Когато говорим за известни потънали кораби и съкровища, повечето хора

...
Когато говорим за известни потънали кораби и съкровища, повечето хора
Коментари Харесай

Боен кораб от XVII в. е почти напълно консервиран от студените води на Балтийско море

Когато приказваме за известни потънали кораби и съкровища, множеството хора се сещат за трагичната орис на „ Титаник “, който ще остане на дъното на океана вечно. В Швеция обаче е изложена една изключителна археологическа находка – бойният транспортен съд „ Ваза “ от XVII век, който бил изваден съвсем недокоснат от студените води на Балтийско море.
Водолази: “Титаник ” постепенно изчезва в морското дъно (ВИДЕО) Извършиха първото гмуркане до плавателния съд в последните 14 години
„ Ваза “ бил поръчан от шведската монархия по време на ръководството на Густав Адолф II при започване на XVII в. Дизайнът на бойния транспортен съд бил дело на известния корабостроител Хенрик Хибертсон и в началото е трябвало да носи 36 оръдия на палубата си.

Вместо това, обаче, шведският крал желал да се акцентира повече на естетиката на плавателния съд в сравнение с неговата непоклатимост.

Снимка: Wikimedia Commons

„ Ваза “ отплавал на 10 август 1628 година от пристанището на цитадела Ваксхолм, декориран с обилна и тежка украса, носейки общо 64 бронзови оръдия. Корабът бил изпратен от представители на монархията и фамилиите на моряците, само че плануваната задача свършила съвсем незабавно след започването си.

Морето било умерено, само че мощни ветрове наклонили кораба към водата. Тъй като „ Ваза “ носел извънредно тежък товар, а Хибертсон не бил пресметнал стабилността на плавателния съд с както би трябвало, корабът бързо потопен.

Според археолозите, работили по реставрацията на „ Ваза “ желанията на Густав Адолф II за транспортен съд с богата орнаментика са директно виновни за потъването на плавателния съд.

Снимка: Wikimedia Commons

За благополучие извънредно студените води на Балтийско море предпазили „ Ваза “ от евентуално разрушителното деяние на бактериите под водата.
Подводница ще вади тайните съкровища на „ Титаник “ Идеята срещна сериозна съпротива от английското държавно управление
Корабът е изваден през 1961 година, като от него са непокътнати почти 95%. В момента той е изложен в специфичен музей в Стокхолм и е единственият кораб от XVII век в толкоз положително положение.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР