Когато Турция бе домакин на преговори между Русия и Украйна

...
Когато Турция бе домакин на преговори между Русия и Украйна
Коментари Харесай

АФП: Абрамович - изненадващият участник в преговорите между Москва и Киев

Когато Турция бе хазаин на договаряния сред Русия и Украйна предходната седмица, познато, само че ненадейно лице бе видяно измежду формалните представители и дипломатите в Истанбул, разяснява Агенция Франс Прес.

Това бе съветският милиардер и олигарх Роман Абрамович, който от дълго време се пробва да поддържа баланс с положителните си връзки с Кремъл и с охолния си живот на Запад.

Какво правеше той на договарянията в Истанбул?

„ Абрамович взе участие в договарянията като член на съветската делегация “, изясни турският президент Реджеп Ердоган.

Той означи, че наличието на Абрамович сочи, че олигархът има доверието на Москва.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу съобщи, че Абрамович поставя „ откровени “ старания за мир от първите дни на войната, допълвайки, че е направил „ положителен “ принос към дипломатическите старания.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков разясни от своя страна, че Абрамович не е формален член на делегацията, само че „ обезпечава избрани контакти “ сред Русия и Украйна, за което има утвърждението и от двете страни.

Принос към интригата направи предходната седмица и „ Уолстрийт джърнъл “, който заяви, че Абрамович е пътувал до Киев по-рано през март за среща с президента Володимир Зеленски. Докато бил там претърпял хипотетично отравяне, което краткотрайно засегнало зрението му.

Според анализатори съветската инвазия в Украйна е довела до персонална злополука за олигарха, който бе глобен от Европейски Съюз и Англия, заставен да продаде ФК Челси, а също по този начин загуби огромна част от активите си.

Абрамович има сериозен персонален интерес от кротичък край на  спора и от вероятно влизане в роля, която ще му разреши да завоюва обратно  благоволението на западните столици, които в миналото го одобриха задушевно.

Според Александър Баунов от Московския център Карнеги наличието на Абрамович на договарянията има „ няколко вероятни пояснения “, само че може да бъде обвързвано с „ репарации “ във възобновяване на опустошени региони в Украйна с вероятно потребление на частни пари.

Според Мария Певчих от екипа на опозиционера Алексей Навални, Абрамович е „ най-довереният от олигарсите на Путин “ и присъединяване му в мирните договаряния е пиар акция.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР