Когато нещо изглежда твърде хубаво, за да е истина, в

...
Когато нещо изглежда твърде хубаво, за да е истина, в
Коментари Харесай

Ползите от кратките, но интензивни тренировки във фитнеса


Когато нещо наподобява прекомерно хубаво, с цел да е истина, в множеството случаи не е. По отношение на фитнеса и изгодите от него обаче се следи едно доста забавно изключение от това предписание. То касае някои краткотрайни, само че високоинтензивни тренировки , които всеки би предпочел пред продължителните фитнес натоварвания.

Скорошно изследване наблюдава изгодите от късите, само че интензивни тренировки за сърдечносъдовата система и открива, че те са даже по-високи от тези при обичайните, продължителни и по-слабо натоварващи мускулатурата извършения.

Проучването потвърждава, че с десетминутна подготовка , по време на която интензивното натоварване на организма е в границите на едвам 1 миунута, може да се реализиран обилни изгоди. Според учените всевъзможен вид оправдания от това, че фитнес тренировките са прекомерно изтощително занятие към този момент биха били безпредметни.

Едноминутна

интензивна

подготовка

– последни данни за изгодите й

Учени от университета МакМастър в Канада наблюдават резултата от краткотрайното, само че интензивно натоварване при хора, при които резултатът би бил най-забележим и елементарен за отчитане – мъже на междинна възраст , водещи най-вече затънал метод на живот.

В рамките на 3 месеца няколкостотин доброволци, отговарящи на тези условия, вземат участие с особено изследване. Разделени са на две групи – първата възприема фитнес режим с краткотрайни (десетминутни), само че интензивни тренировки 3 пъти седмично. Режимът на втората група включва общоприети фитнес тренировки и кардио извършения, с дълготрайност към 50 минути и също провеждани 3 пъти на седмица.

Схемата на интензивно натоварване на пътрвата група е особено създадена от учените, целящи да открият изгодите от този вид фитнес подготовка . Тя включва следните съставни елементи:

Свързани публикации.. Ходене или тичане – кое е по-доброто кардио упражнение? 0 Прекаленото физическо натоварване оказва помощ ли? 0 Настроението се усъвършенства, след интензивна подготовка 0

2 минути загрявка; 3 двайсетсекундни интензивни натоварвания, под формата на оптимален спринт на велосипед, велоергометър или тренажор; 3 двуминутни умерени натоварвания на съответния апарат след всяко от интензивните упражнения; 3 минути разтоварващо натоварване в края на целия сикъл;

Цялата композиция трае тъкмо 10 минути, в който интервал интензивното натоварване за мускулатурата продължава 1 минута . Важно е да се означи, че това натоварване е оптимално и не се пестят сили.

При втората група е прилагана 5 пъти по-продължителна подготовка на съответния апарат, само че с умерено натоварване и без интензифициране на упражненията.

След края на тримесечния интервал е открито, че краткотрайните интензивни фитнес тренировки освен пестят време. Ефектът от тях по повод здравето на сърдечносъдовата система и контрола на кръвната захар е изцяло съпоставим с тези на продължителните умерени тренировки.

В допълнение експертите регистрират и 3 характерни изгоди . Интензивното натоварване на мускулатурата, при което тя е доведена до максимума на опциите си за малко време, спомага за:
1. Забавяне експресията на избрани гени, свързани със стареенето;
2. Поддържане салдото в равнищата

на хормона

на глада;
3. Бързо изгаряне на непотребните мазнини;

Докзаният резултат на интензивните фитнес тренировки и фактът, че икономисват време, ги прави първи избор на доста експерти и инструктури. Важно е обаче те да бъдат съобразени с особеностите на всеки спортуващ човек , с цел да се подсигурява, че няма да се стигне само че рискови последици.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР