Когато търсим признаци на живот във Вселената, ние сме по-склонни

...
Когато търсим признаци на живот във Вселената, ние сме по-склонни
Коментари Харесай

Странни форми на живот може да съществуват в звездите

Когато търсим признаци на живот във Вселената, ние сме по-склонни да търсим доста характерни неща въз основа на опита ни: планета като Земята, в орбита към звезда и на разстояние, което разрешава течна вода на повърхността. Но не е изключено да има и други форми на живот, които да не наподобяват въобще като нас или като нещо, което си представяме.

Точно както имаме екстремофили тук на Земята – организми, които живеят в най-екстремните и на пръв взор смъртоносни места на планетата – по този начин също може да има екстремофили и в по-широката Вселена. Например типове, които могат да се образуват, развиват и процъфтяват навътре в звездите. Според ново проучване на физиците Луис Анхордоки и Юджийн Чудновски от Университета в Ню Йорк, сходно нещо в действителност е допустимо, най-малко хипотетично.

Всичко зависи от това по какъв начин дефинираме живот. Ако основните критерии са способността за шифроване на информация и способността на носителите на тази информация да се самовъзпроизвеждат по-бързо, в сравнение с умират, тогава може да се образува някаква версия на ДНК и РНК даже в звездите.

„ Информацията, съхранявана в РНК (или ДНК), кодира механизма на самовъзпроизвеждане “, споделя Чудновски пред ScienceAlert. „ Появата му би трябвало да е предшествана от всеобщото формиране на инцидентни РНК, до момента в който не се образува такава способна да се самовъзпроизвежда. Ние имаме вяра, че сходен развой би могъл да се случи в звезда, което да докара до съществуването на живот в нея. “

 The Sun by the Atmospheric Imaging Assembly of NASA's Solar Dynamics Observatory - 20100819

Смята се, че галактическите струни и монополи се появяват в ранната Вселена, когато тя се охлажда от Големия гърмеж, а супата от частици кварк-глуонна плазма, която я изпълва, се кондензира във материя – подобно кондензацията на пара в течност. Въпреки че към момента не сме разкрили галактически струни (едномерни линейни обекти) или монополи (елементарни частици единствено с един магнитен полюс), вложена е доста мисъл в това по какъв начин те биха могли да се държат. През 1988 година Чудновски и неговият сътрудник, физик-теоретик Александър Виленкин от Университета Туфтс, предвиждат, че галактическите струни могат да бъдат уловени от звезди. Там турбулентността ще разтегне струната и ще образува мрежа от струни. Това може да сътвори постоянна настройка на един монопол и две струни, които от своя страна могат да се свържат и да образуват едно-, дву- и даже триизмерни структури – сходно на атоми, съединени от химически връзки, споделят откривателите.

Такива по-сложни структури евентуално биха могли да носят информация и биха могли да оцелеят задоволително дълго, с цел да се възпроизведат, захранвайки силата от синтез, генериран от звездата. „ В съпоставяне с живота на звездата, нейният живот е мигновена искра в тъмнината. Важното обаче е, че такава искра съумява да създаде повече искри, преди да изчезне, като по този метод обезпечава продължителността на живота на типа си “, пишат откривателите.

„ Сложността, която (както и при ДНК) се развива посредством разновидности и натурален асортимент, нараства с броя на миналите генерации. Следователно, в случай че животът на самовъзпроизвеждащите се нуклеарни типове е толкоз къс, колкото живота на доста нестабилни композитни нуклеарни обекти, те могат бързо да се развият до голяма трудност. “

Как би изглеждал подобен тип е празник за въображението. Но не би трябвало да знаем по какъв начин наподобява, с цел да търсим признаци за наличието му. Тъй като такива организми биха употребявали част от силата на своята звезда гостоприемник, с цел да оцелеят и да се разпространят, звездите, които наподобява се охлаждат по-бързо, в сравнение с могат да обяснят стандартните модели, биха могли да бъдат домакини на подобен тип – наричан от откривателите „ нуклеарен живот “.

 EPIC-249706694-context

EPIC 249706694

Няколко такива звезди са следени, където леко ускореното им изстудяване към момента е мистерия. Звездите, които потъмняват безредно без пояснение, също могат да бъдат подобаващи за следене – като EPIC 249706694. Изследователите желаят да отбележат, че свързването на тези звезди с сходни форми на живот би било извънредно трудоемко и малко евентуално. Но има забавни аномалии там. И забавни благоприятни условия.

„ Тъй като се развиват доста бързо, биха могли да намерят метод да изследват космоса оттатък своята звезда, както направихме ние “, сподели Чудновски пред ScienceAlert. „ Те биха могли да открият връзка и да пътуват сред звездите. Може би би трябвало да търсим тяхното наличие в космоса. “

Всичко е извънредно теоретично, само че лудите хрумвания могат да бъдат добър път за нови открития. Изследователите възнамеряват да продължат своята линия на изследване, като разработят симулации на галактически колиета в звезди. Може да не открием звездни извънземни – само че даже и да не стане, може да добием по-добро схващане за галактическите струни и монополи.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР