Когато става въпрос за хората, всички много добре знаем какво

...
Когато става въпрос за хората, всички много добре знаем какво
Коментари Харесай

Има ли кучето ми наднормено тегло?

Когато става въпрос за хората, всички доста добре знаем какво значи да си с наднормено тегло. А и отвред ни заливат с предизвестия и препоръки по какъв начин да се поддържаме във форма - вярно хранене, извършения, чай за намаляване, медикаменти и така нататък Какво обаче значи наднормено тегло при кучетата? Как да видим по кое време кучето ни е с наднормено тегло, а е не към този момент просто една сладка топка пух?

Подобно на ситуацията при хората, и при кучетата тежестта се натрупва с времето. Затова е хубава постоянно да ревизираме любимеца си с няколко елементарни и тествани стъпки, които да ни укажат дали има място за паника.

Кантар

Не е единствено за хората. Проверете тежестта на кучето с кантара, който употребявате и вие. Ако имате подозрения, че не сте претеглили кучето вярно, заведете го при ветеринаря. Той ще ви даде най-точните цифри.

Ребра

Един доста сполучлив метод да извършите измерването вкъщи е да ревизирате ребрата на кучето. Ако ги напипвате без проблем и можете да ги " преброите ", то тогава нямате проблем. Вашият любим е в естествени граници. Ако обаче те са по-трудни за определяне и усещате сериозен слой лой - време е за диета на кучето!

Бягане

Повечето кучета са доста дейни. Ако и вашето куче е било извънредно пламенно и е нямало самообладание да излезе на открито, да бяга из парка, да гони топката и да ви я носи до момента в който не се уморите, само че към този момент не е - замислете се. Сигурно е натрупал маса, която вие към момента не сте забелязали. Направете инспекция и вземете ограничения.

 Има ли кучето ми наднормено тегло?

Гръб

При куче с обикновено телосложение гърбът би трябвало да е по-широк при гръдния панер и по-тесен при стомаха. Ако това не е по този начин, кучето най-вероятно е с наднормено тегло и би трябвало да се вземат ограничения.

Подкожни мазнини

Също като при хората, и при кучетата е появяват подкожни мазнини. Те се появяват най-често сред краката и са елементарно забележими до момента в който вървят. Такива мазнини могат да се появят и по бедрата, тъй че постоянно проверявайте и тази област от тялото на домашния ви любим.

Поведението на кучето

Наблюдавайте деликатно за промени в държанието на кучето. Натрупването на маса нормално води до понижена интензивност, проблеми с дишането даже и при леко натоварване, проблеми с ходенето и придвижването като цяло. Най-вероятно кучето има наднорменото тегло.

Всичките тези признаци би трябвало да ви укажат, че има потребност от смяна в режима на кучето. Преди да вършиме каквито и да било промени обаче, би трябвало да се консултирате с вашия ветеринар. А с цел да не се доближи до налагането на ограничавания и повече физическа интензивност, най-добре е още от малко да създадете режим на животното - хранителен и подобен за физическа интензивност. Така ще подсигурите здравето на кучето.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР