Когато има политическа договореност, всичко се нарежда бързо, спокойно и

...
Когато има политическа договореност, всичко се нарежда бързо, спокойно и
Коментари Харесай

КФН смени двама заместник-председатели

Когато има политическа договореност, всичко се подрежда бързо, умерено и без диспути. Точно по този начин се случи при избора на Диана Йорданова и Бойко Атанасов за заместник-председатели на Комисията за финансов контрол (КФН). Те бяха изслушани в парламентарната Комисия по бюджет и финанси на 5 октомври, а в сряда - на 11 октомври, кандидатурите им бяха към този момент гласувани и в пленарната зала на Народното събрание - със 117 гласа "за ", 23 "въздържал се " и 6 "против ". "Този път, за разлика от предния избор, ръководещите партии се бяха договорили за взаимно допустими кандидатури на двамата заместник-председатели и изборът им бе бетониран. При това състояние ние от Българска социалистическа партия не виждахме смисъл да дебатираме по случая и гласувахме "въздържали се ". Двамата нови заместник-председатели не са специалисти в областите, в които ще работят, само че пък имат политическа поддръжка. това принуди ръководителят на Карина Караиванова да издигне тъкмо тях ", разяснява за в. "БАНКЕРЪ " депутатът от Българска социалистическа партия Румен Гечев.

Ще напомним, че още през юли ръководителят на КФН Карина Караиванова предложи свои кандидатури за заместник-председатели на КФН. Това бяха Румен Соколов и Йордан Чомпалов. Двамата бяха необвързани с парламентарните политически сили. Но Караиванова не беше съгласувала своите номинации с "Обединени патриоти " - съдружния сътрудник на ГЕРБ и предлагането й претърпя крушение.

При настоящето гласоподаване всичко е протекло според неписаните правила за избор на високи постове. Още повече че и двамата номинирани - Диана Йорданова за заместник-председател, отговарящ за надзора върху пенсионните сдружения, и Бойко Атанасов - за заместник-председател, отговарящ за надзора върху капиталовите компании, са тясно обвързани и с политиката, и държавната администрация.

Бойко Атанасов има над 20-годишен професионален опит в системата на Приходната администрация. Бил е поредно данъчен контрольор и шеф на поделение в Главно ръководство на данъчната администрация (МФ). Преминава и през длъжностите на заместител териториален данъчен шеф в Териториална данъчна дирекция в София, на заместник-директор, както и шеф на Териториална дирекция по приходите в София-град. Става заместител изпълнителен шеф на приходната организация през февруари 2009-а, а от май 2013-а до май 2017-а е изпълнителен шеф на Национална агенция за приходите. След което, до избора му за заместник-председател на КФН тези дни, е заместник-министър на финансите.

Номинацията му за високия пост в КФН е направена имена от "Обединени патриоти ". Тепърва ще стане ясно кой ще го размени във финансовото ведомство като заместител на Владислав Горанов. Добре би била в този случай традицията да бъде спазена и новият заместник-министър, даже в случай че е назначен с политически сделки, да е кадър на министерството.

Избраната за заместник-председател на КФН, отговарящ за надзора над пенсионното обезпечаване Диана Йорданова, е счетоводител по обучение. Била е съучастник в счетоводна компания. Била е общински консултант от ГЕРБ в Бургас. От 2009-а е депутат пък от ГЕРБ и народен представител към този момент в четири следващи Народното събрание. Основният й ангажимент тук е като член на парламентарната Комисия по бюджет и финанси. А към този момент няколко години поред е и неин заместник-председател. Участва в подготовката, разискването и приемането на всички най-важни финансови закони в страната към този момент седем години поред.

Ясно е,че и двамата новоизбрани заместник-председатели на КФН не са тесни експерти в областите, в които ни предсстои да работят. Но пък професионалният и административният им опит в региона на финансите е неоспорим. Няма подозрения и в експертната им подготовка във връзка с нормативните актове, свързани с финансите. По тази причина триумфът им ще зависи от построяването и положителното ръководство на техни експертни екипи, върху чиито рамене ще легне цялата техническа работа по надзора на сдруженията от поверените им браншове.

Другата значима тяхна задача е правенето на нужните нормативни документи, които да хармонизират регулативните условия към българските пенсионноосигурителни и капиталови сдружения с европейските наставления и регламенти, както и с наредбите на EIOPA.

Третото предизвикателство е основаването на съвременна интегрирана осведомителна система за КФН, която да разреши ефикасното събиране, обработка и разбор на статистическа информация, въз основата на която да се реализира непоколебим отдалечен надзор върху активността на поднадзорните лица.

Целият ръководещ екип и цялата му бъдеща активност обаче ще е политически пленник на капризите на ръководещото болшинство. Поне до момента в който не бъдат признати препоръчаните промени в Закона за КФН, които обезпечават финансовата самостоятелност на комисията. Срещу тях към този момент се надига неодобрение от избрани среди в сектора. То към момента е безшумно, само че в случай че откри сериозна лобистка поддръжка измежду политиците, може да провокира и много гневни диспути в Народното събрание. И даже напрежение измежду съдружните сътрудници, което да ги накара да се откажат от този законопроект.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР