Кои са акцентите в проекта за държавен стандарт за приобщаващо

...
Кои са акцентите в проекта за държавен стандарт за приобщаващо
Коментари Харесай

Атестациите ще дадат възможност за по-бързо кариерно развитие на младите учители

Кои са акцентите в плана за държавен стандарт за приобщаващо обучение? С какви награди ще се насърчават учениците и по какъв начин оценяването на учителите ще се отрази на мотивацията им? С какво новият Закон за предучилищното и учебното обучение ще спомогне за по-качествено обучение у нас? На тези и други въпроси пред " Стандарт " дава отговор заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов.

 Даваме цялостна независимост на шефовете по какъв начин да подтикват най-изявените деца. Все по-често на учениците се постанова за отсъстват по домашни аргументи. Имаме 1200 психолози и педагогичен съветници, които да се борят против експанзията в учебните заведения.

- Г-н Стаматов, кои са акцентите в плана за държавен стандарт за приобщаващо обучение?

 Той най-общо минава през целия закон за предучилищно и учебно обучение. Защото всички акценти касаят цялостната поддръжка на ученика. Ако би трябвало с една дума да се съпостави наредбата за приобщаващото обучение, то тя е поддръжка на всички възпитаници. Най-напред на тези, които се нуждаят най-силно от такава - децата със характерни просветителни потребности. После на учениците, които имат усложнения при преодоляването на даден образователен материал по избран или няколко предмета. На последващо място са тези възпитаници, които имат извънредно изявени способности. И трите групи имат характерни потребности във връзка с своята спомагателна консултация с учители, психолози, ресурсни учители. Вторият доста значим миг от този ДОС е ранният достъп на всички възпитаници до качествено обучение, което става с предложение на колкото може повече педагогичен услуги с главната цел да няма отпадане на възпитаници.

- Защо оферирате да се усили отсъствието на възпитаник по уважителни аргументи от 3 на 10 дни?

 Уважителните аргументи се застъпват на две места. В единия случай, когато за учениците трите дни са задоволителни и тогава отсъствието е с позволение на шефа. Но през последните години се застъпва мощно наклонността в обособени региони за по-дълго неявяване на възпитаници по домашни аргументи. Те може да са от друго естество, както в дребния град и село, по този начин и в огромните обитаеми места. Затова предлагаме втората опция, при която родителят да подаде заявление до педагогическия съвет и той да утвърди по-голямото неявяване на ученика. Съобразяваме се с интереса на доста от учениците вследствие на наблюдението от последните години.

- Каква ще е спомагателната поддръжка за деца в риск?

 Много мъчно може да се каже кое дете не е в риск. Когато родителите са в развой на разлъка, или пък няма задоволително средства за ежедневното му пребиване в учебно заведение, както и това дете, което се намира в някакъв стрес. Затова поддръжката е много друга. Най-общо може да се показа нуждата от непрекъсната консултация с психолога и педагогическия консултант. Когато тя е задоволителна и се прави качествено, отлично. Но когато е нужна по-тясна специализация и поддръжка, тогава и родителят би трябвало да реализира нужната консултация с шефа и с педагогическия колектив, а шефът би трябвало да направи нужните стъпки за обезпечаването на още по-тесен експерт. Тук става въпрос и за проблеми с говора, дребни проблеми със слуха или зрението, с вярното изписване на думите. Където казусът е много сериозен, решението не идва с къси съвещания.

- Как ще се реализира предварителната защита против насилието в учебно заведение?

 В сегашния миг има доста психолози и педагогичен съветници в учебните заведения - съвсем 1200 за цялата страна. Въпреки това експанзията е проблем от много съществено естество в актуалното българско учебно заведение. Посочвам психолозите и експанзията, тъй като това е директната връзка сред разрешаването на един действителен проблем и индивида, който би могъл да го позволи. Големият проблем обаче е, че първо, активността на психолога би трябвало да се одобри от всеки един родител като естествена нужда. Защото и до през днешния ден доста родители смятат, че психологът и педагогическият консултант са експерти, при които би трябвало да се отиде с експлицитното тяхно позволение. Тяхната активност остава толкоз незабележима в учебното заведение и освен че не се постанова родителят да дава своето единодушие, а би трябвало той даже да не се замисля за това. Педагогическият консултант и психологът са първите спирки при разрешаването на всеки проблем, обвързван с експанзия. Техният труд в едно приблизително огромно учебно заведение е неосезаем, само че извънредно тежък и сложен. В рамките дневно те съветват приблизително 50-80 възпитаници.

- С какви награди ще се насърчават учениците?

 В настоящия устав за приложение на Закона за националната култура, който е по остарелия закон, думите " тласъци " и " награди " са записани единствено един до друг. Докато в новия закон, а и в този стандарт, са мощно застъпени. Това насърчаване е в директна връзка с тяхната спомагателна и обща поддръжка за личностното им развиване. В обособените учебни заведения има разнообразни положителни практики, свързани с разпределяне на грамоти при съвсем всички изходни равнища или олимпиади, основаване на морални и материални награди по даден мотив. Например в Софийската математическа гимназия е под наименованието за " тортата на шефа ". Има баскетболни и футболни шампионати за " купата на шефа ". Ние даваме няколко хрумвания, които може да се доразвият в учебните правилници.

- За първи път в историята на българското обучение учителите също ще получават оценки на всеки четири години от специфична комисия, като от резултатите ще зависи заплатата им. Какъв резултат очаквате?

Атестирането е една от новите стъпки в идващия 4-годишен интервал. Оценяването с точки е стъпка, която е нужна, само че се приема проблематично и нееднозначно от учителската общественост. Много от учителите смятат, че това не е добре. А в това време атестацията е активност в съвсем всички сфери в нашата страна. Атестирането за учителите в Европа е процедура от доста години. Ще дам следния образец: в случай че един преди малко прохождащ млад преподавател има разпоредителност, работи доста, посещава всички проведени курсове от и отвън учебното заведение, посещава препоръчаните степени за подготовка, то за 4 година, колкото е атестационният интервал, той би могъл да премине през 5-та и 4-та квалификационна степен, натрупвайки заемите, които се дават за учебната подготовка, и да доближи до равнището " старши преподавател ". А това да докара до покачване на заплатата му приблизително със 100-150 лева

- С какво новия Закон за предучилищното и учебното обучение ще спомогне за по-качествено обучение?

Бих споделил, че целият закон има в своята философия две посоки. Едното е да сложи ученика на едно качествено друго равнище от досегашното - в центъра на просветителната система. И второ - да даде цялостна независимост на всяко учебно заведение да реализира по-добро качество на образованието. Инициативността на шефове и учители, употребявайки тази независимост, биха могли да доведат до по-качествено обучение.

- Как ще коментирате проблема с публичната поръчка за реклама на образованието за 2 млн. лева с ключодържатели и запалки, без знанието на просветителния министър Меглена Кунева?

Тази социална поръчка краткотрайно е спряна. Оттук нататък безусловно всички, които вършат публични поръчки, мощно би трябвало да се замислят за това, което би трябвало да популяризира образованието ни, за метода, по който се популяризира, и за тласъците, с които доближава до своите крайни консуматори - възпитаници, жители, учители. Винаги би трябвало да се внимава, че образованието е една доста сензитивна сфера, която не търпи такива екстравагантни подходи, каквито имаше застъпени в предложенията за тази социална поръчка.

- Има ли риск от банкрути на ВУЗ-ове в околните години и по какъв начин би трябвало да се усъвършенстват разноските им?

Има прекомерно доста висши образователни заведения по отношение на броя на учениците, които приключват и стават студенти. Така че това ще се случи по натурален път и не е нужна интервенция на страната.

- Как страната и бизнесът би трябвало да си партнират за основаването на фрагменти за промишлеността?

Това е доста значим миг, тъй като професионалното ни обучение е в директна взаимозависимост от локалния бизнес, общината и професионалната гимназия. Когато има работеща връзка сред шефа, кмета и бизнес организациите в даден регион, единствено тогава може да се запълни неналичието на фрагменти. В нашата страна има проблем, обвързван с това, че е по-добре да се приключи висше обучение, в сравнение с да се продължи в междинна професионална гимназия, която е доста по-качествена и смислена. Имаме доста свободни работни места за междинни експерти с висока заплата, за които няма претенденти, и доста безработни висшисти, които чакат да навлязат в дадена сфера.

- Приоритет в бюджета за следващата година ще са дълготрайните вложения в образованието, разгласи финансовият министър Владислав Горанов. От какво финансиране се нуждае образованието ни и какъв брой средства ще му поискате?

 Тук не мога да съм самоуверен в изрече си, тъй като в този момент вървят процедурни диалози за идната бюджетна година. Прекрасно е, че образованието е сложено като приоритет. Съвсем естествено нашите претенции биха били ориентирани в няколко направления - средства, които да обезпечат по-високо качество на образованието ни, което може да стане с повишение на заплатите на учителите и със постоянна рационализация на образователния развой посредством кабинети, ремонт на здания, съоръжение със модерна осведомителна техника.

- Кога новите учебници за 1 и 5 клас ще влязат в учебните заведения?

 За учебника по история за 5 клас имаме ангажиментите с издателите, че ще бъдат в учебните заведения до 14 септември. Успоредно с това върви процедурата по оценяването на новите учебници за 1 и 5 клас, които ще влязат в учебните заведения през идната образователна година.

Инфо: www.standartnews.com

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР