Когато гръцки вестник като Катимерини реши да пише, че сега

...
Когато гръцки вестник като Катимерини реши да пише, че сега
Коментари Харесай

Ще реши ли Пендаровски кризата в Скопие?

Когато гръцки вестник като " Катимерини " реши да написа, че " в този момент е моментът Гърция да инициира нова полемика за отваряне на присъединителни договаряния със Северна Македония и Албания, което би издигнало престижа на страната и да я върне в позицията на благонадежден европейски състезател на Балканите ", няма по какъв начин сходни мнения да не се причислят към упоритостите " Атина да стане локомотив на балканския трен към Европа ". Затова и Вашингтон разгласи Гърция за собствен стратегически, изключително значим и скъп сътрудник в района. " Катимерини " написа също, че Зоран Заев е " застрашен от тежко проваляне от националистите ", в случай че Европа не направела нещо, с цел да му помогне в последния миг. Нещо като " избавителна линия за идните изключителни избори ".

Ако " Катимерини " е прав в оценките, може би Атина ще се постарае в това отношение. Зоран Заев бе заставен да разгласи решение за изключителни избори на 12 април (месец преди срещата на върха ЕС-Западни Балкани) след решението на Брюксел да отсрочи посочването на дата за започване на преговорен развой за участие на страната в Европейски Съюз. Еди Рама в Тирана няма такива планове, без значение от митингите на опозицията. Той не одобри заради болест и среща с гостуващия преди дни в албанската столица македонски президент Стево Пендаровски (дали тъй като не предложения и Талал Джафери - ръководител на Собранието, на проведена от него среща с водачите на главните партии за разяснения по отношение на идните избори?). Но

Рама бързо оздравя за среща

с гръцкия министър председател Мицотакис и замени позиции по новата обстановка на Балканите след твърдата политика на френския президент Макрон по отношение на разширението на Европейски Съюз. Известно е, че Макрон упорства разширението на съюза да стартира след належащи промени първо в самия Европейски Съюз.

Оказа се обаче, че сделките от Преспанското съглашение нямат гаранция за осъществяване, в случай че в Скопие задухат други ветрове. Вече има изявления за " отвод от Преспа " от страна на водачите на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ. А жителите в Скопие споделят, дори не и под сурдинка, че " они очите си вадат едни на други, а народо вуци го яли ", което не звучи доста обнадеждаващо за политическия така наречен хайлайф. Вижда се и от пръв взор, че отрицателните настроения към ръководещите и персонално към премиера в Скопие порастват, най-малко измежду православните жители, тъй като и новото име на страната не се преглъща, и разкритията за корупционни кавги навяват мемоари за дежавю, и неналичието на смяна в социално-икономическия живот е повече от дразнещо, и правосъдната система не се вижда да е реформирана, без значение от европейските рекомендации и напън. Мислещите поданици на столицата са озадачени и от особеното държание на новия американски дипломат, който, за разлика от предходния, нямал табиет да показва без мяра " правата линия " т.е. да насочва цели, решения и дейности в посока, която без подозрение има общо с външни ползи. Сигурно тъй като участието в НАТО е в забрадка вързано, т.е. чака се до края на годината.

В тази връзка шлагер измежду жителите край Вардар е видео с присъединяване на премиера, който с безсрамен жест декларира измежду последователи " и що дека не бидна датумот, мисли дека тоа ке го донесе на власт, мало сутра ". Един тип Мицковски, водач на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, ще пристигна на власт на куково лято, което е коментар по отношение на очакванията на опозицията да завоюва оповестените избори. Журналисти са безапелационни, че " самичък себе утепал ". Явно нервите и на получаващите всеобща поддръжка от целокупния Запад балкански водачи не всеки път устоят на напрежение, когато конците се объркат. Но за всяко комплициране има аргументи, въпреки че не всеки път те са транспарантни за обществата. Озадачава и фактът, че някои западни медии внезапно припомниха

недемократични практики на Заев

когато принуди депутати от опозицията да поддържат измененията в конституцията, нужни за приемане на Преспанския контракт с Гърция. Атина реализира своето, само че в Скопие по никакъв начин не бяха малко гласовете, които споделяха, че измененията са спорни, а Заев в блян да закрепи властта си посредством започване на договаряния за НАТО и Европейски Съюз действаше с напън и обещания за събаряне на обвинявания в нерегламентирани действия над опозиционни депутати, с цел да трансформират позиции и го поддържат при гласуванията в Собранието. Западната поддръжка бе повсеместна, да не приказваме за другите НПО-та, за които участието в НАТО и Европейски Съюз е манна небесна. Пред властта в Скопие се откри ярко евроатлантическо бъдеще, даже се заприказва за връчване на Нобелова премия на премиера поради проявена храброст при взимане на решения, които нямат всеобща поддръжка измежду популацията. На този декор се появиха информации за корупционни практики на високо равнище, наречени " случая " Рекет ". Публикация в италианското издание " Ла Верита " даде публичност на обстоятелства, които костваха професионалната кариера на специфичния прокурор Катица Янева и даже я пратиха в следствен арест. Между другото бе забъркано и името на премиера като осведомен за посочените практики.

През последните дни едно ново изявление пред известна ТВ-програма на доктор Ларис Гайзер, създател на обявата в " Ла Верита ", е измежду изключително обсъжданите тематики измежду жителите на Северна Македония. Разбира се, че политическата обстановка там е сензитивна и напрегната, което не разрешава на Гайзер да уточни източниците, дали му документите, върху които гради обявата си. Твърди, че имал предпочитание да помогне на страната за нейното европейско бъдеще. Но когато се споделя, че " вижда се мафиотски жанр на ръководство на страната ", че " хората нямат независимост ", че " ръководещите не знаят що е страна и по какъв начин тя би трябвало да действа ", че " има режим ", че " Заев е оставен на власт като марионетка " и че " работи в името на персонални ползи ", напрежението се повишава. Пита се

по какъв начин министър председателят е пристигнал на власт

и кой е дал документите с уличаващи в корупция записи, които смъкнаха от власт Груевски. Дали казусът " Рекет " е повлиял на решението на Европейски Съюз да отсрочи датата за започване на преговорния развой за участие в Европейски Съюз? Чувства ли виновност " Ла Верита ", че е обявила нелицеприятни за ръководещите в Скопие информации? Вината съгласно доктор Гайзер е на " менажиращите мафията ", а президентът Макрон интелигентно и дипломатично е посочил, че " престъпна страна няма място в Брюксел ". Силни думи, получава се подозрение за игра, която се води от други непознати сили. Дали по този начин ще се даде на опозицията гаранция за заслужено присъединяване в транспарантни избори? Казва се, че " това е сигнал за президента Пендаровски да покаже на света, че управлява системата ". Сигурно и неслучайно Пендаровски ще бъде в Париж на 12 ноември за среща с президента Макрон, който към този момент бе декларирал, че ще посети Скопие и Тирана до края на ноември. Да, ролята на Съединени американски щати е известна, споделя доктор Гайзер. " Добре е за Съединени американски щати и смяната на конституцията, и новото име, тъй като това отвори път към НАТО, само че Европа е нещо друго. " Прав е, че



Европа е с по-различни визии


за ориста на Балканите. Тя е европейска. Всъщност не всички в Европа считат решението за " отсрочване на датата " за гаф и " историческа неточност ", тъй като отсрочване с няколко месеца " не е съдбовно ", декларира и доктор Гайзер. Идеи за " привилегировано партньорство " и " свободен достъп до европейския пазар " се стартират от Брюксел все по-често измежду водачите на Западните Балкани. Докато Съединени американски щати не крият, че стратегическата им цел в района е " изпъждане на Москва " и " изолацията й ", заобиколена от бази на НАТО по границите.

За нас пък е значимо, че в диалози с редови поданици на Скопие не се вижда самопризнание за " обща история " или " общи исторически герои ", което е просто сигнал, че на София й предстоят сложни решения по отношение на " най-близката ни страна ". По-различно е в дребни градове като Охрид, Битоля или Щип, само че там и без друго в никакъв случай не е загасвал огънят на българщината. Въпреки репресиите и насилието след Втората международна война, както и всеобщото заличаване на всичко, обвързвано с България. Необходими са и други стъпки, с изключение на комисията от " историчари ", само че не е ясно дали нашето Министерство на външните работи има тактика в това отношение. Обществото ни е в незнание, а без всеобща поддръжка няма и резултат. Случващото се в Скопие, е доказателство в това отношение. Въпреки напъните на Запада да наложи своите ползи. В ущърб на ползите на православна Русия.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР