Когато настъпва пролетта, обикновено това се свързва с буйни потоци,

...
Когато настъпва пролетта, обикновено това се свързва с буйни потоци,
Коментари Харесай

Голям проблем в Европа. Задава се криза

Когато настава пролетта, нормално това се свързва с буйни потоци, стичащи се от планините. Не и тази година. В Европа. Ключово водохранилище, което обслужва милиони каталунци, се изчерпва. Конфликт за водата провокира конфликти във Франция, където чешмите на жителите в няколко села към този момент пресъхнаха.

Нивото на По, най-голямата река в Италия, към този момент е спаднало до това от юни предходната година. По данни на районното държавно управление на испанската област Андалусия към 80 000 поданици на дребния град Алкахарехос и още 27 села в провинция  Кордоба разчитат на доставката на питейна вода с камиони, защото близкият водоизточник е  „ надвит “ от жегата, а водата на различен язовир е оценена като рискова за консумация, заяви Ройтерс. 
-->
Това, гарнирано с предстоящите в някои региони на Испания от метеоролозите температури до 40 градуса по Целзий, не чертае оптимистична картина.

И макар че резервоарите в Испания са приблизително на 50 % от потенциала си, в Андалусия и североизточната област Каталуния равнището им е спаднало до към 25 %, показват специалисти.

В прилежаща Португалия температурите също са извънредно високи, като в преди дни в окръг Евора се чакаха минимум 36°С, което подхожда на върха на Португалия за април, подложен през 1945 година, и даже го надминава, заяви метеорологичната организация ИПМА.

Повече от една четвърт от територията на континента е в положение на суша от началото на месеца и доста страни се приготвят за повтаряне - или по-лошо - на миналогодишното сушаво лято, показва “Политико “. 

Проучване, употребяващо сателитни данни, удостовери по-рано тази година, че Европа страда от тежка суша от 2018 година насам. Повишаването на температурите затруднява възобновяване на този недостиг, което слага континента в рисков цикъл, в който снабдяването на популацията с вода става все по-несигурно.

" Преди няколко години щях да кажа, че имаме задоволително вода в Европа ", споделя Торстен Майер-Гюр, водещ създател на  проучването. " Сега наподобява, че можем да се сблъскаме с проблеми. "  

Сега, когато лятото към този момент е на прага на Стария континент, държавните управления се пробват да се оправят както с сегашния, по този начин и с бъдещия дефицит, а в същото време и да се оправят с напрежението, произлизащо от възходящата конкуренция за достъпа до вода. 

Засушаването, съобщи предходната седмица испанският министър председател Педро Санчес, " ще бъде един от централните политически и териториални диспути в нашата страна през идващите години ". 

Миналогодишната историческа суша изчерпа повърхностните и подземните резервоари на Европа. Зимата трябваше да донесе облекчение. Но в доста от най-засегнатите райони на континента имаше малко дъжд или сняг. 

Франция, където през януари и февруари не падна дъжд в продължение на повече от 30 поредни дни, претърпя най-сухата си зима от 60 години насам.  

И Париж разгласи, че на 1 юни френските военнослужещи и техните самолети-цистерни ще имат подготвеност да се включат в битката с горските пожари - това е  един месец по-рано от нормалното. Но това се постанова, защото пожарите към този момент стартират по-рано, в сравнение с в предишното, заради изменението на климата.  Първият горски пожар към този момент даже “дойде на посетители “ във Франция на границата й с Испания.

Министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен съобщи по-рано този месец, че Франция я чака " извънредно мъчно лято 2023 година, евентуално също толкоз мъчно, колкото и лятото на 2022 година "

Необичайно сухата зима понижи влажността на почвата и породи опасения, че тази година ще се повтори обстановката от 2022 година, когато в цяла Европа бяха унищожени 785 000 хектара гори - повече от два пъти по отношение на средногодишната стойност за последните 16 години.

Италианската изследователска фондация CIMA откри, че доникъде на април снеговалежите са намалели с 64%. Река По е с толкоз ниско равнище, колкото и предишното лято; езерото Гарда към този момент е на по-малко от половината от междинното си равнище. Според сателитни данни на Европейската обсерватория за засушаването водата на езерото Гарда неотдавна е достигнала най-ниското си равнище от 70 години насам, съобщи ДПА.

В отчет на испанската асоциация на фермерите COAG се показва, че тази година някои зърнени култури би трябвало да бъдат " отписани " в цели четири региона; един метеоролог споделя пред в. “Паис “ " да се сбогуваме с съвсем цялата годишна продукция от маслини ".

Водохранилището Сау северно от Барселона е в такова окаяно положение, че управляващите са решили да извадят рибата, с цел да не измре и да не замърси водоснабдяването на района. Макар да е едвам края на април в цяла Каталуния водните резервоари са цялостни една на 27%. А през идната седмица Испания е изправена пред ранна за сезона гореща вълна. 

Според министъра на екологичния преход Тереса Рибера съществуването на вода в Испания, сходно на Франция, може да намалее с до 40 % до 2050 г. 

Евентуалните пролетни дъждове единствено могат да смекчат шока от воден дефицит през това лято, само че не и да решат трайно казуса, считат специалисти. 

За да може Европа да излезе от порочния кръг, в който всяка година стартира с огромен дефицит на подпочвени води, ще е належащо съвсем десетилетие с доста превалявания. 

Предвиждането на преваляванията за такива дълги интервали е мъчно, изключително при изменението на климата, което трансформира режима на преваляванията. Една от дребното дълготрайни прогнози - прогнозата на немската метеорологична работа за 2020 година - планува, че през по-голямата част от десетилетието в страната ще има по-скоро по-малко, в сравнение с повече превалявания. 

Но даже в случай че равнището на преваляванията остане същото, изменението на климата ще понижи съществуването на вода в цяла Европа. 

Засушаването е комплицирано събитие и доста фактори, като да вземем за пример неприятното ръководство на водните запаси или несъразмерното им ползване, могат да играят роля. Въпреки това повишението на температурите сигурно ще окаже спомагателен напън върху водоснабдяването в Европа. 

Тази година приносът на водите от  топене на снега към водните резервоари на Европа " ще бъде в действителност доста по-малък от нормално ", споделя Андреа Торети, старши откривател в Съвместния проучвателен център на Европейската комисия. " Защото 2023 година е по-лоша от предходната година - а тя към този момент беше най-лошата, в случай че погледнем обратно към последните 10 години, а в този момент ситуацията е още по-лошо. "

Според Торети при започване на това лято Испания, Южна Португалия, Италия и Франция наподобяват изключително уязвими.

" Но в Полша и други райони като България, Румъния и Гърция се следят предупредителни условия за засушаване ", сподели той. Европейската обсерватория за засушаването също регистрира дефицит на вода в скандинавските страни. 

Бранденбург, спешна точка на засушаване в Германия, претърпя превалявания над междинното равнище през последните месеци - и все пак равнищата на подпочвените води са по-ниски от предходната година 

Столиците, белязани от опустошителните последствия на предишното лято за браншове като селското стопанство, енергетиката и индустрията, се пробват да изготвят планове за реагиране на сегашния и упования дефицит на вода.

По-рано този месец Италия издаде декрет за понижаване на бюрокрацията при построяването на водна инфраструктура, в това число на съоръжения за обезсоляване. През януари Испания разгласява нов набор от проекти за ръководство на водите. 

Новата национална тактика за ръководство на водите на френския президент Еманюел Макрон има за цел да понижи общото ползване на вода с 10 % до края на десетилетието. В рамките на проекта от всеки бранш ще бъде поискано да изготви оферти за понижаване на потреблението на вода. 

Стратегията на Германия, призната през март, включва стъпки за преобразяване на водопотреблението в " стабилно " в 10 области до 2050 година, както и набор от 78 ограничения, които би трябвало да бъдат изпълнени до 2030 година

Критиците обаче настояват, че страните вършат прекомерно малко за справяне с неприятното ръководство на ресурсите, което към момента е преобладаващо на целия континент и утежнява последствията от намаляването на наличността на вода. Данните сочат, че една четвърт от питейната вода в Европа се губи по течове по тръбопроводите.

Италианският " зелен " политик и някогашен евродепутат Елеонора Еви разкри в Tуитър, че проектът на нейното държавно управление не съумява да се оправи с аргументите за водната рецесия в страната. Според нея държавното управление би трябвало да се концентрира върху залесяването и политиките за прекъсване на загубите на питейна вода, породени от течове.

" Очевидно е, че водата е стеснен запас и ние като общество може би не сме били допустимо най-ефективни в ръководството на този стеснен запас ", сподели Саманта Бърджис, заместник-директор на Коперник, европейската работа за наблюдаване на климата. 

Войни за вода 

Междувременно ръководството на водата и определянето на това кой да има достъп до нея се трансформира в политически въпрос на целия континент. 

Миналото лято във Англия, Франция, Испания и Италия бяха наложени ограничавания на водоползването, което повдигна въпроси за целта на потреблението на вода за туристическата инфраструктура, огромните промишлени съоръжения и селското стопанство. 

Някои общини към този момент са изправени пред нови ограничавания - в други те по този начин и не бяха анулирани. Каталуния неотдавна наложи ограничавания, в това число наложително 40-процентно понижение на потреблението на вода за селското стопанство. 

В Южна Германия правосъдните разногласия за водата са се удвоили през последните две десетилетия. А във Франция напрежението сред природозащитници и аграрни стопани по отношение на построяването на водни резервоари предишния месец провокира яростни конфликти. Резервоарите имат за цел да оказват помощ на земеделските стопани да се оправят с по-сухите условия през лятото, като изпомпват подпочвени води през зимата, които по-късно могат да се употребяват за напояване през лятото, само че природозащитниците настояват, че секторът би трябвало да предприеме стъпки за понижаване на потреблението на вода. 

Марин Тонделие, началник на френската Зелена партия, подлага на критика   " присвояването и приватизирането на водния запас от малко на брой за сметка на болшинството ". 

В испанския район Андалусия проектите на ръководещата дясноцентристка Народна партия и крайнодясната партия Вокс да усилят напояването наоколо до предпазената от ЮНЕСКО наситена с вода екосистема Доняна провокираха отвращение измежду природозащитниците и опозиционните партии.

Марибел Мора от крайнолявата партия " Подемос " по-рано този месец изсипа чаша пясък върху стола в Народното събрание на премиера на Андалусия, потвърждавайки, че Доняна ще наподобява " като пустиня ", в случай че противоречивият законопроект бъде признат. " Хората го усещат ", сподели Хатерман. " Битката към разпределението към този момент е малко в ход ", добави той.

Африканският рог също жадува за вода. От октомври 2020 година насам Етиопия, Кения и Сомалия са претърпели пет несполучливи поредни дъждовни сезона, като групите за помощ дефинират това като " най-тежката суша от 40 години насам ". Но макар че аргументите за сушата са комплицирани, екип от интернационалните климатолози от групата World Weather Attribution (WWA) откри, че възходящите излъчвания на парникови газове я вършат най-малко 100 пъти по-вероятна.

Използвайки компютърни модели и климатични наблюдения, екипът на WWA откри, че изменението на климата е довело до два пъти по-голяма възможност за дефицит на дъждове в Африканския рог през интервала март-май и до по-влажни къси дъждове през интервала октомври-декември.

Но съвсем тригодишната суша съответства и с Ла Ниня - океанско събитие, резултат от извънредно студена вода в екваториалната част на Тихия океан, за което е известно, че предизвиква къси дъждове под междинното равнище в Източна Африка. 

Водният " стрес " е проблем за огромна част от територията и на Мексико. Този месец към 200 000 поданици на град Сан Луис Потоси са страдали от дефицит на вода в продължение на 22 дни, заяви кметът на града, след повреди на водопровод от основен контейнер, написа Блиц.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР