Когато през май ракета удари влак в Херсон, се случи

...
Когато през май ракета удари влак в Херсон, се случи
Коментари Харесай

Защо железопътният транспорт е толкова важен за Украйна

Когато през май ракета удари трен в Херсон, се случи нещо извънредно - личният състав на влака и техни помощници бързо изтеглиха пасажерите и отстраниха засегнатия вагон от композицията. Превозното средство потегли и дойде съвсем по разписание, споделя Изабел Шаяни в репортаж за АРД.

Влаковете не стопират да се движат, даже покрай фронта

Отсечката сред Киев и Херсон е рискова, тъй като върви доста покрай фронта. Пътуването сред двата града трае 11 часа през нощта. И все пак влакът е цялостен. 700 километра безгрижно пътешестване в трета класа спален вагон, което включва спално долни дрехи и чаша чай, коства еквивалента на четири евро и четиридесет цента. Влакът е известна и евтина алтернатива за напредване, а всеки вагон си има кондуктор, четем още в репортажа.

АРД ни показва Халена - тя работи в железопътния транспорт от шест години. Украинските железници са най-големият шеф в страната с 266 300 чиновници. Халена е сериозна и съсредоточена. Тя отхвърля да отговори изрично на въпроса дали правата сред Киев и Херсон е рискова. Засега не е сигурна - едвам за повторно работи във трен, минаващ по този маршрут. " Справям се ", сбито споделя тя, когато журналистката я пита дали се тормози.

" Загрижена съм пасажерите да стигнат невредими до дестинацията си. Ако нещо се случи, оказваме първа помощ ", споделя Халена. Жената има три деца. Когато за първи път пътува покрай фронта, споделя на най-голямата си щерка. Този път обаче тя не знае. " Иначе ще се тормози, а не желая да се тревожи. "

" Хората от железниците рискуват живота си "

Херсон е подложен на непрекъснати офанзиви от страна на съветските сили. Влакът има престой от 50 минути там и по-късно се връща към Киев. През това време Халена би трябвало да приготви вагона.

Във влака се вози и един боец. Той идва от Бахмут: " След това бях в болница, а в този момент пътувам към у дома. От една година не съм бил вкъщи в Херсон ", споделя мъжът пред АРД. Той ще има 30 дни отпуск, след което би трябвало още веднъж да се върне на фронта. " Влаковете тук се движат съгласно разписанието. Така би трябвало да бъде ", споделя боецът. " Независимо дали има война или не, логистиката е от решаващо значение. Без нея нищо не работи. " Тук, споделя той, е умерено - за разлика от фронта. " Там непрекъснато се криехме в окопите. "

" Влаковете се движат без значение от всичко ", споделя Даша, която учи актьорско майсторство в Киев и се прибира вкъщи. " Дори да ги удари ракета, те отново се движат. " Приятелката ѝ Аня прибавя: " Хората от железниците рискуват живота си всеки ден. "

Който управлява железопътната мрежа - управлява и страната

В Украйна, както и в Русия, железопътният превоз е най-важното средство за напредване. Особено по време на война, когато въздушният превоз е прекратен. 

Има една значима детайлност: украинските релси имат същата широчина на коловоза като съветските - 1520 мм. Това е с 85 милиметра повече от интернационалния стандарт. И значи, че руснаците могат да употребяват непосредствено тази железопътна мрежа, без да би трябвало да трансферират товари, показват от АРД. 

Железопътният превоз е част от сериозната инфраструктура на Украйна. В началото на войната той транспорти съвсем четири милиона души, които бягаха към границите. С него се придвижват муниции и военно съоръжение, с влакове идват и водачите на други страни при визитите си в Украйна.

Железопътната мрежа, която обгръща към 20 хиляди километра, е непрекъсната цел на съветските офанзиви. Над 500 километра украински релси са унищожени от началото на войната, както и 126 гари, 50 от тях - изцяло. Самата Украйна също постоянно е взривявала железопътни мостове, с цел да спре настъпващите съветски войски. Който управлява железопътната мрежа, управлява и страната, обобщава АРД. 

***

Припомнете си и това видео от нашия списък:

В конкуренция със гибелта: санитари се грижат за ранените бойци в Източна Украйна

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР