Когато говорим за София и въоръжена охрана, обикновено асоциациите са

...
Когато говорим за София и въоръжена охрана, обикновено асоциациите са
Коментари Харесай

София ще пази боклука си с въоръжена охрана за 1 млн. лева

Когато приказваме за София и " въоръжена защита ", нормално асоциациите са с 90-те години на предишния век, свързани с групировки, рекети, задимени нощни заведения. Днес обаче връзката е софийският отпадък, който общината е решила, че би трябвало да пази с оръжия.

, с която се търсят компании, които да обезпечат " въоръжена физическа защита " на две площадки към завода. Това са " Садината ", където се депонират боклуци с общ потенциал 3.2 млн. тона, и инсталацията за биологично отнасяне " Хан Богров ", където попадат зелени боклуци от паркове.
Пътят на боклука - " Долни Богров " и ТЕЦ-овете
Със сигурност е нужно тези обекти да се охраняват, само че до каква степен въоръжената защита е от сериозна значимост за отпадъците е мъчно да се каже. Въпросът обаче придобива малко по-различен тип в подтекста на това, че сподели по какъв начин гордостта на някогашния министър председател Бойко Борисов - заводът за боклуци, действително създава отпадък, който по-късно се кара на сметището на " Долни Богров ", вместо да се получава RDF, който да се оползотворява.

Боклукът върви в няколко направления. Една част от него - отпадък за закопаване (с код 19 12 12), отива към въпросната площадка " Садината ", само че защото заводът създава двойно повече от плануваното, съществува риск новото хранилище да се запълни бързо и по тази причина се пренасочва към остарялото бунище " Долни Богров " (където отиват 100 хиляди тона годишно с аргумента, че се рекултивира).
Реклама
Друга част от него е RDF, който е тройно по-малко от оптималния потенциал на завода. Общината го продаваше на циментовите фабрики, с цел да могат да го оползотворяват, само че през годините множеството от тях се отхвърлиха да изгарят въпросния артикул поради неприятното му качество и на сцената се появиха топлоцентралите на Христо Ковачки. Това са Топлоелектрическа централа " Бобов дол " и " Топлофикация Сливен ", с които Транспортът на боклука от площадките " Хан Богров " и " Садината " пък беше стихотворец през 2019 година от компанията ЗМБГ (срещу 14 млн. лева.), която дава отговор за сметосъбирането в няколко софийски и варненски квартала. Другият претендент беше компанията на предприемача Румен Гайтански-Вълка - " Зауба ".

" Обещанието на ГЕРБ беше, че откакто построят завода за отпадък през 2015 година, няма да има потребност от депониране на отпадъците на бунище, а то ще се трансформира в RDF гориво. Това се оказа следващата им неистина, тъй като седем години по-късно ⅔ от нашия отпадък продължава да се изхвърля на сметището на Челопечене. Какъв беше изобщо смисълът да даваме 300 млн. лева за въпросния цех освен това състояние? В същото време трима огромни играчи - Домусчиев, Вълка и " Титан ", не престават да взимат десетки милиони за извозването на металните контейнери за отпадък ", разяснява за " Капитал " общинският консултант от " Демократична България " Симеон Ставрев.
На депото " Долни Богров " на година постъпват към 100 хиляди тона боклук от завода. Общината споделя, че ги употребява за рекултивация Фотограф: Надежда Чипева
За да откри решение за оползотворяването на RDF-а си, общината пък движи мегапроекта за
Какво ще се охранява
В поръчката на стойност 836 хиляди лева без Данък добавена стойност (или 1 млн. лева с ДДС) общината търси защита на площадка " Садината ", която се намира в регион " Кремиковци ", до село Яна. Там се кара част от боклука за закопаване, а другата поема към " Долни Богров ".
Реклама
Поръчката планува и денонощна защита на няколко поста към " Садината " - на входа, на депото за неопасни боклуци, както и обход с кола, който да се прави през един час. Казва се, че защитата на депото би трябвало да следи за възможни зародили пожари.

Другата площадка, която чака защита, е " Хан Богров " в землището на с. Горни Богров. Там попадат зелени боклуци от паркове и градини и хранителни биоотпадъци от заведения за хранене, магазини, семейства. Произвежда компост и биогаз, от който се получава ел. и топлинна сила. Първата се подава към мрежата, а втората се употребява на площадката. Общината възнамерява да разположи по двама охранители на входовете към площадката. Те ще би трябвало да дават отговор за достъпа на хора до обекта. Освен това се планува да се вършат обходи на цялата площадка през два часа.

Изискванията към участниците са да разполагат с нужната техника (автомобили, системи за сигурност, GPS и др.), да имат годен лиценз, осъществен най-малък оборот от охранителна активност най-малко 870 хиляди лева А общината предлага контракт от една година и един месец. В регистрите не се откриват предходни поръчки със същата активност, което значи, че за първи път общината е решила да назначава защита за обектите. " Капитал " не получи отговор от общината какво постанова това до стартирането на материала.
Общината мълчи за планините от боклукПрез есента на 2021 година общината излезе даже с да вдигне кота било на кафези 1 и 2 на хранилище " Долни Богров " и по този начин да узакони големите количества, които идват от завода за отпадък, и да направи камарата от боклуци още по-голяма.Общинският консултант от " Демократична България " Симеон Ставрев пък алармира, че сметището за строителни боклуци във Враждебна се употребява за изхвърляне и на всевъзможен битов боклук. Това е нелегално и е евентуално екологично злополучие, а река Искър се намира в непосредствена непосредственост, споделя той. " Регионална инспекция за опазване на околната среда - София, и Министерство на околната среда и водите удостоверяват обстоятелствата - общинското сдружение оператор " Софинвест " неведнъж е нарушавало наредбите и е позволило влагането на боклуци, разнообразни от описаните в проекта за рекултивация на терените, на площадката за земни маси и строителни боклуци " Враждебна ". Площадката не е със статут на хранилище, няма условие за съществуване на предпазваща мембрана. Всичко щеше да е наред, в случай че обаче " Софинвест " съблюдаваха проекта за рекултивация и влагаха в нея единствено земни маси и инертни строителни боклуци, а не всевъзможни мъчно разградими отпадъци ", разяснява Ставрев за " Капитал ". Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Войната в Украйна 3 Здравеопазване 1 Войната в Украйна 2 Войната в Украйна 3 Неща 1 Войната в Украйна 2 Енергетика 3 Банки и финанси Реклама Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Анина Сантова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР