Когато говорим за моторите на просперитета, България е най-зле по

...
Когато говорим за моторите на просперитета, България е най-зле по
Коментари Харесай

Швейцарски институт показа какво е наследството на Борисов за конкурентоспособността ни

Когато приказваме за моторите на просперитета, България е най-зле във връзка с бизнес конкуренцията. Това демонстрират данните от класацията на Швейцарския институт за развиване на мениджмънта (IMD), представени от БТПП.

От общо 64 страни, които влизат в комплексната ранглиста на IMD (институтът е академична институция, учредена преди 75 години), България е чак на 61-во място в този значим индикатор. По отношение на ефикасността на бизнеса не сме доста по-добре – 59-то място, като тук се набива на очи, че последна е класирана Хърватия, а преди нея, само че зад нас, са Монголия (60 място) и Венецуела (62 място).
 Българската стопанска система с невъобразим растеж от началото на века Българската стопанска система с невъобразим растеж от началото на века
Българската стопанска система през второто тримесечие на 2021 година набъбна с 9,6% по отношение на същия интервал на 2020 година Това е невъобразим растеж от 2000 година...

На този декор, успеваемостта на държавното управление през 2021 година слага България на 47-мо място, което е най-хубавото класиране по отношение на всички останали индикатори на комплексната оценка. Но 2021 година е най-слабата оценка за ръководството в интервала 2017 – 2021 – да вземем за пример, през 2017 сме били на 39-то място, както и през 2020 година, през 2018 година сме били 37-ми, а през 2019 година – 42-ри. Обаче по данъчна политика на страната България е 18-та!

Предвид очевидно по-добрите резултати на държавното ръководство съгласно IMD в интервала, в който властваше третото държавно управление на Бойко Борисов, усещане прави оценката за инфраструктурата ни. От 2018 година непроменяемо сме на 50-то място или по-надолу, като най-зле сме през 2021 година – на 54-то място.

Когато се вземат стойностите на всички индикатори, България пада под 50-то място от всички включени в класацията страни – на 53-то място сме, което е с 5 позиции по-зле от 2020 година. Отделно, като „ гений ” да напреднем в конкурентоспособността, сме още по-назад – на 55-то място, откакто през 2019 година сме били най-добре за последните 5 години – на 52-то място. Все отново обаче сме пред стопански системи като Бразилия и Хърватия, само че Филипините ни изпреварват!

На първо място като провокации от 2020 година що се отнася до конкурентоспособността ни са посочени политическата неустойчивост и бавната имунизационна акция против COVID-19. Следва забележка, че нямаме прогрес с електронното държавно управление, както и една остаряла като света уязвимост – не сме енергийно ефикасни, тъй като реализираме прекомерно постепенно прехода в енергетиката и цените на тока за бизнеса са доста високи.
 Планът и ограниченията - ще обновят ли архаичната българска стопанска система Планът и ограниченията - ще обновят ли архаичната българска стопанска система
" Довършват се неща, които поддържат бизнеса и заетостта. Новият принос на настоящето държавно управление е моделирането на нов артикул за подкр...

Още от ИКОНОМИКА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР