Когато става въпрос за доброволно поставяне на ваксина, независимо от

...
Когато става въпрос за доброволно поставяне на ваксина, независимо от
Коментари Харесай

Проблем след ваксина се доказва сложно

Когато става въпрос за непринудено слагане на ваксина, без значение от това какъв е интервалът, в който тя е влезнала в приложимост, е редно да има обяснение от този, който слага имунизацията, счита заместник-председателят на УС на Националната пациентска организация юрист Андрей Дамянов пред БНР..

„ Все отново човек би трябвало да има знание за това какво желае да сложи в организма или не желае “, разяснява той.

В наложителния имунизационен календар се включват потвърдили във времето резултата си ваксини, посочили незабележим брой предвидими нежелани реакции, добави Дамянов.

Той добави, че персоналният доктор би следвало да осведоми, „ в случай че родителят го изиска това нещо “, тъй като в множеството случаи имунизациите се вършат в по-масов мащаб.

Как се потвърждава увреждане, настъпило след или от ваксина? Когато има настъпил проблем в резултат на ваксина, това би трябвало да се потвърди, посочи Андрей Дамянов. 

„ В реалност това е един от комплицираните въпроси за доказване. Когато настъпи такава нежелана реакция, би трябвало да бъде открита причинно-следствената връзка. Има и случаи, в които имунизацията може да е предизвикала нещо, даже аутизъм, само че това би трябвало да бъде потвърдено “, изясни юристът.

Като юрист и представител на пациентска организация Дамянов няма информация до този миг да има директно потвърдена такава реакция - на аутизъм, вследствие на приложена ваксина у нас. 

„ Проблемите, които стоят за доказването на подобен вид реакции, са много “, заключи юристът, като уточни по веригата производството - дали във имунизацията няма попаднал замърсител, дали е била съхранявана вярно, при какви условия е била сложена, по кое време са настъпили страничните реакции.

В редица страни има фонд за обезщетяване от нежелани медицински реакции. Той се попълня частично от налози, частично от фармацевтичните компании, добави Андрей Дамянов
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР