Когато руският президент Владимир Путин обяви нашествието в Украйна, войната

...
Когато руският президент Владимир Путин обяви нашествието в Украйна, войната
Коментари Харесай

Все по-зле: 3 месеца след началото на войната в Русия обедняването продържава

Когато съветският президент Владимир Путин разгласи нашествието в Украйна, войната изглеждаше доста надалеч от съветска територия. И въпреки всичко, единствено за няколко дни спорът пристигна и там - само че не с крилати ракети и минохвъргачи, а под формата на невижданите и ненадейно обхватни залпове от наказания на западните държавни управления и от икономическите санкции на корпорации.

Три месеца след нахлуването на 24 февруари, доста елементарни руснаци са зашеметени от ударите върху поминъка и възприятията им. Огромните търговски центрове в Москва се трансфораха в злокобни пространства с витрини със спуснати кепенци, заемани преди от западни търговци на дребно.

" Макдоналдс ", чието влизане в Русия през 1990 година беше същинско културно събитие, блестящо и модерно улеснение, появило се в потисната от лимитираните благоприятни условия за избор мрачна страна, в този момент напълно се изтегли в отговор на нашествието в Украйна. ИКЕА, която беше въплъщение на наличния съвременен комфорт, също прекрати активността си. Десетки хиляди работни места, които преди бяха сигурни, в този момент ненадейно и за доста малко време се оказаха под въпрос. Големи индустриални играчи, измежду които петролните колоси " Бритиш петролиум " и автомобилният производител " Рено " напуснаха, макар големите си вложения в Русия. " Шел " пресметна, че ще загуби към пет милиарда $ в опитите си да разтовари съветските си активи.

Докато интернационалните компании напускаха, хиляди руснаци, задоволително заможни, с цел да го създадат, също заминаваха, уплашени от новите сурови дейности на държавното управление, свързани с войната, които възприемаха като затъване в цялостен тоталитаризъм.

Някои млади мъже също избягаха от боязън, че Кремъл ще наложи наложителна готовност, с цел да зареди военната си машина. Но излизането стана доста по-трудно от преди. Двайсет и седемте членки на Европейски Съюз, наред със Съединени американски щати и Канада, не разрешиха полетите до и от Русия. Естонската столица Талин по-рано беше елементарно налична дестинация за дълги уикенди на 90 минути полет от Москва, внезапно се трансформира в 12-часово пътешестване, и то по много обходен маршрут през Истанбул.

Дори и виртуалните пътешествия по интернет и обществените медии бяха мощно лимитирани за руснаците. През март Русия забрани " Facebook " и " Инстаграм ", макар че това може да се заобиколи посредством потреблението на виртуални локални мрежи (VPN), и стопираха достъпа до уеб страниците на задгранични медии, измежду които Би Би Си, финансираните от държавното управление на Съединени американски щати Радио " Гласът на Америка " и Радио " Свободна Европа " / " Свобода ", както и до немската електронна медия " Дойче веле ". След като съветските управляващи одобриха закон, който планува до 15 години затвор за разпространяването на текстове, съдържащи " подправени вести " за войната, доста значими самостоятелни новинарски медии стопираха или преустановиха активността си. Те включваха Радио " Ехото на Москва " и вестник " Новая газета ", чиито основен редактор Дмитрий Муратов беше един от лауреатите на тазгодишната Нобелова премия за мир.



Психологическата цена на репресиите, рестриктивните мерки и свиващите се благоприятни условия евентуално е доста висока за елементарните руснаци, само че е мъчно да бъде измерена. Въпреки че съгласно някои проучвания на публичното мнение украинската война среща огромна поддръжка в Русия, резултатите евентуално са изкривени от респонденти, които резервират безмълвие, внимателни да изразят същинското си мнение.

Андрей Колесников от центъра " Карнеги " в Москва написа в коментар, че съветското общество в този момент е обхванато от " нападателна смиреност " и че упадъкът на обществените връзки ще се ускори. " Дискусията става все по-широка. Може да наречеш своя съотечественик " съгражданин ", само че в случай че се окаже, че някой е на друго мнение - " изменник ", и да го смяташ по-низш. Можеш свободно и изцяло необезпокоявано да размишляваш за вероятностите за нуклеарна война, както вършат множеството високопоставени представители на държавната власт. (Това е) нещо, което в никакъв случай не е било позволявано през руската ера, по време на " Пакс атомика ", когато двете страни разбираха, че последващите вреди ще са изцяло немислими ", написа той.

" Сега това схващане е почнало да избледнява и това е още един знак за антропологичната злополука, пред която се изправя Русия ", декларира още Колесников.

Икономическите последствия към момента не са се показали изцяло. През първите дни на войната съветската рубла загуби половината от цената си. Но напъните на държавното управление да я закрепи в действителност покачиха цената ѝ повече, в сравнение с беше преди нашествието. От позиция на икономическата интензивност обаче " това е напълно друга история ", сподели Крис Уифър, дълготраен анализатор на съветската стопанска система от компанията за стратегическо бизнес консултиране " Макро-Ъдвайзъри ".

" Наблюдаваме доста утежняване на стопанската система в необятен набор. Компаниите предизвестяват, че изчерпват запасите си от аварийни елементи. Много компании трансферират чиновниците си на ненапълно работно време, а в други ги предизвестяват, че ще се наложи напълно да спрат работа. Така че имареален боязън, че безработицата ще се усили през летните месеци, че ще има нов, още по-голям спад в потреблението и търговията на дребно и вложенията ", сподели той за АП.

Сравнително мощната рубла, колкото и обнадеждаващо да наподобява, основава и някои проблеми за държавния бюджет, означи Уифър. " Те получават дейно приходите си в задгранична валута от експортьори, а заплащанията им са в рубли. Това значи, че колкото по-силна е рублата, толкоз по-малко пари в действителност би трябвало да похарчат ", сподели той. " Това прави съветските експортьори и по-малко конкурентноспособни, тъй като техните артикули са по-скъпи на международния пазар ", изясни той.

Възможно е, в случай че войната се проточи, още компании да изоставен Русия. Уифър допусна, че тези компании, които единствено краткотрайно са спрели активността си, може да я възобновят, в случай че бъдат реализирани преустановяване на огъня и спокойно съглашение за Украйна. Но той предизвести, че в даден миг вратата може да се затвори.

" Ако се разноските из моловете в Москва, ще видите, че доста от магазините за облекла на западните компании просто са пуснали кепенците. Лампите им към момента светят, рафтовете са цялостни, просто магазините не са отворени. Така че те към момента не са се изтеглили. Изчакват, с цел да видят какво ще последва ", сподели Уифър.

Скоро тези компании ще бъдат притиснати да решат проблемите, пред които е изправен бизнесът им в Русия. " Сега навлизаме в стадий, през който времето на фирмите стартира да изтича, а също така е допустимо и тяхното самообладание да се изчерпи ", заключи икономическият специалист.
ТЕМА преди 2 часа 503 преди 3 часа 419 преди 6 часа 1540
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР