Когато се спомене за дафнията, неизкушеният читател си представя някое

...
Когато се спомене за дафнията, неизкушеният читател си представя някое
Коментари Харесай

Дафния

Когато се спомене за дафнията, неизкушеният четец си показва някое екзотично цвете. Това въобще не е правилно. Става въпрос за жив организъм. Наричат дафниите също и живи бълхи. Това също не дава отговор на истината. Това не са бълхи, а дребни организми, които наподобяват на тях по метода си на придвижване и по тази причина са наречени по този начин. Те се отглеждат елементарно и тази задача е по силите на всеки заинтригуван.

Какво всъщност са дафниите и защо се отглеждат? Кое ги прави скъпи и какво е нужно да знаят за тях акваристите, тъй като дафниите са част от сферата на техните ползи и занимания?

Класификация, изложение и местообитание на дафнията

Дафнията съставлява огромен жанр дребни планктонни ракообразни, чиято дължина варира от 0, 2 до 6 милиметра. Те наброяват над 200 типа.

Тези живи организми са членове на отряда Cladocera и са едни от дребното водни ракообразни, наричани водни бълхи, поради стила им на плуване, наподобяващ придвижванията на бълхата.

На тип тялото им е транспарантно, на главата си има 2 весла, с които плува, и едно око по средата. Размножава се безполово посредством клониране. Дафнията е забавен обект за наблюдаване, тъй като може да се вижда биенето на сърцето на дребния жив организъм, както и останалите органи и системи.

Тези ракообразни живеят в разнообразни водни среди, вариращи от кисели блата до сладководни езера.

Семейството не е малко и наброява доста типове, само че интерес провокират главно двата най-лесно налични типа - Daphnia pulex, който е дребен и е най-често срещан тип и Daphnia magna, който е най-големият тип, само че доближава едвам половин сантиметър дължина. Търсен е и типа Moina, който принадлежи обаче на друго семейство - Moinidae. Той е минимален, на половина от размера на Daphnia pulex.

Дафнията населява водоеми със сладка или едва солена вода. Може да бъде открита във краткотрайно образувал се мочур, както и в по-голямо водно тяло. В Северното полукълбо тя е естествено публикувана. Има я и в България. Предпочита хладките води и е най-лесно приспособима към ниските равнища на кислорода във водата и тогава създава повече хемоглобин, като очевидно става по-червена.

Значение на дафнията от позиция на акваристиката

Трите типа дафнии са скъпи в рибовъдството като естествена храна за аквариуми рибки. Те са доста значими за виталното оцеляване и приръст на личинките, изключително на тези с дребни размери.

Повечето личинки и дребни рибки ядат главно 3 групи от зоопланктона - ротиферите, копеподите и кладоцерите, към които принадлежат дафниите.

Дафнията е освен универсална, само че и допустимо най-хубавата жива храна за дребни рибки. Много от типовете могат да бъдат хранени с дафния и това да ги поддържа в отлична форма.

 Дафния Снимка: Dieter Ebert, Basel, Switzerland/pixabay.com

Този вид храна е доста ефикасна и през размножителния интервал на рибите, по тази причина всеки акварист е заинтригуван от жива храна за своите домашни любимци и я употребява интензивно в разнообразни интервали от развъждането на аквариумните си рибки - за нашарване на диетата им, за възстановяване на здравето и кондицията им и за по-добри цветове на пъстрите типове.

Самата дафния се храни като филтрира водата благодарение на специфични власинки, способни да уловят едноклетъчните водорасли, наречени алги, бактериите, гъбичките и други микроорганизми, съставляващи зоо и фито планктона.

Дафнията е способна да се храни и с наслойка, това е детритът, който събира от дъното. Ако в един аквариум има цъфнали водорасли и водата е зеленясала, дафниите могат за дни да избистрят водата и да спрат цъфтежа на растенията. Това им качество ги прави съвършен филтър за всеки растителен аквариум, който може да бъде прочистен преди в него да се пуснат рибки.

Съвети за развъждане и размножаване на дафния

Дафнията е доста нужна за аквариуми цели и може да бъде култивирана в какъв да е резервоар с вода, стига да няма токсични субстанции, тъй като дафниите са извънредно чувствителни към отрови. Може за тази цел да се употребява и елементарен аквариум, който ще спомогне и за наблюдение на процеса на обработване и хранене на дафнията.

Колко литра да бъде аквариум, употребяват за тази цел?

Няма точни написания, само че 75-литров съд се смята за най-благоприятен.

Параметри на водата за развъждане на дафния

Дафнията обича студената вода. Затова температурата, на която е добре да се отглежда е 18-20 градуса. Подходящо място е избено помещение или друго място, където е непрекъснато хладно. Ако температурата надвиши 24 градуса дафнията понижава продуктивността си. Тези микроорганизми оцеляват и при по-висока температура, само че топлината се отразява зле на продукцията. Лятото е сезон, в който дафнията се развива по-бавно.

Храни за произвеждане на дафния

Има няколко типа храни, които са най-хубави за развиване на дафнията. Те са:

- Водораслите спирулина - могат да се набират от магазини за аквакултури и здравословна храна

- Водорасли хлорела - могат да се набират от магазини за здравословна храна

- Зелена вода - би трябвало да съдържа водорасли от рода на Ankistrodesmus и Scenedesmus

- Активната хлебна мая

- Изкуствен планктон ротифери

- Грахово брашно

- Пълнозърнесто брашно

 Хранене на рибки

Други препоръки за произвеждане на дафния

1. Смята се, че водорасли хлорела и маята за самун са храните, с които най-лесно се създава дафния. Маята е съставна част, която форсира репродуктивните благоприятни условия на дафнията. Известно е въздействието на азота и фосфора за развиването на зоопланктона. Ако ще се създава дафния в домашни условия, е значимо водата да не хлорирана, тъй като хлорът прочиства водата, убивайки зоопланктона в нея. Препоръчва се на 20 мл вода да има по 10 броя дафния.

2. Добра концепция е да се употребяват някакви охлюви, които да употребяват остатъците от храненето на дафнията. Черупките на охлювите пък служат като субстрат за някои бактерии. Габи, бактерии също служат като храна на дафнията, само че би трябвало да се внимава, тъй като при препитание настава висока смъртност, евентуално поради нитратите и фосфатите в растенията.

3. Бумът в развиването на водорасли в аквариума постоянно води до взрив и при развиване на дафнията. Такова развиване обаче може да има и отрицателен резултат, защото водораслите скоростно изчерпват фосфора от водата, който е значим за репродукция на дафнията. Препоръчва се постоянна промяна на водата в съда, което оказва удобно въздействие върху фосфора и количествата нитрати. В основани идеални условия всички дафнии са женски и се развъждат посредством разделяне.

4. За да се пъддържа положението на дафнията и мястото уместно е при хранене на рибките да се загребва с огромна чаша дафния, да се прецеди през марля и тогава да се нахранят рибките. Прецедената вода би трябвало да се изхвърли, а в аквариума да се сипе същото количество престояла чиста вода.

5. Аерирането на водата също е тласък за производството на дафния. Нужно е единствено леко оживление, което да обогати водата с О2. Филтрация не е нужна.

Тези, които нямат предпочитание и време да си създават сами дафния, могат да закупят замразена от комерсиалната мрежа. Важно е на рибките да се дава от тази храна за тяхното положително здравословно положение, външен тип и вярно развиване.

С дафня можете да храните разнообразни рибки, измежду които рибка бета и данио. Тя е измежду известните храни за рибки, сходно на тубифекс.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР