Когато НАСА обяви миналия месец, че работи с Nokia за

...
Когато НАСА обяви миналия месец, че работи с Nokia за
Коментари Харесай

Спорове: Да има ли 4G на Луната

Когато НАСА разгласи предишния месец, че работи с Nokia за построяването на 4G телекомуникационна мрежа на Луната, мнозина бяха скептични. Но НАСА изясни проектите си и те наподобяват разумни - мрежата ще помогне да превърнем Луната в база за по-нататъшно проучване на космоса.

Астрономите обаче не са удовлетворени от сходни проекти. Както се оповестява в спор, оповестен в The Conversation от астрофизик от университета в Манчестър, построяването на мобилна мрежа на Луната може да попречи на галактическите проучвания, а не да спомогне за проучванията.

„ Препятствията, сложени от радиочестотата, са дълготрайни врагове на радиоастрономите “, написа ученият и припомня, че земните радиотелескопи към този момент имат проблеми със разстройства, породени от сигнали на мобилни телефони на Земята. Новият източник на такива сигнали на Луната ще затрудни проучването на космоса, най-много в търсенето на по-слаби сигнали.

Неотдавнашно изследване на въздействието на спътниците Starlink, които се намират в ниска околоземна орбита, сподели, че радиотелескопите ще бъдат 70% по-малко чувствителни към сигнали от космоса заради радиочестотните разстройства. Целта на Starlink е да построи мрежа от 6 400 спътника в орбита.
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР