Когато журналист пише за свалени от екран или уволнени колеги

...
Когато журналист пише за свалени от екран или уволнени колеги
Коментари Харесай

Хейтминутка: В животинската ферма няма нужда от журналисти

Когато публицист написа за свалени от екран или уволнени сътрудници публицисти, попада в клопката на мъчителната авторефлексия. Все едно да накараш ортодонт да извади личния си зъб... Защото публицистиката в последни дни прилича мъчителна екстракция, придружена от заглушаване на гласове, изтръгване на езици, слагане на точка там, където би трябвало да стои въпросителната към властта.

Журналистиката, вгледана в личната си рана, прилича това умозрително чувство да наблюдаваш по малкия екран по какъв начин някой гледа телевизия, по която някой различен гледа телевизия и по този начин до безспир. Докато не те заболи глава. Дискурсът на свободното говорене се стеснява до една дребна алена точка, която се маргинализира в вероятността на изчезващия тон на резонанса. След това настава неуместна тишина.

Българска национална телевизия и Нова ТВ смъкнаха от ефир четирима от водещите си публицисти под претекст, че се постановат съкращения на бюджетите

поради изключителното състояние. Александра Гюзелева и Димитър Стоянович – водещи на всекидневното предаване " Култура.бг " по Българска национална телевизия, са отстранени по решение на генералния шеф на Българска национална телевизия Емил Кошлуков. Именно те бяха част от екипа, който обществено го упрекна в опити за налагане на цензура върху подбора на събеседници в предаването през 2018 година Рокадите в Нова ТВ бяха обявени малко преди този момент. От екран са свалени водещата на утринния блок " Събуди се " Мирослава Иванова и още четирима души от екипа й. Сред тях са репортерите Галя Щърбева, Мария Йотова и Живко Константинов, както и продуцентът на съботното издание на " Събуди се " Станимира Иванова.

Мътната вода е комфортен претекст да се разправиш с „ непокорните риби “,

а това го знае всяко хлапе. Кризите от всевъзможен темперамент са мотив невидимата ръка на медийните кукловоди да сложи новите пионки на политическата си игра и да изхвърли неуместните играчи: Барон Портокал скърца със зъби на дон Домат, принц Лимон е все по-кисел и по този начин по веригата... В същото време Репичка, Лукчо и Черешко (виж „ Приключенията на Лукчо “) ще би трябвало да се преценяват със забранителните табели, които им указват какво да вършат. Помните ли? От едната страна на замъка на барона имаше окачена табела, от едната страна на която пишеше: „ Вход неразрешен “, а от другата – „ Изход неразрешен “. Напомня ли ви нещо?

Заглушаването на мощните, стойностните журналистически гласове по време на рецесия и тяхното следващо маргинализиране е рисков развой,

в който олигархически кръгове, близки до властта, влагат доста, с цел да си обезпечат политическо величие. И откакто „ неуместните “ бъдат изритани, а „ комфортните “ – купени за жълти стотинки на тяхно място, ще се сбъдне фантазията на Пеевски и компания, братя Домусчиеви и т.н за превръщането на страната ни в цялостна кочина. В нея ще живеят 7 милиона свине, които непрекъснато ще бъдат облъчвани с реклами на колбас „ Народен “ и други хранителни сурогати. Това ще ги държи удовлетворени, а в паузата сред две плюскания ще им пускат нови и нови риалити формати, непокътната територия за футболисти, инфлуенсъри и кръшни певачки.

На прасетата толкоз ще им хареса новият живот, че ще изискат непринудено да бъдат сложени под карантина и на никое място да не вървят. Никакви искания няма да имат жителите на тази оруелска плантация, с изключение на да не им стопират кабелната и да имат постоянни доставки на двулитрови бири, семки и наденица. Ще настане радостен живот, който Марио Варгас Льоса разказва като

успех на „ “.

В нея ще липсват естетически полезности. Изкуството и литературата ще имат вторични развлекателни стойности в едно общество, водено само от прагматичните съображения на парите, облагата – мотор на икономката, висша обществена полезност и единствената допустима мярка за неуспех и триумф на индивида, смисъл на съществуването му.

Готови ли сте за свят без думи като „ духовно развиване “, „ обич “, „ хубост “, „ душа “, „ творчество “? Не имам вяра. Защото ще бъде ужасно.
 Журналистката Мария Черешева: Нека оставим дамите да приказват
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР