Когато през миналата година бе открита планета, приличаща на Земята

...
Когато през миналата година бе открита планета, приличаща на Земята
Коментари Харесай

Учени: Сонда може да стигне до Сириус само за 69 години

Когато през предходната година бе открита планета, наподобяваща на Земята и обикаляща към най-близката до нас звезда – Проксима Кентавър, (Proxima Centauri), редица учени започнаха да вършат прогнози по кое време можем да стигнем до тази планета.  Според най-смелите предвиждания, сонди към Проксима Б, могат да бъдат изпратени по-късно повече от 20 години.

Има обаче един доста значителен проблем това да се случи. За да стигне бързо до планетата обикаляща към Проксима Кентавър, галактическата сонда  би трябвало да има такава скорост, която ще й попречи да понижи, когато стигне до нея и ще има разполагаем едвам няколко секунди с цел да се изследва планетата от близо.

Ако сондата би трябвало да остане по-дълго в непознатата звездна система е нужна друга технология. Тя не е непозната, с помощта на работата на двама учени – Рене Хелер и Майкъл Хипке. Наскоро те създадоха доктрина, съгласно която самата светлина от звездите, които желаеме да посетим, би могла да се употребява с цел да се понижи скоростта на изпратената сонда, написа списание New Scientist.

Това обаче не важи за Проксима Кентавър. Може и да е най-близката до нас звезда, само че тя е доста слаба, излъчваща слаба светлина. Ако се употребява методът на Хелер и Хипке, с цел да се забави сондата при Проксима ще е нужна задача от към 140 земни години, а това значи отвън живота на всички работещи през днешния ден, а и в недалечно бъдеще учени.

Хелер и Хипке в този момент се стопират на доста по-ярката звезда Сириус, която обаче е към два пъти по-далеч от Проксима Кентавър. Поради доста по-силната светлина предавана от нея обаче, тя може доста по-лесно да форсира и надлежно забави сонда изпратена към нея, съгласно теорията на Хелер и Хипке.  Според техния способ ще са нужни 69 години на една галактическа сонда, с цел да стигне до Сириус.

За да се реализира сходно пътешестване, има още едно значимо условие – да се изобрети извънредно фино слънчево платно, което да направи сондата напълно лека. Това слънчево платно би трябвало да бъде стабилно на температурни промени и да се разпъва на няколко стотин кв.м. Според Хелер, през днешния ден най-подходящ за задачата наподобява материалът графен. Когато сходно платно бъде допустимо да се създаде, планът за полет до Сириус може да се реализира, имат вяра учените.

Ако единствено за 69 години (и още към 8 с цел да стигнат фотосите назад до Земята), можем да забележим от близко друга звезда, това ще отвори немислими през днешния ден нови хоризонти за схващане и проучване на вселената.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР