Когато Русия нахлу в Украйна на 24 февруари, Олег, старши

...
Когато Русия нахлу в Украйна на 24 февруари, Олег, старши
Коментари Харесай

Санкциите на Запада рано или късно ще увредят руската икономика

Когато Русия нахлу в Украйна на 24 февруари, " Олег ", старши началник на съветска самолетна компания, се приготви за турбуленция. Не след дълго тя пристигна. В рамките на няколко дни западните страни затвориха въздушното си пространство за самолетите на неговата компания. Също по този начин те не разрешиха износа на самолетни елементи и полупроводници за Русия. Това е проблем, защото три четвърти от флота на гражданската авиация на страната идва от Съединени американски щати, Европа или Канада, а за ремонтите са нужни елементи. Много анализатори предвидиха, че до лятото промишлеността ще се е сринала. В реалност самолетните компании са съумели по този начин да редуват своите самолети, че да поддържат дейни вероятните направления. Но те не могат вечно да противостоят на гравитацията. Някои компании стартират да канибализират приземени летателни апарати за елементи. Олег чака, че след година-две доста от самолетите няма да са безвредни за хвърчене.

Закъснялото, само че рисково проваляне на съветската авиация илюстрира подлата мощ на западните наказания. От февруари Съединени американски щати и техните съдружници отприщиха невиждан боеприпас в опит да притиснат съветската стопанската система, която е 11-ата по величина в света, надявайки се да попречат на военните дейности, да подбуден хората и плутократите да стачкуват, както и да възпрат други врагове (а точно Китай) от сходни инициативи. Някои наказания като замразяването на активи на доближени на Кремъл са остаряла тактичност, разгърната в нов мащаб. Онези, предопределени да изолират Русия от световната финансова система - изключването на комерсиалните банки от мрежата за известия Swift и парализирането на 300 милиарда $ запаси на централната банка - са нови оръжия. Трети вид - възбраните за експорт, преди бяха насочвани към обособени компании, само че не и към цяла страна.

И въпреки всичко серията от наказания (ЕС одобри седмия си пакет през юли) не срина крепостта Русия. Междувременно, до момента в който природният газ нараства, политическата цена на глобите пораства. Губи ли Западът икономическата война? Не тъкмо. Както в тази ситуация с авиационната промишленост, ще отнеме време вредите да се материализират. Винаги е било малко евентуално Русия, страна с невисок външен дълг и купища валутни запаси, да бъде повалена посредством финансова офанзива. Дори за най-успешните санкционни режими, като да вземем за пример този, който принуди Либия да се откаже от оръжията за всеобщо заличаване през 2003 година, са били нужни години, с цел да сработят. За да оцени какъв брой ефикасен се оказва арсеналът на Запада, The Economist подрежда триото от ограничения - замразяването на активи на олигарси, финансовите наказания и комерсиалните ограничавания - по канара от прекомерно безполезни до в действителност мъчителни. Анализът демонстрира, че след време те ще стартират съществено да повреждат съветската стопанска система.
Реклама Популярните ограничения
Най-малко ефикасните наказания са тези, които получиха най-голяма гласност: вписването на апаратчици, считани за близки до Кремъл, в черни описи. Фирмата за данни World-Check пресмята, че 1455 членове на съветския клептократичен хайлайф към този момент не могат да пътуват до някои или всички западни страни или да имат достъп до притежанията си там, или и двете. Замразените активи включват банкови депозити и пазарни скъпи бумаги, държани в ескроу сметки в западни банки. Към тях влизат и наложителните играчки на магнатите като вили в провинцията, футболни клубове, бижута и яхти, иззети от полицейски екипи, които бяха предавани онлайн от ривиерите по целия свят.

Нарочването на олигарсите е прелъстителен метод за държавните управления, които би трябвало да покажат, че вършат нещо. Освен това не дава на Русия особени средства за непосредствено възмездие. Притежанията на западните магнати там са малко, а доста американски и европейски компании към този момент са отписали своите съветски вложения. Затова западните правоприлагащи органи желаят по-големи пълномощия в преследването на яйцата на Фаберже. Американското министерство на правораздаването желае да употребява антимафиотските закони, с цел да ликвидира конфискуваните активи и да даде приходите на Украйна. Европейски Съюз предлага нарушаването на глобите да се трансформира в закононарушение, което би засилило използването им в целия блок.

Въпреки това множеството от активите, набелязани от Запада, в последна сметка се изплъзват от мрежата. Андерс Аслунд, някогашен консултант на съветски и украински държавни управления, счита, че до момента са замразени едвам 50 милиарда от 400 милиарда $ офшорни активи, които на хартия са блокирани. Олигарсите са скрили някои от своите офшорни съкровища зад цели 30 равнища фиктивни компании, регистрирани на Каймановите острови, Джърси и други убежища, с документи за обявяване на голям брой езици. Други резервират активи, които видимо към този момент не управляват, като трансферират собствеността на родственици или подставени марионетки.
Пропуснати благоприятни условия
В същото време използването на тези наказания е оставено на частните попечители на упоменатите активи - от швейцарски мениджъри на благосъстояния до яхтени пристанища в Сен Тропе, които постоянно нямат средствата или желанието да правят задоволително задълбочени инспекции. Големите банки постоянно отхвърлят да трансферират средства от името на подозрителни субекти, в случай че се откри, че са следени най-малко 25% от избрани руснаци (законовият предел е 50%). Но по-малките финтех и криптофирми не са толкоз усърдни; а фирмите, които би трябвало да следят физическите активи, като да вземем за пример шефовете на пристанищата, нормално не знаят какво се случва. Подобно противоречие съществува и сред юрисдикциите. Наскоро Съединени американски щати упрекнаха Швейцария и ОАЕ, където десетки съветски частни самолети са спрени, че не вършат задоволително, с цел да разкриват бегълците от глобите.
Реклама
Така или другояче, не е ясно дали замразяването на сходни активи има необикновен резултат върху стопанската система на Русия. Повечето олигарси нямат огромно политическо въздействие. Президентът Владимир Путин е много благополучен да ги види в по-неизгодна позиция, счита някогашен началник на украинска енергийна компания. Междувременно напъните да се конфискуват активите и да се изпратят приходите в Украйна не стигнаха до на никое място.
Парализирани финанси
Финансовите ограничения, вторият тип наказания, са ориентирани към нервната система на съветската стопанска система: комерсиалните кредитори и централната банка. След нашествието първите са изправени пред забрани в разнообразни мащаби според от размера и близостта си до Кремъл. Санкциите на финансовия пазар, които са най-меки, не разрешават на западни вложители да купуват или продават облигации или акции, издавани от 19 съветски банки. Десет кредитора, в това число двата най-големи по активи, бяха изключени от SWIFT - системата, която над 11 000 банки по света употребяват за трансгранични заплащания. Двадесет и шест към този момент не могат да правят интернационалните прехвърляния с американски долари, откакто Чичо Сам забрани на личните си банки да им оферират услуги за " кореспондентско банкиране ".

Такива ограничения имат резултат. Изследване на Щефан Голдбах и сътрудници от Bundesbank демонстрира, че сред 1 февруари и 30 април изключванията от SWIFT са предизвикали съвсем цялостен срив на паричните преводи сред лимитираните съветски банки и немския клон на Target 2, системата за клиринг на заплащания сред банки от еврозоната. Алтернативите на SWIFT като Telex са тромави и мудни. Забраните за кореспондентско банкиране също са мощно оръжие. Доларът освен се употребява непосредствено за споразумяване на към 40% от трансграничната търговия, само че също по този начин служи като междинна точка в доста транзакции, включващи други валути. Сега Русия от време на време би трябвало да прибягва до бартер, сложен и опасен вид.

Финансовите наказания обаче не съумяха да спрат множеството заплащания. Банките, които обработват обемните покупки на съветско гориво в Европа, в частност " Газпромбанк ", към момента имат право да употребяват SWIFT. Голяма част от останалите заплащания се насочва законно през по-малки банки, които не престават да са свързани към мрежата. Да се справяш без долари е по-трудно. Индия, която от февруари гълтам съветски нефт, към момента търси метод да го заплати в рупии. Но скок в размерите на заплащанията от май до юли, минаващи през CIPS, китайската опция на SWIFT, допуска, че Китай има по-голям шанс. Обемите на търговия с двойката юан-рубла на Московската борса напоследък доближиха върхове.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР