Когато на 9 март правителството решава едновременно, че Националната електрическа

...
Когато на 9 март правителството решава едновременно, че Националната електрическа
Коментари Харесай

БЕХ търси парите за държавните зърнени сделки

Когато на 9 март държавното управление взема решение по едно и също време, че " Националната електрическа компания " (НЕК), дадени ѝ назаем от бюджета за задълженията по АЕЦ " Белене ", и че страната ще изкупува през компанията си " Сортови семена - Елит ", двете компании са мощно сюрпризирани.

НЕК, тъй като въобще не е знаела за квалифицираното решение на Министерския съвет и тъй като действително не разполага със станалата свектавично изискуема голяма сума, която така и така не знаеше от кое място ще вземе в края на 2023 година, а какво остава година и девет месеца по-рано.

" Сортови семена – Елит " – тъй като не разполага с потенциала да извърши покупко-продажбите по закупуването и да управлява съхранението на големите количества зърно, които в действителност се чака да бъдат купени точно с парите от НЕК.

Оставка подаде шефката на сдружението, което е под шапката на земеделското министерство и работи от години на загуба с трима шефове и 5 души личен състав. Росица Въчева сподели, че преди месеци е предложила ликвидацията на сдружението на служебния агроминистър и то няма нито адвокати, нито счетоводители, нито механически капацитет, нито складова база за реализирането на тези покупко-продажби. Това от земеделския министър Иван Иванов, който свърза това с ГЕРБ. В неделя за реализирането на зърнените покупко-продажби бе определена друга държавна компания – " Врана " ЕАД, която се занимава с произвеждане на елитни разплодни животни, посевен материал и други Окончателният избор на това сдружение за покупко-продажбите би трябвало да бъде доказан от кабинета тази сряда.

Парите за тях обаче към момента ги няма.

" НЕК ЕАД не разполага с цялостния размер от средства, които следва да бъдат възобновени на държавния бюджет в осъществяване на решението на Министерския съвет ", обявиха от " Българския енергиен холдинг " (БЕХ), потвърждавайки информацията на Mediapool, че макар реализирана солидна облага на " Националната електрическа компания " за 2021 година тя няма да е задоволителна за предварителното връщане на безлихвения заем, който получи през 2016 година, с цел да се разплати с съветската " Атомстройекспорт " за поръчаното съоръжение за АЕЦ " Белене ", откакто бе наказана за това пред арбитраж.

Компанията притежател на НЕК обаче не споделя какъв брой не доближават на сдружението ѝ, с цел да се разплати с хазната, а облагата му за 2021 година към момента не е оповестена.

Според финансовия доклад за деветмесечието на 2021 година НЕК е на облага от над 278 млн. лева, до момента в който година по-рано позитивният резултат е бил единствено 596 хиляди лева Реално обаче последните три месеца на предходната година бяха белязани от рекордно високи цени на електрическата енергия на българската борса и евентуално сдружението е нараснало доста приходите и облагата си. Въпреки това средствата не доближават за връщането вкупом на 1.176 милиарда лева

Затова се планува БЕХ да обезпечи изчезналите пари, само че към момента се разисква по какъв начин тъкмо да стане това. За момента изясненост няма, само че от холдинга обявиха за Mediapool, че " обичайно, БЕХ ЕАД в качеството си на финансов холдинг е зает с даване на ликвидна поддръжка за финансиране на активността на държавните енергийни сдружения ".

Откъде БЕХ ще обезпечи средствата също не е ясно, холдингът към този момент отхвърля да разяснява опциите за финансовата интервенция.

Неговата облага за 2021 година към момента не е оповестена. Според данните за деветмесечието холдингът е бил на облага от близо 723 млн. лева, която обаче е образувана главно от дивидентите, платени от дъщерните ѝ сдружения за ръководството им.

Повечето от тези дивиденти обаче бяха конфискувани от страната авансово и с тях се плащаха обезщетения на бизнеса поради извънредно скъпата електрическа енергия, според политиката на последното служебно държавно управление на Стефан Янев. Тази политика бе продължена и от постоянното на Кирил Петков, което обезпечи по същия метод - плюс пари от Фонда " Сигурност на електроенергийната система ", заплащанията за сметките за ток на небитовите консуматори и от началото на 2022 година

Вероятно средствата, които НЕК би трябвало изключително и незабавно да върнe по бюджетния заем, ще бъдат обезпечени до края на март 2022 година, с цел да може да започват покупко-продажбите през Софийската стокова борса за зърното.

Както предходната седмица разясниха осведомени пред Mediapool, концепцията зърнените покупко-продажби да се финансират с парите от НЕК за непозволена държавна помощ и изключителна актуализация на Бюджет 2022. За да се избегне изключителна актуализация на бюджета, отвън плануваната за средата на тази година, парите за зърното не се дават непосредствено от бюджета, а от една държавна компания на друга държавна компания.https://www.mediapool.bg/operatsiya-zarno-otkade-shte-doidat-parite-kolko-sa-komisionnite-shte-se-izbegnat-li-izmami-news333499.html.

Какъв ще е резултатът от подсигуряването на страната с оповестените от агроминистъра 700 000 тона хлебна пшеница, 450 000 тона фуражна пшеница, 500 000 тона царевицата и 325 000 тона слънчоглед, и дали няма да се покачат борсовите цени и финансовият запас да не стигне за търсените количества, следва да се види.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР