Кои са хормоните на щитовидната жлеза?Тази жлеза е ключова част

...
Кои са хормоните на щитовидната жлеза?Тази жлеза е ключова част
Коментари Харесай

Каква е ролята на щитовидната жлеза в тялото ни

Кои са хормоните на щитовидната жлеза?

Тази жлеза е основна част от ендокринната система. Синтезира хормони, регулиращи метаболитното равнище на тялото, сърдечно-съдовата и храносмилателна активност, положението на костите, естествения напредък и развиване на мозъка, написа

Затова нейната хиперфункция или, пък, дисфункция, се показват в най- разнообразни признаци. Добре е да знаем какви са функционалностите на щитовидната жлеза, с цел да разпознаем възможни здравословни проблеми и да потърсим в точния момент лекарска помощ.

Кои са хормоните на щитовидната жлеза?

Щитовидната жлеза създава тироксин (Т4) и трийодтиронин (Т3) и калцитонин. Т4 посредством специфични ензими, се трансформира в Т3.

В жлезата се създава и калцитонин. Тези биологично дейни субстанции се получават от аминокиселината тирозин и свързването ѝ с йод.

Хипофизната жлеза създава тиреоид-стимулиращ хормон – TSH, който управлява количеството на отделените хормони от щитовидната жлеза.

Хипоталамусът, от своя страна, отделя тиреотропин-освобождаващ хормон, който подтиква освобождението на TSH. Тази ендокринна верига, при естествени условия, е много адаптивна към потребностите на организма ни.

При липса на проблем, смяната в равнищата на T4 в организма води до смяна в равнищата на TSH, което води до ответна реакция, посредством която се възстановяват равнищата на Т4.

Какво вършат щитовидните хормони?
Хормоните ѝ покачват кислородната консумация и главната обмяна на съвсем всички тъкани, като се изключи мозъка;Необходими са за естественото развиване на централната нервна система;Ефектите, върху сърдечно-съдовата система водят до увеличение на минутния размер на сърцето, посредством което се обезпечава съответна доставка на О2 до останалите елементи на тялото;Ключово значение за естествения напредък и развиване на костите;Оказват въздействие върху овулацията, сперматогенезата и естественото протичане на бременност;Понижават равнищата на кръвната захар и плазмения холестерол;Калцитонинът взе участие в регулацията на калциево-фосфорната обмяна.
Как да разпознаем положения на хипофункция и хиперфункция на щитовидната жлеза?

Симптоми на неактивност на жлезата:
Покачване на телесното тегло;Бързо изморяване;Проблеми с паметта;Забавен сърдечен ритъм;Суха коса и кожа;Нерегулиран менструален цикъл;Промяна в тембъра на гласа;Понижена резистентност към ниски температури.
Ако се следи по време на вътреутробното развиване, води до кретенизъм и други нарушавания.

Симптоми на свръхактивност на жлезата:
Бърза и неконтролирана загуба на тегло;Повишен апетит;Ускорен пулс;Повишена радразнителност;Понижена търпимост към топлина;Нередовна менструация;Безсъние и други разстройства на съня;Чувствителност на очите и вторачен поглед;Тремори и мускулна слабост;Паник офанзиви и хиперактивност.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР