Когато някоя важна нова технология заеме водещо място, в новините

...
Когато някоя важна нова технология заеме водещо място, в новините
Коментари Харесай

Дизайнер на личности и инструктор по AI: кои са новите работни места в ерата на генеративния изкуствен интелект?

Когато някоя значима нова технология заеме водещо място, в новините стартира да се приказва за работните места. Така е и с генеративния изкуствен интелект. Как ще се отрази той върху пазара на труда? Ще измести ли хората от техните специалности?

Сега обаче ще се фокусираме върху това какъв е капацитетът му да сътвори напълно нови работни места. Вместо да размени хората като служащи генеративният изкуствен интелект ще провокира нова потребност от квалифицирани служащи – експерти с умения да ръководят и да извличат най-хубавото от него, написа Forbes Bulgaria. 

Ето лист с новите функции, свързани с генеративния изкуствен интелект:

Промпт инженер

Инженерите, които се занимават с подсещане, са експерти, които карат генеративните приложения за изкуствен интелект като ChatGPT да дават избран резултат. (Например една обща подкана ще провокира общ отговор, тъй че инженерът по подкани ще усъвършенства подканите си, до момента в който получи стремежи резултат). В този смисъл вместо да бъдат специалисти в програмирането инженерите по подсещане се нуждаят от мощни информационни умения, внимание към детайлите, сериозно мислене и умения за работа с данни (по отношение на това да схванат каква информация е нужна на изкуствения интелект).

Специалист по генеративен дизайн

Подобно на инженера по подкани, само че с фокус върху резултатите от дизайна, тази служба ще става все по-популярна в области като архитектура, продуктов дизайн и инженерство. Накратко, защото генеративният изкуствен интелект може да се употребява за основаване на съвсем неограничени разновидности на дизайна, ще са нужни специалисти, които да го направляват и да интерпретират неговите резултати за реализиране на най-благоприятен дизайн.

Мениджър за въвеждане и извеждане на данни

Мислете за тази роля като за идващото равнище след промт инженера – по-стратегическа роля, контролираща информацията, която се качва в генеративните системи за изкуствен интелект, и резултатите, които системите за изкуствен интелект дават. Това ще става все по-важно, защото фирмите се борят със съображенията, свързани с поверителността на данните, авторските права, обяснимостта на изкуствения разсъдък и пристрастията му.

Одитор на наличие

Във всички форми на наличие – като писмени публикации, образни планове и аналитични отчети – ще са нужни рецензенти, които да правят оценка качеството, точността и уместността на наличието. Така, макар че безспорно ще забележим по какъв начин генеративният изкуственият разсъдък се употребява за основаване на от ден на ден наличие, към момента имаме потребност от хора, които да подсигуряват, че то е уместно за задачата.

Обучител на AI

Това са специалисти, профилирани в “преподаването ” и усъвършенстването на моделите на изкуствен интелект. Техните задания могат да варират от подаване на данни на изкуствения разсъдък до фина конфигурация на резултатите му, с цел да се подсигурява точността и съответността.

Инженер по поддръжка на AI

Както всяка система, моделите с изкуствен интелект изискват поддръжка във връзка с актуализиране на моделите, обезпечаване на ефикасна работа на системите и премахване на проблеми. Генеративният изкуствен интелект не е по-различен.

Специалист по сигурността на AI

Пейзажът на киберсигурността става доста по-сложен с помощта на иизкуствения разсъдък, като технологията разрешава по-сложни фишинг офанзиви, злотворен програмен продукт и други Затова организациите ще се нуждаят от специалисти, които да пазят системите от злонамерено потребление на AI и евентуално да го употребяват за понижаване на заканите.

Инструктор по AI/ Преподавател по AI просветеност

Точно както компютърната просветеност се трансформира във фундаментално умеене в края на 20-и и началото на 21-ви век, по този начин и грамотността в региона на изкуствения разсъдък ще стане от решаващо значение отсега нататък. Появяват се инструктори, които могат да образоват хората за действието, изгодите и провокациите на AI.

Мениджър по сходството

Ако ролята на експерта по нравственос е да образува етичното потребление на изкуствения разсъдък, то ролята на мениджъра по сходството е да подсигурява, че тези насоки се съблюдават вярно. Освен това, защото регулациите и контролът върху изкуствения разсъдък се усилват, организациите ще се нуждаят от профилирани експерти по сходството, с цел да подсигуряват, че бизнесът работи в границите на правните рамки.

Дизайнер на персони

Тъй като се появяват от ден на ден и повече генеративни принадлежности за изкуствения разсъдък, разумно е, че те ще се нуждаят от свои лични неповторими “личности ”, които да ги отличават от конкуренцията. В този смисъл може да се появи нова роля, отдадена на основаването на привлекателни и симпатични персони за генеративните структури на изкуствения разсъдък. Това ще направи взаимоотношението с тях по-човешко.

Разработчик на персонализирани решения

Въпреки че доста приложения на изкуствения разсъдък могат да бъдат широкообхватни, има възходящ пазар за персонализирани, нишови решения, съобразени с съответни потребности или провокации в промишлеността. Всъщност това към този момент се случва. Много организации си партнират с компании за изкуствен интелект, с цел да основат свои лични вътрешни модели по поръчка, построени въз основата на обществено налични модели.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР