Когато става въпрос за известни личности, често ги свеждаме до

...
Когато става въпрос за известни личности, често ги свеждаме до
Коментари Харесай

5 изгубени документа, разбиващи представата ни за известни хора

Когато става въпрос за известни персони, постоянно ги свеждаме до най-определящите им черти. Представяме си Теди Рузвелт като най-коравия мъж, живял в миналото, а Албърт Айнащйн като мозък с алергия към гребена. Всичко това е преднамерено – известните фигури и техните биографи се пробват да промотират избран имидж.

Но тайните в никакъв случай не остават заровени вечно и понякога се появяват изгубени документи, които трансформират всичко.

5. Майка Тереза е изгубила вярата си десетилетия преди гибелта си

Ако попитате някой инцидентен да назове светица, доста евентуално е да се сети за Майка Тереза. Ако търсите модерна персона, у която са събрани всички християнски полезности, няма по-правилен отговор – името й е синоним на самоотвержена работа.

Като албанска монахиня, тя се мести в индийски манастир, където вижда тъгите на локалното население и взема решение, че й е писнало от тази беднотия. Тереза потегля по улиците и стартира неуморно да оказва помощ на всеки нуждаещ се. Така с времето тя се трансформира в настойник на бедните, нравствен маяк за милиони, милосърдното духовно наличие, което може да размекне даже най-коравосърдечния кардинал.

Но по какъв начин светицата и нобелов лауреат е съумяла да резервира вярата си, до момента в който е била затънала до лакти в адските условия на индийската беднотия? Оказва се, че не е.

Малко след гибелта на майка Тереза, ватиканските й уредници откриват десетки писма, написани от нея, дружно с записка, която упоменавала, че би трябвало да бъдат изгорени, без да се четат. Естествено сходни указания водят единствено до едно: Писмата незабавно и с неспокойствие са отворени и прочетени. Ето какво откриват вътре:

„ За какво се трудя? Ако няма Бог, значи няма и душа. Ако няма душа, тогава, Исусе, ти също не си същински. “

Вероятно е прекосявала през сложен интервал, когато е писала това. Но нещата стават по-зле. Тук тя предлага малко духовна поддръжка на сътрудник:

„ Исус изпитва доста специфична обич към теб. Що се отнася до мен, тишината и празнотата са толкоз огромни, че виждам, само че не виждам, чувам, само че не слушам. “

Доста мрачни мисли. Но все би трябвало да е писала и за хубави неща, нали?

„ Няма религия, няма обич, няма плам. Спасяването на души не ме влече, раят не значи нищо… малко или доста, по този начин се усещам откогато започнах „ делото “.

Писмата са цялостни с сходни мисли, тъй като майка Тереза съвсем изцяло е изгубила вярата си две десетилетия преди гибелта си. Всъщност тя е спряла да се моли още в края на 70-те години. Животът й измежду най-бедните и съпреживяването на всички човешки премеждия са притъпили чувствата й.

Без грам религия, която да й оказва помощ в невъзможната задача, тя въпреки всичко е разкрила сили да продължи. Майка Тереза се е преструвала повече от 20 години, тъй като хората към момента са разчитали на нея.

4. Авторът на „ Мечо Пух “ е писал агитация през Първата международна война

Алън Милн, обичан детски създател и основател на Мечо Пух, е бил прочут с ненавистта си към мечката, родила се от неговия разум. Това е много впечатляващо, имайки поради някои от другите неща, които е писал.

Наскоро открити документи разкриват, че по време на Първата международна война, пацифистът Милн е работел за MI7b – свръх секретна група към английското разузнаване, отговаряща за поддържането на морала посредством дезинформация. Групата се състояла от двайсетина английски писатели, като тяхната единствена цел била да пишат вестникарски публикации, толкоз ловко измислени, че никой да не ги разпознае като агитация.

След като MI7b е разпусната след войната, военните подреждат всички доказателства за съществуването й да бъдат унищожени. Един капитан, работел с Милн, обаче е съумял да резервира 150 публикации, документиращи работата им. Сред записките е и книга със саркастични поеми, написани от самия Милм, в които той разказва лъжите, майсторили със забележително духовитост:

„ Тук, в MI7b, кой обича да лъже с мен за зверствата и варварските заводи за трупове? Ела по-близо, ела по-близо, ела по-близо. Тук не ще срещнем зложелател, тъй като по през целия ден седим и пишем нелепости. “

Може би не най-точният превод, само че не щеш ли бащата на Мечо Пух е писал за „ заводи за трупове “. Въпросните, известни като „ Kadaververwertungsanstalt “, са едни от най-известните истории на ужасите от войната. От 1917г нататък, безчет източници внезапно стартират да настояват, че германците по време на войната са събирали трупове и са ги преработвали на сапуни, принадлежности и други предмети. Тези истории за цяла страна, произвеждаща сапуни от мъртвите, не е подкрепена от никакви доказателства, само че това не им пречи да се появяват по всички вестници. Алън Милн на процедура е признал, че е взел участие в писането им.

Поне наподобява не е изпитвал наслаждение от работата си. Същото не може да се каже за следващия…

3. Нацистките връзки на Хенри Форд са били доста по-сериозни

Не е загадка, че Хенри Форд е симпатизирал на нацистите, най-вече поради убеждението му, че всеки мразещ евреите би трябвало да е супер. Тези възгледи се крият мъчно, когато намерено се възхищаващ на концепциите на Хитлер и получаващ медали от нацистите.

И въпреки всичко, не е като Форд да е бил единственият прочут американец, възхвалявал Хитлер преди войната. И въпреки цялостен живот да си е останал антисемит, Форд е имал разсъдъка да прекъсне романса си с Райха, когато е осъзнал какви задници са нацистите.

Или най-малко по този начин сме си мислели.

Малко известно дело от 1998г заведено от някогашен съветски плебей, задълбава по-дълбоко в цялата работа с Форд и Хитлер и разкрива някои ужасяващи детайлности. Според документите от делото, Форд и нацистите са поддържали извънредно близки връзки. Толкова близки, че Форд почнал на процедура да хвърля пари по възкачващия се Райх. Той не спрял да се занимава с Хитлер чак до края на 1942г… осем месеца, откакто Съединени американски щати влизат във войната.

А и дали в действителност е прекъснал връзките си с Германия тогава, също остава под подозрение. Ford-Werke, немското поделение на империята на Форд, остава работещо през войната, произвеждайки за немската военна машина с насилствения труд на военнопленници. Компанията упорства, че Ford-Werke е иззета от нацистите през 1941г и са изгубили всякаква връзка с нея, по тази причина случилото се по-късно изобщо не е било по виновност на Форд… макар обстоятелството, че компанията е употребила рабски труд и преди този момент.

А, ето и е една дребна поема от вътрешния вестник на Ford-Werke от 1940г, когато Хенри Форд безспорно към момента е направлявал нещата:

„ Заклехме ти се един път, само че в този момент разгласяваме нашата лоялност за безконечна. Като течения, изгубени в пороя, всички ние се стичаме към теб. Дори когато не те разбираме, отново ще сме с теб. Един ден може би ще разберем по какъв начин си виждал нашето бъдеще. Сърца като бронзови щитове поставихме ние към теб. И за нас наподобява, че единствено ти можеш да ни разкриеш божия свят. “

Това стихче несъмнено е кръстено „ Фюрер “.

Всичко може би е щяло да остане в загадка, в случай че един някогашен плебей не съди компанията по явни аргументи. Форд съумява да смъкна обвиняванията, само че не тъй като съдията го намира за почтен, а тъй като „ нещастията на това време са и би трябвало да продължат да бъдат само грижа на нацията и държавното управление. “ Все отново, в случай че започнеш да държиш корпорациите виновни за финансирането на Хитлер, до къде ще я докараме?

И като приказваме за Хитлер…

2. Гъртруд Стайн е подкрепяла нацисткото придвижване

Гъртруд Стайн, известната американска писателка от Париж, е основна фигура в модернистката литература и намерено противоположна жена във време, когато на сходни неща не се е гледало с положително око, само че е съумяла да накара света да одобри идеалите й за независимост, хубост, обич и бохемски джаз. Освен това е била супер почитател на фашизма.

Архивите разкриват, че Стайн е била огромен почитател на Хитлерова Германия и режима на Виши, до толкоз, че даже интензивно е работил за тях. След като фашизма завладява Франция, Стайн с наслада се записва в екипа като пропагандист, превеждайки пронацистки речи от френски на британски и даже се пробва да ги разгласява в Америка. Изпълненото с ненавист наличие очевидно изобщо не я е тормозило, макар обстоятелството, че то значително е разкривало нацисткото гонене на еврейското население, част от което е била и самата тя.

Ако беше единствено това, щяхме да си помислим, че го е направила, с цел да избави живота си – режимът на Виши не пращал толкоз елементарно своите евреи в концлагерите. Стайн обаче имала любовна спекулация с цялата концепция на фашизма: тя извънредно се възхищавала на испанския деспот Франциско Франко и един път даже предложила Хитлер да получи Нобелова премия.

И въпреки всичко, всичко може би е едно огромно неразбирателство. Не е като да е отдавала нацистки поздрави в бункера на Хитлер през 1945г или нещо такова, нали? Всъщност… тъкмо това е правила.

1. Осама бин Ладен се е вдъхновявал от „ Офисът “

Повече от 20 години Осама бин Ладен провежда набези на Алкайда в Съединени американски щати, Англия, Испания и доста други страни, тъй като нищо друго не притегля вниманието към закононарушенията на западните ти противници, като това безсмислено да убиваш хиляди почтени.

Дълго време Бин Ладен носи облика на суперзлодей, непобедимия талант, който ловко води организацията си, до момента в който бяга на съдружните сили и понякога вади камера за $40, с цел да снима по някой клип. Наскоро открити документи на Алкайда обаче демонстрират Бин Ладен в напълно друга светлина. Вместо безмилостния Бонд изверг, Бин Ладен е бил по-близо до Майкъл Скот от „ Офисът “, съдейки по управническите му тактики.

Може би сте чували по какъв начин Бин Ладен е желал да смени името на Алкайда, тъй като считал, че хората имат отрицателно мнение за марката му. Оказва се, че огромна част от времето на терориста е било заето от дребни задания, като най-после Бин Ладен даже е принуждавал топ чиновниците си да показват автобиография и обобщение, с цел да може по-късно да ги преглежда в детайли и да избира кого да покачва и да уволнява.

Изглежда войната на Алкайда е била водена най-вече посредством документи, изпращани напред-назад по пощата, преглеждани и редактирани. Едно от последните писма на Бин Ладен включва параграфи като този:

„ Изпращам изказване до нацията по отношение на революциите. Моля, разгледай го, и в случай че братята имат забележки или хрумвания, няма проблем да го редактирате. След това го изпратете на Алджазийра, като не забравите да им кажете, че в плика има и нова карта памет, на която е качено копие на изказването. “

Също и:

„ Изпращам файл с името ‚Предложения за разрешаване на рецесията в Йемен‘. Ако можеш да разглеждаш концепциите в него, да ги пренапишеш и публикуваш от твое име, или пък, в случай че не смяташ, че по този начин е редно, постави името на сина ми Халид и изпрати публикацията до образовани и високопоставени хора в Йемен. “

Писма от други членове на Алкайда съдържат безкрайни редакции на речи и изказвания, в това число една във връзка с изказване на Алкайда, в което по простъпка загатват Бен Франклин като някогашен президент, оправдавайки се:

„ …много американци също може неправилно да считат, че Франклин е бил президент поради лика му върху банкнотите. “

В същото писмо очевидно се приказва и за спор по отношение на това дали бъдещите видеозаписи на Бин Ладен би трябвало да са в HD или изкуствено да утежняват качеството им:

„ Реч в HD качество може да заинтересова някои канали на 10-тата годишнина. Ако качеството на новата тирада е високо, съпоставено с това на предходните две речи, може да я компресирате или съзнателно да влошите качеството, с цел да бъде като предходните. Говоря съществено. “

Изглежда като следващата офис работа.

Най-странното е, че за специалистите не е ясно дали Бин Ладен въобще е бил на чело на Алкайда по това време или единствено той по този начин си е мислел, пишейки безчет бележки и писма, до момента в който подчинените му са извъртали очи и са му угаждали. Някак стартира да наподобява, че същинските шефове са били другаде.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР