Когато говорим за полезни вещества, неотменно си представяме плодове и

...
Когато говорим за полезни вещества, неотменно си представяме плодове и
Коментари Харесай

Какво се крие в месните продукти

Когато приказваме за потребни субстанции, неотменно си представяме плодове и зеленчуци. Въпреки неприятната си популярност обаче, месото е не по-малко богато на витамини и минерали. Не бива да забравяме и животинските белтъчини, които са „ строителния материал ” за нашите мускули и кости.

Какво се крие в месото, което не можем да си доставим пълноценно с вегетарианска храна? Например желязото се съдържа в задоволителни количества както в растенията, по този начин и в животинските артикули. На процедура обаче този минерал се усвоява най-пълноценно от месото.

Най-важния за растежа и здравината на костите витамин D се съдържа само в животинските артикули. За облекчение на всички вегетарианци обаче той е един от дребното витамини, който организмът може да синтезира и самичък през кожата. Това обаче, което би трябвало да се има поради е, че слънчевия тен стопира производството на витамин D и приемането му посредством храната става неотложно.

Животинските артикули са и първенци по наличие на витамини от групата В. И в случай че множеството потребни субстанции в месото са съвсем напълно заменими, то витамин В 12 не се съдържа в растителната храна и не може да се набави по различен метод. Недостигът му е извънредно рисков и може да аргументи злокачествена анемия и нервни разстройства. Останалите потребни субстанции, които се съдържат в огромни количества в месото, с изключение на към този момент упоменатите белтъчини, са цинк, магнезии, фосфор, калий и витамин А.

От казаното до тук се постанова изводът, че тоталното изключване на месните артикули от менюто ни, в една или друга степен, е нездравословно за здравето. Прекомерната им приложимост обаче също има отрицателни последици върху организма. Наситените мазнини в животинските артикули водят до затлъстяване и покачват „ неприятния холестерол ”, а оттова и заплахата от сърдечно-съдови болести.

Когато се храним с месо, ние сме в края на хранителната верига и по този начин поемаме всички насъбрани отрови, канцерогенни субстанции и болестотворни бактерии. И защото месото минава четири пъти по-бавно през храносмилателната ни система, в сравнение с растителната храна, нездравословното им влияние неведнъж се ускорява.

При усвояването на месото се отделя и един изключително рисков отпадъчен артикул за организма – пикочната киселина. При повишена консумация на месо, бъбреците не съумяват да се оправят с нея и тя довежда до съществени увреждания на ставите и вътрешните органи. Заболявания, които са породени от този отпадъчен артикул са подаграта, ревматизмът и артритът.

Така и двете крайности – вегетарианството и несъразмерната консумация на месо са еднообразно неестествени за човешкия организъм. Факт е, че най-близките ни родственици, приматите, са всеядни, с доминиращ растителен метод на хранене. Логично е и за нас хората, това също да бъде най-здравословното меню. Затова хапвайте месни артикули, само че не повече от 3 пъти седмично. Отвъд всички причини, в интерес на месото обаче остава етичният проблем за убийството на животни.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР