Когато Набоков пише Лолита“, мнозина са скандализирани и дори обидени

...
Когато Набоков пише Лолита“, мнозина са скандализирани и дори обидени
Коментари Харесай

Любов или престъпление – какво се криеше зад връзката между 32-годишна учителка и нейния 12-годишен ученик

Когато Набоков написа „ Лолита “, мнозина са скандализирани и даже афектирани от обстоятелството, че преподавател може да се влюби в ученичка. В отбрана на Набоков, Лолита не е ученичка на остарелия перверзник – тя е жена, която се пробва да се наслаждения на всички пристрастености от живота. Това е измислена история, родена от фантазията на един същински създател, а всичко останало е същинска.

Книгата излиза през 1955 година и предсказва бъдещето, без значение дали сте склонни да повярвате или не. Ние познаваме преподавателки, които се влюбват в своите възпитаници, а след това основават и фамилии, това не е ужасно, само че да приемем, че в случай че епизод на „ Лолита “ се разиграе в българско учебно заведение, то възможностите за гражданска война и захапването на конвенции, въвличане на полова ориентировка и даже бедния дядо Сорос, се усилват в геометрична градация.

И защото съветският публицист написа тази книга в Съединени американски щати, а не родния си Санкт Петербург, дано насочим вниманието си към тази страна и нашите изключително забавни герои. Запознайте се с Мери Кей Летурно и нейният предстоящ брачен партньор Вили Фуала. Тяхната връзка е почнала с целувка и една голяма възрастова граница. Мери е на 34 години, до момента в който бедният Вили е на 12 години. Първата е учителка, вторият – неин възпитаник.

Мери Кей Летурно

Историята им ще даде храна на всеки таблоид през цялата 1997 година Учителката от Вашингтон, която е женена и открива необикновено мощни усеща към своя възпитаник, който е единствено с 22 години по-млад. Нещо повече, дамата е толкоз сигурна в любовта си, че е подготвена да чака и няма никакво желание да се разделя. Стара вековна традиция твърди, че колкото повече забрани има, толкоз по-голямо твърдоглавие се ражда.

В хода на разкритото закононарушение, учителката би трябвало да излежи към 7 години за педофилия, да се раздели със брачна половинка си и да аргументи много съществени контузии на двете си дъщери. Мери съумява да издържи на натиска, през 2005 година се дами за своя възпитаник Вили, който е навършил 21-годишна възраст. Математиката би трябвало да е вярна, защото Мери е към този момент на 43 години. Злите езици бързат да слагат черен щемпел на двойката и даже да показват всичко това като някакъв маркетингов трик, но приказката продължава цели 14 години (ако броим датата на брака). През 2019 година Вили и Мери се развеждат. В последните мигове на Мери, нейният някогашен брачен партньор се намира до нея, строгата учителка напуща този свят през 2020 година

Не си вършим илюзии, че мнозина ще четат тези редове и ще дефинират материала като някаква разгласа за педофилията. Да повторим, интимни връзки с малолетни, са неразрешени от закона, а и освен. Това не пречи на Мери Кей да споделя своя живот и връзка, описвайки го като обич, до момента в който други го преглеждат като педофилия.

Фаталната учителка се ражда на 30 януари 1962 година в Ориндж Каунти, Калифорния. Дамата израства в консервативно семейство, татко ѝ даже се кандидатира за президент през 1972 година като част от крайно-дясната американска партия, а нейната майка се дефинира като католик. След като приключва университета в Аризона, Мери има проекти да се реалокира във Вашингтон. Плановете се трансформират, когато завързва любовни връзки с неин сътрудник на име Стиви Летурно.

Двамата се женят през 1985 година и вземат решение да се реалокират в Анкоридж, Аляска и по-късно вършат още едно преместване в Сиатъл. Там стартира и работата ѝ като учител в начално учебно заведение. Училището, в което работи, я прави оценка като безспорен експерт и Мери е обичана от всички. Всички ѝ дават високи оценки и даже след абсурдът, шефът на същото учебно заведение продължава да мисли, че тя е добър учител и добър човек. Всичко е вървяло прелестно, до момента в който в стаята ѝ не влиза 8-годишния Вили. След няколко години ще преподава и на 6-и клас, където връзките им стартират да се ускоряват.

През 2004 година Мери ще бъде поканена от Лари Кинг и тя ще удостовери, че всичко пламва точно в този интервал. Младежът е много деструктивен в часовете, само че като учител, дамата е длъжна да обуздае гневът му и да го възпита. Това е бил един от многото моменти, в които, по нейните лични думи, нещо красиво се е зараждало. Възпитателката в никакъв случай не отричала, че знаела какъв брой рисково е това привличане. Вили вижда връзките със своята учителка като игра, преди да се качат на по-високо и даже още по-жестоко равнище. В един миг е направил бас със своя братовчед, че ще успее да я „ забие “. В хода на тази игра, младежът имал проект какво да каже, какво да остави на бюрото ѝ като изненада. Тази игра става рискова и всички залози завършват, когато обстановката се трансформира.

С приключването на образователната година има вяра, че Мери ще се отдалечи доста, а Вили ще не помни за своята преподавателка, отдавайки се на други по-интересни връзки. Изненадата е още по-неприятна, когато двамата се озовават в общ клас в комуналния лицей, който ги сближава още повече. Мери преподава изкуство и предизвиква нейния любим да развива гения си. Вместо да избягат един от различен, двамата стартират да прекарват още повече време. И по този начин на 13-я рожден ден на младежа, обстановката излиза отвън надзор. Преподавателката ще признае, че всичко почнало с целувка, само че не спряло с нея.

Поради обстоятелството, че Вили е невръстен, управляващите не могат да преглеждат този акт като нещо доброжелателно или рационално, в противен случай, това е закононарушение. До края на лятото и двамата се отдават на пристрастеностите си, водейки до още един проблем – Мери забременява. През 1997 година брачният партньор на Мери – Стиви открива любовни писма, писани от младежа. Преди да предприеме някакви дейности, избира да показа на родственик, който въпреки всичко е на мнение, че учебното заведение ще би трябвало да бъде известено. На 4 март 1997 година съдбовната учителка е арестувана за педофилия и обезчестяване.

Тъй като Вили е прекомерно млад, никой не изпитва благосклонности към арестуваната. Мнозина са недоволни от обстоятелството, че 13-годишния предстоящ татко ще бъде изправен пред доста тествания и даже ще би трябвало да се оправи с голямо количество проблеми, както и насмешки в образователното заведение. Сексуалният скандал се трансформира в дежурна тематика на всяка телевизия, всяко учебно заведение и целия щат Вашингтон е обект на рецензии и интерес. Мери ще роди на 29 май 1997 година Ученикът става татко на щерка на име Одри. След 3 месеца, тя се признава за отговорна в съда и по двете обвинявания за обезчестяване и педофилия.

Обещанията, че сходен случай няма да се случат, както и осъзнаването на виновността, разсънват някакви благосклонности в съдията, само че клетвата, че нищо няма да се повтори, публично завършват до тук, освен това доста скоро. Подсъдимата излежава единствено 6 месеца от обещаните 89 по закон и по-късно е пусната под гаранция, защото това е първо нарушение. Преди да напусне пандиза, някогашната преподавателка получава и ограничаваща заповед, забраняваща ѝ да се приближава до своя възпитаник, ухажор и татко на детето ѝ. Един месец по-късно е арестувана за повторно със същия в автомобила си. Полицията открива бебешки дрешки, зеленчици, персонални документи и сумата от 6200 $, както и паспорта на Мери.

Няма подозрение за никого, че противозаконната двойка се е опитвала да избяга. Следва втори арест, където към този момент няма никаква амнистия. Ситуацията става сериозна, когато лекарите удостоверяват, че подсъдимата освен не е взимала медикаменти за биполярно разстройство, само че не е посещавала и сбирките за лекуване на педофили и полови насилници. Новата присъда я задължава да излежи цялата си присъда, само че съдът още не подозира, че Мери е бременна с второ дете от нейния възпитаник.

Стиви Летурно съумява да се разведе и прибира и четирите деца, като взема решение да замине за Аляска – три са негови, а четвъртото е Одри. Новините за 5-тото дете на Мери Летурно идват през октомври. И тогава връзката не стопира, двойката ще си разменя писма, ще продължава да комуникира и проблемите ще не престават. Майката на младежа ще заведе иск против учебното заведение и управляващите, които не могат да спрат връзките. За нейно страдание, настояванията са отхвърлени от жури през 2002 година Мери Кей лежи в пандиза за 7 години и половина. През 2004 година е освободена и за изненада на всички, остава със своя пълновръстен възпитаник.

След освобождението ѝ, Вили желае събаряне на ограничаващата заповед и единствено след няколко месеца, двамата ще се сгодят. През 2005 година се женят, а двете им дъщери ще участват на сватбата. През идващото десетилетие и двамата ще бъдат обект на другите медии. Семейството остава в Сиатъл и живее чартърен, фокусирайки се върху развъждането на дъщерите. През 2015 година честват своята 10-та годишнина. По това време Вили страда от меланхолия и корист с алкохола, защото има интервал в живота си, където е описван като жертва. Въпреки това, двамата не съжаляват за решенията си, дори са щастливи. За да може историята да бъде още по-интересна, Вили работи като DJ и предлага празненства „ Hot for Teacher “ в цялостен Сиатъл. Историята им се филмира в няколко кино лентата и един документален подобен.

Никой от двамата не е очаквал умерено корабоплаване и когато бурята идва, двамата се разделят през 2017 година и се развеждат през 2019 година По думите на другари, двойката просто охладняла във времето. Новините за Мери Кей не завършват с това, тя е диагностицирана с рак. Тъжната вест кара някогашния брачен партньор да се върне и New York Times споделя, че Вили е бил до леглото на своята някогашна брачна половинка, която умира на 6 юли 2020 година

Мнозина виждат, че макар огромните неточности, двамата не се не помнят и не завършват своите връзки, само че и до през днешния ден има прекалено много несъгласия, които основават особени главоболия. Въпреки сериозните усеща, бащата признава, че не желае неговите дъщери да последват стъпките му.

   

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР