става все по-значим фактор за развиването на бранша. Това са единствено дребна част от процесите, които следим тази година и които занапред ще оказват въздействие върху бизнеса и обществото “ - показва Борислав Божидаров от най-голямата българска хостинг компания СуперХостинг.БГ . Неговият екип следи деликатно всички трендове в бранша и в идващите редове ни среща по-подробно с най-значимите измежду тях.

Прогресивни уеб приложения (PWA)

 Проф. Рачев: Очаква ни турбожега до второ пришествие Тази сутрин 2 мин. Проф. Рачев: Очаква ни турбожега до второ пришествие  Посрещни лятото с телевизия от А1 на специфична цена от 8,99 лева на месец Advertorial 2 мин. Посрещни лятото с телевизия от А1 на специфична цена от 8,99 лева на месец  Как високият холестерол проличава даже по лицето? Любопитно 4 мин. Как високият холестерол проличава даже по лицето?  Тази сутрин 4 мин. " Една жена ми ги даде и изчезна ": 36 часа децата, яли бисквитки с канабис, не са били добре  Скръб и отломки: Втори ден след жестоката покруса в Украйна (ГАЛЕРИЯ) Светът 3 мин. Скръб и отломки: Втори ден след жестоката покруса в Украйна (ГАЛЕРИЯ)  Джеф Безос похарчи 100 000 евро за вечеря в ресторант в турски курорт Светът 2 мин. Джеф Безос похарчи 100 000 евро за вечеря в ресторант в турски курорт  Земетресение стресна поданици и туристи в турския курорт Мармарис Светът 1 мин. Земетресение стресна поданици и туристи в турския курорт Мармарис  След злополуката с две жертви: Родителите на 17-годишния водач може да влязат в пандиза Тази сутрин 3 мин. След злополуката с две жертви: Родителите на 17-годишния водач може да влязат в пандиза  Проф. Рачев: Очаква ни турбожега до второ пришествие Тази сутрин 2 мин. Проф. Рачев: Очаква ни турбожега до второ пришествие  Посрещни лятото с телевизия от А1 на специфична цена от 8,99 лева на месец Advertorial 2 мин. Посрещни лятото с телевизия от А1 на специфична цена от 8,99 лева на месец  Как високият холестерол проличава даже по лицето? Любопитно 4 мин. Как високият холестерол проличава даже по лицето?  Тази сутрин 4 мин. " Една жена ми ги даде и изчезна ": 36 часа децата, яли бисквитки с канабис, не са били добре  Скръб и отломки: Втори ден след жестоката покруса в Украйна (ГАЛЕРИЯ) Светът 3 мин. Скръб и отломки: Втори ден след жестоката покруса в Украйна (ГАЛЕРИЯ)  Джеф Безос похарчи 100 000 евро за вечеря в ресторант в турски курорт Светът 2 мин. Джеф Безос похарчи 100 000 евро за вечеря в ресторант в турски курорт  Земетресение стресна поданици и туристи в турския курорт Мармарис Светът 1 мин. Земетресение стресна поданици и туристи в турския курорт Мармарис  След злополуката с две жертви: Родителите на 17-годишния водач може да влязат в пандиза Тази сутрин 3 мин. След злополуката с две жертви: Родителите на 17-годишния водач може да влязат в пандиза

Още от момента на основаването си, така наречен нейтив приложения имат големи преимущества, предоставяйки на потребителите по-удобно и изчистено преживяване, експедитивност и самостоятелност. Същевременно от ден на ден експерти са на мнение, че тези преимущества не би трябвало да се постановат за сметка на изгодите от отворените уеб стандарти, на които е построен интернет.

Решението, съгласно мнозина, са прогресивните уеб приложения (Progressive Web Apps – PWA), които оферират преживяване, близо до нейтив мобилните приложения, само че в уеб среда. През последните години те навлизат активно  и упованията са занапред да оказват по-голямо въздействие върху бранша. От една страна те не се нуждаят от инсталиране и не затварят потребителя в една единствена стратегия, а от друга – подсигуряват типичните за нейтив приложенията по-бързо зареждане, опция за работа офлайн, push вести и редица други функционалности.

Fediverse

Най-голямата смяна в сегмента на обществените мрежи може би се реализира сега и то – на равнище отворени стандарти. Тя се назовава Fediverse и съставлява идея за децентрализирана галактика от обществени мрежи, които си взаимодействат между тях посредством общ протокол. За разлика от обичайните платформи като Фейсбук и X (Twitter), Fediverse не се ръководи от една компания, а от мрежа от самостоятелни сървъри, ръководени от обособени общности. Ако и на вас този модел ви наподобява на самата архитектура на интернет, не сте единствените. Това разрешава на потребителите да избегнат рисковете от централизирания надзор, непозволеното потребление на персонални данни и цензурата.

Изкуствен разсъдък (AI) и машинно образование (ML)

„ Купете си новата ни четка за зъби – също като остарялата, само че с AI ” - това шеговито меме се появи в интернет, с цел да покаже в каква степен е преекспонирана тематиката за изкуствения разсъдък в последно време. Това, че всеки маркетингов отдел се пробва да се възползва оптимално от него, обаче не значи, че той всъщност не е извънредно значимо събитие. Очакванията на екипа на СуперХостинг.БГ са през идващите месеци и години AI да се отрази на редица  цифрови области – от уебдизайна и потребителското преживяване, през връзката с посетителите, предсказването на тяхното държание и автоматизирането на голям брой процеси. Компанията е в търсене на най-хубавата формула за опазване на човешкото отношение в обслужването, с което е разпознаваема, и въвеждането на нови “умни ” AI основани решения.

В онлайн търговията – делене на фронтенд от бекенд

Това е още една смяна, която въпреки и да не е във фокуса на публичното внимание, има капацитета да промени напълно метода, по който пазарим. Наричат я headless commerce, което е съвсем невероятно да се преведе съответно на български език (нещо като „ обезглавена търговия “). По създание обаче съставлява делене на фронтенда от бекенда на системите за електронни продажби и консолидиране на ecommerce функционалности в разнообразни приложения, уеб страници и платформи. Това подсигурява по-голяма еластичност и мащабируемост, по-персонализирано извършване на покупки и по-плавно потребителско преживяване.

Снимка: SuperHosting.BG

Гласoво търсене и интерактивност

Търсенето с глас се употребява все по-масово и тази наклонност отсега нататък ще постанова нуждата от оптимизация на уеб страници за работа с глас. Развитието на нови интерфейси, приставки за огромните CMS платформи, както и интеграцията на уеб страници с чатботове и виртуални асистенти са единствено част от трендовете, които следва да забележим в тази област.

Киберсигурност

Няколко трендове се сплотяват, създавайки самобитна „ съвършена стихия “ в областта на осведомителната сигурност. От една страна – ускорената цифровизация и навлизането в интернет на от ден на ден хора без съществени механически знания, които са доста по-уязвими на злонамерени дейности. От друга – развиването на Internet of Things (Интернет на нещата) и свързването на от ден на ден устройства към нас, които също стават евентуални цели на офанзиви. А от трета – самите офанзиви стават все по-комплексни, участниците в тях – по-силни, а постоянно – и подкрепяни от цели страни.

Всичко това значи, че държавните управления, фирмите и обособените консуматори би трябвало да поставят доста по-големи старания, с цел да се предпазят от най-новите опасности в киберпространството. Обучението на потребителите става основно за способността на организациите и общностите да отговорят на тези закани. На равнище хостинг това постанова нуждата от по-сериозни ограничения за отбрана – както от DDoS офанзиви, по този начин и от разтрошаване на пароли, злонамерено криптиране на данните и други опасности. Някои хостинг компании като СуперХостинг.БГ от години влагат в своите системи за отбрана и през днешния ден в огромна степен са готови, предпазвайки потребителските уеб сайтове от голям брой офанзиви, без те даже да усетят това.

Устойчивост и досегаемост

Интернет браншът няма по какъв начин да съществува отвън публичните трендове и през днешния ден те оказват все по-осезаемо въздействие върху фирмите от този сегмент. Нуждата от резистентност и технологии, щадящи околната среда, води до навлизането на нови екологични практики в уеб създаването за понижаване на въздействието на уеб страниците и приложенията върху природата. Те се усъвършенстват за по-бързо зареждане и понижена консумация на сила, а самите хостинг компании във все по-голяма степен употребяват възобновими енергийни източници. Достъпността на онлайн ресурсите също е от все по-важно значение. Все повече уеб страници и приложения са налични за хора с увреждания, което разрешава на всички да се възползват оптимално от преимуществата на дигитализацията.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР