Когато говорим за корупция, не означава да обвиниш някого, а

...
Когато говорим за корупция, не означава да обвиниш някого, а
Коментари Харесай

САЩ обясни защо са наказани Божков и Пеевски

" Когато приказваме за корупция, не значи да обвиниш някого, а да се опреш на върховенството на закона ". Това съобщи американският дипломат Херо Мустафа на среща с български публицисти след оповестяването на глобите от Съединени американски щати против шестима българи, измежду които Васил Божков и Делян Пеевски. На срещата участва и първият заместник-помощник секретар Пол Ахърн, който дава отговор за битка с финансирането на тероризма и финансовите закононарушения, съобщи вестник " 24 часа ".

Ахърн е в България от понеделник. От сряда дружно с посланичката са имали срещи с представители на държавното управление, политически партии, с някогашни държавни чиновници, измежду които Бойко Борисов. Херо Мустафа добави, че предстоят още срещи с хора от държавното управление.

" С тези дейности желаеме да сме транспарантни с всички. Това е извънредно значимо за нас и знаете, че при администрацията на президента Джо Байдън желаеме да сме доста открити към медиите, както и тук в България. Денят е доста значим, днешните дейности са доста значими ", посочи Херо Мустафа.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Министерството на финансите на Съединени американски щати наложи наказания на бизнесм...

В отговор на въпрос дали Съединени американски щати са подготвени да дават цялата налична информация на българската прокуратура, Ахърн отговори, че институцията ще има достъп единствено до формалното известие.

" Могат да видят какво твърдим за тези лица. По линия на двустранното съдействие ще се радваме да работим с непознати юрисдикции, доколкото можем ", изясни американецът. Той сподели, че при изследването са употребявани всевъзможни източници на информация – отворени данни, журналистически изявления, данни от задгранични сътрудници и информация от американските институции.

Засега няма ясно оценка какви активи ще бъдат замразени в Съединени американски щати. Пол Ахърн няколко пъти отхвърли да отговори на въпроса какъв брой време е лишило изследването преди американското държавно управление да вземе това решение. " Ние ще поканим всички юрисдикции, които имат сходни закони, да се причислят към нас в тези дейности ", изясни Ахърн и добави: " Тези наказания са основани, с цел да трансформират държание. Този, който не желае да попада под ударите на тези наказания, би трябвало да го знае. Всеки, който си има работа с тези компании или хора, рискува да попадне под ударите на глобите ", сподели Ахърн.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Българските депутати държат 35,25 млн. лв. в банки. Това демонстрират данните от имуществените им декла...

" Искам да подчертая какво сме създали до момента. (В нашия списък) Имаме арбитър (Андон Миталов, б.р.), някогашен държавен чиновник, олигарх, политик, бизнесмен… Когато имаме корупция на всички тези равнища, ние не сме тези, които ще донесем смяната. Това сте вие. Това зависи от вас като страна да се справите с това. Ние сме ваш сътрудник, другар и съдружник ", сподели посланикът.

В отговор на въпрос на Mediapool какъв сигнал Съединени американски щати насочат към българския политически хайлайф, дипломат Мустафа изясни: " Чуваме от всички какъв брой е значима битката с корупцията в България. Това не е ориентирано към някоя съответна персона, партия или институция. Корупцията е ендемична. В Съединени американски щати също има корупция. Никога не съм казвала, че ние сме съвършени, само че посланието е, че никой не е над закона.

Преследването на корупция е задача за всички партии. Ако народът споделя, че желае България да има витална народна власт с разцъфтяваща стопанска система и да е водач в района, това няма по какъв начин да стане с корупция. Парите, които са намесени в този случай (с Божков и Пеевски), са обилни. Те идват от данъкоплатците. От вас. Посланието към всеки политик е да слуша народа. Да се създадат всички нужни промени, с цел да може в действителност да се преследва корупцията ".

" Днешният акт е най-широкообхватното еднократно деяние, ориентирано против корупцията до момента по закона " Магнитски ", съобщи Ахърн. Той добави, че Съединени американски щати са подготвени да работят с България за финансова бистрота и са разговаряли с регулаторните органи да предупредят за рисковете от това да вършат бизнес с тези корумпирани лица и техните компании. Засега не излиза наяве какъв брой време е траяло следствието, като за него са били употребявани разнообразни източници.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР