Когато говорим за хранене, няма как да пропуснем темата и

...
Когато говорим за хранене, няма как да пропуснем темата и
Коментари Харесай

Кога здравословното хранене се превръща в болест

Когато приказваме за хранене, няма по какъв начин да пропуснем тематиката и за питателните разтройства. Просто тъй като двете постоянно вървят ръка за ръка. Независимо дали приказваме за преяждане, апетит или пък... здравословно хранене.

Да, всяка наклонност, на която станем почитатели, в един миг може да се трансформира в фикс идея. Тогава губим ясна визия къде е границата сред позитивното и негативното за нас. И нещо на пръв взор потребно може да ни навреди.

Орторексията е следващото класифицирано хранително разтройство, от което страдат от ден на ден хора, най-вече мъже. За първи път за него се заговаря още през 1997г. Дефинира се най-общо като вманиачаване по здравословното хранене.

А, както знаем, доста хубаво не е на хубаво. В устрема си да бъдем съвършени във връзка с храненето, можем да си навлечем редица неприятности. Ако приемем съответни субстанции, като мазнините да вземем за пример, за нездравословни за нас, и спрем напълно да ги консумираме, последствията могат да бъдат под формата на разнообразни болести.

Суровоядството е прецизен образец за орторексия. Разликата с анорексията да вземем за пример, е че почитателите на тази вълна в здравословното хранене не целят намаляване, а с цел да бъдат здрави и да заобикалят нездравословните съгласно тях храни. Така фитнес фанатиците се оказват измежду най-застрашените от обсесивно-компулсивното разтройство.

Точно както при останалите хранителни разтройства, страдащите от орторексия изместват акцента в живота си върху храната, която одобряват, написа Man`s Health. Това повлиява негативно на останалите аспекти - обич, кариера, семейство и другари. Но най-много на здравето.

Признаци за орторексия

Ако четем деликатно всеки етикет, в случай че броим до последния грам и последната калория всичко, което одобряваме.

Ако се интересуваме живо от диетите на всички към нас.

Ако ограничаваме избрани хранителни групи без да пита и без консултация със експерт.

Ако в по-голямата част от времето приказваме единствено за диети.

Ако изпитваме тревога, когато няма по какъв начин да си набавим мечтаните от нас здравословни храни.

Ако изпитваме голямо възприятие за виновност, когато се отклоним от режима си.

Тези признаци не са знак, че сме гурута на здравословното хранене, а че по-скоро желанието ни да бъдем здрави и да изглеждаме добре е излязло отвън рационалните граници. И най-хубавият съвет в тази ситуация е да се консултираме с психолог.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР