Когато лидерите на страните от БРИКС се събраха за групови

...
Когато лидерите на страните от БРИКС се събраха за групови
Коментари Харесай

Разширяването на БРИКС е голяма победа за Китай. Но дали е истински противовес на Запада?

Когато водачите на страните от БРИКС се събраха за групови фотоси в края на срещата на върха в Йоханесбург предходната седмица, това беше като визия за контурите на новия международен ред, който Пекин се пробва да оформи.


Начело и в центъра стоеше Си Дзинпин, могъщият водач на Китай, заобиколен от сцена с водачи от нововъзникващи пазари и разрастващи се страни от Африка, Азия и Латинска Америка.


Срещата на върха беше най-голямата, която БРИКС в миналото е провеждал, с присъединяване на повече от 60 страни, дружно с страните членки Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка.

Покрай актуалните водачи на БРИКС бяха и сътрудниците им от Аржентина, Етиопия, Иран, Саудитска Арабия, Египет и Обединените арабски емирства, които преди малко бяха поканени да се причислят към клуба.

Това е огромна победа за Си, който от дълго време упорства за разширение на блока и неговото въздействие макар запасите на други членове като Индия и Бразилия.

Разширяването, първото след присъединението на Южна Африка през 2010 година, ще докара до повече от удвояване на членовете на групата и доста ще разшири световния ѝ обсег - изключително в Близкия изток.

" Това прави Китай явен победител ", споделя Стив Цанг, шеф на Китайския институт SOAS към Лондонския университет.

" Получаването на шест нови члена е забележителен ход в желаната от него посока на придвижване ", добави той.

За Пекин, както и за Москва, разширението е част от устрема им да трансформира свободната икономическа формация в геополитическа противотежест на Запада - и на западните институции като Г-7. Тази задача стана още по-належаща през последната година поради изострящото се съревнование на Китай със Съединените щати, както и последствията от войната в Украйна, която още повече отдалечи Пекин от Запада поради поддръжката му за Москва. Както се вижда от разширението на БРИКС и дългия лист с чакащи за присъединение, предлагането на Си за различен международен ред намира дружелюбни слушатели в световния Юг, където доста страни се усещат маргинализирани в интернационална система, в която съгласно тях преобладават Съединени американски щати и богатите им съдружници. В декларацията на водачите на БРИКС, която отразява настояването им за по-широко присъединяване в международните каузи, неведнъж се приканва за " по-голямо посланичество на нововъзникващите пазари и разрастващите се страни " в интернационалните институции - от Организация на обединените нации и нейния Съвет за сигурност до Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка. Си Дзинпин, който изпъстри речите си на срещата на върха с рецензии към " хегемонията " на Съединени американски щати, приветства разширението като " историческо " и " нова насочна точка за съдействието сред страните от БРИКС ".

Хапимон Джейкъб, професор по интернационалните проучвания в университета " Джавахарлал Неру " в Ню Делхи, съобщи, че това разширение акцентира смяната в световните геополитически разломи.

" Да бъдеш водач на незападните конгреси и на Глобалния юг, който като цяло е неудовлетворен от ръководените от Съединени американски щати институции, непроменяемо ще помогне на Китай да се трансформира в контраст на Съединени американски щати и на международния ред, управителен от Съединени американски щати ", сподели той.

Групата БРИКС кани шест страни, в това число Иран и Саудитска Арабия, да се причислят


Новите членове

Но по-широкият брой членове повдига и въпроси за сплотеността и последователността на БРИКС, чиито съществуващи членове към този момент се разграничават доста по политически системи, стопански достижения и дипломатически цели.

" Скептичен съм във връзка с успеваемостта на организацията след разширението и дали в последна сметка разширението не е по-скоро алегорично, в сравнение с значително ", споделя Юн Сун, шеф на програмата за Китай в Центъра " Стимсън " във Вашингтон.

" Колкото повече членове има, толкоз повече ползи би трябвало да съгласува и да удовлетвори организацията ".

Това важи с особена мощ за организация, учредена на консенсус, като БРИКС, където решенията се вземат единствено в случай че всички членове са съгласни.

Новите членове са ненапълно разнородна група. Две от тях са стопански системи, които изпитват съществени усложнения. Аржентина, която е сериен неточен дебитор и от дълго време се бори с инфлацията и валутните рецесии, е най-големият кредитополучател от МВФ. Египет, който е изправен пред лична икономическа рецесия, е вторият по величина дебитор на МВФ.

Иран и Саудитска Арабия са отколешни противници, макар че по-рано тази година възвърнаха дипломатическите си връзки със договорка, подписана с посредничеството на Китай.

Това мощно контрастира с по-обединен блок като Г-7, който се състои от сходно мислещи демокрации с огромни индустриални стопански системи.

Хелена Легард, водещ анализатор в Института за проучване на Китай " Меркатор ", мозъчен концерн в Берлин, съобщи, че не е ясно доколко разширението на БРИКС ще усили цената и въздействието на групата.

" Без споделена идеология и ясна всеобхватна цел е евентуално прибавянето на шест нови членове вместо това да трансформира БРИКС в по-разделена група. "

Вътрешни разделения

Ключов разграничителен въпрос е антиамериканският дневен ред, прокарван от Китай и Русия, който се ускори с включването на Иран.

Индия и Бразилия показаха опасения, че блокът може да стане прекомерно антизападен и доминиран от Пекин, а някои от новите членове може да са също толкоз скептични, съгласно Легард.

" Въпреки ясните геополитически цели, които Китай има за групата, доста други разрастващи се стопански системи не преглеждат БРИКС като извънредно геополитически орган. Те са стимулирани и от икономическите благоприятни условия и шанса да си обезпечат фаворизиран достъп до китайския и други пазари ", сподели тя.

Но Китай се бори със личните си стопански проблеми вкъщи - от спираловидната рецесия с недвижимите парцели и възходящите задължения на локалните управляващи до рекордната безработица измежду младежите и застаряващото население.

Много икономисти считат, че втората по величина стопанска система в света навлиза в ера на доста по-бавен напредък, което може да има надълбоко влияние върху международната стопанска система.

Разширяването на БРИКС евентуално ще ускори конкуренцията - и евентуалните търкания - сред Китай и Индия, чиито връзки към този момент са обтегнати от назряващ граничен спор.

" Китайско-индийското състезание за водачество в световния Юг в този момент ще се изостри, като Китай ще има ясно преимущество ", съобщи Джейкъб в Ню Делхи.

" Макар Индия да има положителни връзки с всички нови членове на БРИКС, дълбоките джобове на Китай и способността му да запълни пост-американския вакуум, изключително в Близкия изток, значат, че Китай ще може да въздейства на институцията доста повече, в сравнение с Индия ", добави той.

Съперничеството и напрежението сред Китай и Индия, както и сред Иран и Саудитска Арабия, значат, че въпросите, по които те могат да се спогодят и да работят взаимно, надали ще бъдат обилни по брой и по темперамент, споделя Сун от Центъра " Стимсън ".

" Разширяването сигурно построява имидж на разрастваща се коалиция по отношение на Запада, само че съществуването на повече страни в една организация не е еднакво на по-голяма успеваемост ", добави Сун./БГНЕС

-------------------------------------

Нектар Кхан, Си Ен Ен

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР