Когато през 1991 година Mercedes-Benz показа пред публика модела С112

...
Когато през 1991 година Mercedes-Benz показа пред публика модела С112
Коментари Харесай

Нероденият суперкар на Mercedes

Когато през 1991 година Mercedes-Benz сподели пред аудитория модела С112 имаше хиляди почитатели на марката, които безусловно умоляваха управлението на компанията да го пусне в серия, само че това по този начин и не се случи. А самите германци обявиха още тогава, че колата е " на пет минути " от серийното произвеждане, само че взеха решение, че все още имат по-важни каузи. Ако С112 беше пуснат като сериен автомобил, то най-вероятно щеше да се трансформира в иконата на суперкарите, написа Факти бг.

Това е автомобил с ревящ V12 мотор, изработен по всички догми на Mercedes. Днес обаче С112 е единствено една легенда.



Колата дебютира като шоукар най-много поради набиращите мощ по това време екологични организации, които са мощно срещу сходен автомобил. Това накланя везните, а и вътрешните различия в компанията напълно стопират плана. Надделява мнението, че Mercedes-Benz не се нуждае от сходен суперкар за основаване на спомагателен имидж. Въпреки това дефинитивно решение, в компанията постъпват стотици поръчки (ако би трябвало да сме по-точни - към 700), само че дори и те не съумяват да повлияят на решението. А С112 е изработен по този начин, че да дава отговор на строгите екологични условия в Съединени американски щати, както и да покрие наложителните равнища на сигурност при краш тестванията.



Иначе Mercedes показва С112 като граждански спортен автомобил. Колата разполага с предни и задни спойлери, голям заден дифузьор, две централноразположени кресла и огромен мотор зад тях. Дизайнът е цялост от емблематични за марката елементи и в същото време голям брой спортни характерности. За разлика от C11, който разполага с нервозен V осмак и спартанско съоръжение, то C112 има балансиран V12 и удобен кожен салон. Автомобилът разполага дори с климатична апаратура и с аудио система Blaupunkt Mexico. В салона няма никаква пластмаса, а любопитното е, че цялостният интериорен дизайн е основан от италианското ателие Coggiola.



Така С112 се трансформира в автомобил със спортна визия и в това време с деловитост на серийна кола. Що се отнася до съществуването на технологии, то и там C112 несъмнено има с какво да се похвали. Колата се отличава с интензивно окачване, с дейни аеродинамични детайли, с усилител на кормилото и спирачките, с регулируема кормилна колонка, ABS, тракшън надзор, система за отчитане на налягането в гумите и даже с радиолокационен круиз надзор. На процедура в C112 са налични всички екстри, които се появяват в премиум колите в края на 90-те години, както и всички технологии, откриващи се в спортните коли чак след 2000 година. А, както към този момент ви казахме, всичко това се случва през 1991-а.



ТТ данните на C112 също са впечатляващи. Масата на колата е 1 570 кг, а шестлитровият V-образен дванайсетцилиндров мотор е с мощ 408 конски сили. Максималният въртящ миг е 580 Нм, като той се предава на задните колела през шестстепенна механична скоростна кутия. Още нещо забавно за мотора е, че той в огромната си част е направен от алуминий и е с ъгъл сред цилиндрите от 60 градуса. Монококът на колата също е алуминиев, само че в него е интегриран железен ролбар за сигурност. Джантите на C112 са 17-цолови Magnesium Speedline с по пет спици. Всичко това води до ускоряване от място до 100 км/ч за 4.9 секунди, а оптималната скорост е 310 км/ч. Последните данни обаче са единствено на хартия, тъй като C112 в никакъв случай не се е опитвал да ги доближи. Дори в рекламните видеа машината се движи благодарение на компютърна графика.



Много забавно е и хидравличното ръководство на задната ос. Днес с такова е оборудвано Porsche 911 GT3 RS, само че за тези години е било неповторимо. От Mercedes го назовават кибернетично кормилно ръководство. Цялостната философия на C112 прилича тази на Pagani, който се появява на бял свят едно десетилетие по-късно. В умозаключение можем да кажем, че даже и да е станал сериен C122 нямаше да е най-бързия, нито най-лекия, нито пък най-мощния. Но това щеше да е един незабравим суперкар, който е съвършен за приложимост по цивилната пътна мрежа. Единственият минус в това отношение е, че поради разположението на големия нагревател начело и на дейните жалузи, мястото за багаж е извънредно малко.



След първичния възторг, който провокира C112, колата бързо е забравена. Днес обаче този шедьовър наподобява все по-добре и по-добре. Потресаващо е и могъществото на компанията в тези години, когато марката е толкоз сполучлива в серийното произвеждане и е на върха на почетните стълбички в надпреварите, в които взе участие, че просто не усеща нужда от стартиране в серийно произвеждане един от най-хубавите и високотехнологични коли на това време.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР