Когато избухна епидемията с коронавируса, медиите направиха рязък завой: смениха

...
Когато избухна епидемията с коронавируса, медиите направиха рязък завой: смениха
Коментари Харесай

С катастрофите отдавна сме в извънредно положение - санкциите обаче са смешни

Когато избухна епидемията с ковид, медиите направиха внезапен завой: смениха новините за произшествия, главен рейтингообразуващ фактор, с новините за нови инфектирани. Това бе добре пристигнало - по едно и също време висок публичен интерес и прерязване на лентата на новото огромно минно находище за черна статистика, без което не може да построиш нито новинарска емисия по малкия екран, нито уебсайт.
Ужасяващата злополука с Милен Цветков напомни, че промяната на осведомителния метод не значи, че предходният се е изчерпал, нито че не е отново толкоз пагубен. Все още жертвите от ковид са доста, доста надалеч от тези на злополуките. Какво прочее щеше да стане в случай че всяка вечер имаше и постоянен брифинг от Министерство на вътрешните работи, който да брои почтително всеки потърпевш? И дали в случай че влизането в сайтове-броячи на инфектирани се трансферира към влизане в сайтове-броячи на умряли от произшествия няма да докара до доста по-широк отзив и ограничения, в сравнение с общоприетите клишета за " войната по пътищата ", за които е ясно, че не са прозвъняли в нито едно схващане и не са отпуснали нито един крайник от скоростния педал? 
Ето едно малко съпоставяне на санкциите: 
За превишаване над 50 км/ч. – с санкция 700 лева и три месеца отнемане от право да ръководи моторно транспортно средство, като за всеки последващи 5 km/h превишаване над 50 km/h санкцията се усилва с 50 лева (става дума за обитаеми места) 
За нарушение на карантината - до 5000 лева. 
На процедура това значи, че е изцяло допустимо да караш със 100 километра в час в столицата и да се разминеш с към 1500-2000 лв. санкция. А това нормално е напълно по опциите на тези, които имат навика и колите да го създадат. Тоест, законът разрешава съвсем терористично държание по основните улици на обитаемоте места, а това държание включва възможност за смъртни случаи с не по-малък % съдбовни изходи от този на ковид. А санкциите са доста по-ниски.  
От доста редки до никакви са случаите, в които водач, предизвикал злополука, за пръв път кара безобразно и тъкмо в този първи път лишава живот. Всички вероятни злоупотреби - алкохол, опиати, пъчене, бързане, съревнование и прочие са натрупвани с времето, доказвали са " сигурността си " в съзнанието на водача неведнъж, което последователно се трансформира в модел на държание. Оттам насетне просто се тества теорията на вероятностите, която неизбежно демонстрира математическия си принцип, рано или късно.  
Цялата концепция на шокиращо високите санкции за изключителното състояние търсеше доста повече психически резултат. Тоест, в ущърб на внимателните, за които е ясно, че биха излезли на разходки в парковете с маски и заобикаляйки другите, да се вкарат свръхвисоки санкции, които да сложат завършек на безумните непукисти, събрали се на по биричка, тъй като с изключение на IQ над 80, не ги лови и пандемия. Не доста по-различна е обстановката с злополуките: високите санкции са единственият вероятен запас за психически резултат. 700 лв. обаче е немислимо ниска глоба. Седи такава обаче, тъй като когато едно изключително състояние се задържи прекомерно дълго, се трансформира в нормалност. 
 
Автор: Райко Байчев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР