Когато садим каквито и да било растения, най-често срещаният съвет

...
Когато садим каквито и да било растения, най-често срещаният съвет
Коментари Харесай

Отглеждане на махония

Когато садим каквито и да било растения, най-често срещаният съвет е – изберете добре огрято от слънцето място. И с колкото и доста сходно място да разполагате, въпреки всичко постоянно остава по един горист ъгъл, с който не знаете какво да вършиме. Тук е решението - японската махония.

Махонията, и най-много японската, е измежду дребното растения, които се развиват добре на сянка. Тя съставлява едно чисто сенколюбиво растение. Докато измежду другите растения има такива, които устоят на сянка, тя искрено я избира.

Махонията съставлява украсителен вечнозелен шубрак, с оптималната височина 4 м. Идва от Китай и Япония, където се радва на голяма респект. Листата му заместват неналичието на бодли, защото те са с назъбена външна страна с остри, боцкащи връхчета.

 Отглеждане на махония

Периода на разцвет е май-юни. Цветовете и са едри, лимонено жълти и са ситуирани като гроздове. От тях, през есента, узряват елипсовидни, мрачно сини плодове. Плодът на махонията е ядлив. В кулинарията от него се подготвят сладка, сиропи и разнообразни питиета.

Както стана ясно, когато ще отглеждате махония, би трябвало да изберете най-сенчестото място в градината. Може да я намерите по градинските центрове и разсадниците.

Засажда се в групи и най-често се употребява за покриване на секторите под огромни дървета. Единични бройки махония не биха били ефикасни, изключително откакто премине цъфтежът.

 Отглеждане на махония

Един от разновидностите за размножаване е посредством семена. Те би трябвало да се засадят още преди да са узрели изцяло плодовете. Ако се закъснее с беритбата, зрелите семена би трябвало да се слагат във мокър пясък и се засаждат през пролетта в лехи.

Тъй като размножаването със семена е муден метод за засаждане, най-често се употребява вегетативният. Това става, като странични издънки, пуснати от растението, се вкореняват и се затрупват с почва. Засадени на ново място, те дават началото на нови храстчета.

Махонията обича влагата. Освен това устоя на мраз, само че при – 18 градуса е допустимо по-младите клончета да измръзнат. Мощната коренова система обаче оказва помощ през пролетта към тях безпроблемно да избият нови издънки.

За задачата повредените елементи се отстраняват. При съчетание на махонията с други сенколюбиви типове тя постоянно би трябвало да се подкастря, другояче ще ги задуши.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР