Когато през 2008 г. Ерик Уайнър издаде География на блаженството,

...
Когато през 2008 г. Ерик Уайнър издаде География на блаженството,
Коментари Харесай

Защо финландците са най-щастливите хора?

Когато през 2008 година Ерик Уайнър издаде " География на блаженството ", книгата мигновено стана международен бестселър. Интересът към въпроса кои хора са най-щастливи и, естествено, по какъв начин да бъдем едни от тях, мощно вълнува обществеността във века, в който щастието е висша полезност и цел.

Световният отчет за щастието, който Организация на обединените нации изготвя всяка година, интервюира хора от близо 150 страни за тяхната степен на задоволеност и през 2023 година, за пета поредна година Финландия сграбчи " купата " за най-щастлива нация, следвана от Дания и Исландия.

Но за какво? Защо една страна с дълги и мрачни дни, повече от от които леденостудени, непрекъснато доближава най-високите цифри в класацията на щастието? За съпоставяне - България държи гордото 85-о място.

Отговор получаваме от доктор Франк Мартела: лекар по философия, който учи основите на щастието и изнася лекции в университета Аалто във Финландия.

Той и сътрудниците му споделят кои са " тайните ", които евентуално подтикват възприятието за благоденствие на финландците. И се оказва, че те са се въртят повече към, това което скандинавците НЕ вършат, в сравнение с към това, което вършат.

Финландците не се стремят да се състезават със съседите си. Нито богатите от тях показват намерено благосъстоянието си. Напротив, в северната страна и най-заможните наподобяват тъкмо като всички останали. Шансът да видите погрешно паркирано Bentley за 400 хиляди евро базовия модел е най-малък. Очевидно завистта също не е национална линия на характера.

Финландският народ наподобява е схванал това, което доста психически изследвания сега сочат: че опитът да сме в крайник с тези към нас по-скоро вреди на общото равнище на задоволеност, в сравнение с основава предпоставки за здравословна упоритост.

Нещо доста значимо, което доктор Мартела споделя, е че неговите сънародници не подценяват смисъла на връзката с природата. Дори обикновеният акт на гледане на живи растения и цветя вкъщи покачва качеството на живот осезаемо. Според изследване, оповестено на 5 август 2022 година в сп. Science Advances, изгодите от прекарването на повече време на открито са даже повече, в сравнение с се смяташе до неотдавна.

Д-р Александрос Гаспаратос, доцент по просвета за резистентност в Университета на Токио и съавтор на проучването, изяснява, че настроението, отношението, държанието и полезностите могат да се трансформират незабавно или за къс интервал от време след взаимоотношение с природата и че общуването с природата подтиква чувството, че човешките упования и потребности са задоволени.

Проучването в Токио устаноява също, че взаимоотношението с природата способства за развиването на значими човешки взаимоотношения. А те са още един източник на разтуха, възприятие за принадлежност и, надлежно, благополучие.

Още нещо забавно, което доцент Мартела и сътрудниците му споделят, е че финландците не нарушават кръга на доверие в общността. Те са склонни да се доверяват един на различен и честността стои нависоко в ценностната им система.

Експеримент от 2022 година, наименуван „ изгубеният портфейл “, тества честността на жителите, като пусна на инцидентни публични места 192 портфейла в общо 16 града по света. В Хелзинки 11 от 12 портфейла са били върнати на притежателя. България не е била измежду страните, в които се е провеждал опита, само че в случай че беше, всички знаем, че цифрата на върнатите портфейли щеше да е доста по-ниска.

Хората могат да усилят доверието на общността, като се запитат: „ Как мога персонално аз да основа повече доверие в общността си? Как мога да поддържа политики, които се основават на това доверие? “

Спазването на елементарни любезности, като отваряне на порти за непознати или подчинение на място в метрото, не костват съвсем никакви старания, а в това време основават доверие.

Та идващия път, в който се чудите дали да задържите входната врата на съседа, претрупан с 20 торби, просто я задръжте. Или обърнете тил на мързела и вместо да отидете до мола в събота, идете до Витоша. Купете си нови саксии с цветя за пролетта.

Понякога дребните старания, които наподобяват прекомерно минимални, с цел да покачат настроението и възприятието ни за задоволеност, в действителност го вършат. Но с цел да го разберем, би трябвало въпреки всичко да ги поставим.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР