Когато главните изпълнителни директори бият звънеца за начало на сесията

...
Когато главните изпълнителни директори бият звънеца за начало на сесията
Коментари Харесай

Гигантите в облачния бизнес се конкурират да защитят големите си печалби

Когато основните изпълнителни шефове бият звънеца за начало на сесията на фондовата борса Nasdaq в Ню Йорк, това нормално е, тъй като тяхната компания преди малко е станала обществена. Когато Адам Селипски го направи на 27 юни, той празнуваше обвързване с борсата. Той е началник на Amazon Web Services (AWS), подразделението за облачни калкулации на софтуерния колос, и договорката е част от " преместването " на борсата в облака на AWS. Персонализираните функционалности включват трансфер на данни с минимално закъснение, с цел да задоволят високочестотните търговци. Клиентите на Nasdaq ще могат да употребяват усъвършенстваните принадлежности за разбор на AWS като машинно образование (ML) посредством платформата на борсата.

Сделката, оповестена за първи път през ноември, пристигна седмици откакто Alphabet, компанията - майка на Гугъл, разкри сходно обвързване сред GCP, нейното облачно предложение, и CME, една от най-големите тържища за деривати в света. Ден преди тази договорка да бъде подписана, Microsoft Azure разгласи стартирането на своя облак за финансови услуги. Сред клиентите са двете банки Morgan Stanley и HSBC. Не толкоз огромните софтуерни компании също навлизат на пазара - IBM и Oracle също оферират финансови облаци.
Конкуренцията се разраства
Конкуренцията в облака се разраства. Alphabet, Amazon и Microsoft са вложили общо съвсем 120 милиарда $ през последните 12 месеца, множеството от тях в центрове за данни и сървъри, които ги зареждат. Amazon и Microsoft означиха нарастване на финансовите си разноски като дял от приходите с съвсем 5 процентни пункта през последните пет години до 13%. Клиентите, все по-раздразнени от стремглаво високите сметки, избират повече от една облачна услуга от боязън от блокиране. " Това не е пазар, на който спечелилият взема всичко ", споделя изпълнителен шеф на огромен снабдител на облачни услуги. Технологичните колоси се борят за превъзходство.

Тази активност би трябвало да оказва напън върху големите облаги. AWS обезпечава три четвърти от оперативните доходи на Amazon. Преди тазгодишния спад на софтуерните акции някои анализатори смятаха, че тя може да се трансформира в компания от 1 трилион $, в случай че се отдели. Смята се, че Azure на Microsoft е също толкоз печеливш. Гугъл обаче понася удари, до момента в който се пробва да завоюва пазарен дял. През последните 12 месеца натрупа 3.3 милиарда $ оперативни загуби, свързани с облака, или 1% от общите доходи на Alphabet.
Реклама
Засега има малко признаци за стесняване на маржовете. На 28 юли AWS регистрира действен марж 29%, четири пъти по-голям от бизнеса на дребно на Amazon. Смята се, че маржовете на Azure, които Microsoft не разкрива, също са постоянни. Облачният сегмент на Гугъл понижи оперативните си загуби от 16% от приходите през предходното тримесечие на 14%.

Комбинацията от бързо разрастваща се промишленост, хардуерни усъвършенствания и бариери при промяната на доставчика изяснява за какво маржовете се повишават. Но някои от тези фактори са преходни. Следователно колосите в облака се приготвят за стесняване, като се пробват да продават програмен продукт с по-висок марж и като вършат услугите си още по-нужни. Резултатът може да бъде голям заоблачен пазар, предлагащ набор от нови благоприятни условия на клиентите.
Бързо разгръщане
Облачните калкулации, които към момента са при започване на развиването си, се разрастват бързо. AWS сътвори промишлеността през 2006 година като метод да печели пари от непотребния си потенциал за предпазване, като предлага да хоства данни на други компании. GCP се причисли към борбата две години по-късно, последван от Azure през 2010 година Отчасти тъй като се задейства първи, AWS има 34% от пазара на облачна инфраструктура, към момента най-големият дял съгласно данни от Synergy Research Group. Но Azure и GCP наваксват.

Тази година световните продажби от цялата промишленост се предвижда да надвишават 495 милиарда $ съгласно изследователската компания Gartner. Това включва екосистема от компании, продаващи услуги върху или свързани с облака, като Okta, производител на програмен продукт за засвидетелствуване, и Mongodb, компания за бази данни. Може да набъбнат до над 1 трлн. $ до 2030 година Днес единствено 30% от корпоративните действия - приложения, софтуерни стратегии или работа, която би се изпълнявала на местен сървър - са преместени в облака.
Реклама
Приходите на огромните три " Хиперскейлъра " към момента порастват с прилична скорост. Продажбите на AWS за последното тримесечие са скочили с 33% спрямо преди година. Azure и GCP направиха надлежно 40% и 36%. Amazon и Гугъл имат закъснение от многогодишни контракти, които към момента не са регистрирани като продажби надлежно за 100 милиарда и 50 милиарда $. (Microsoft не разгласява такива данни.) Такъв напредък значи по-малък напън върху маржовете.

Компаниите също по този начин съумяха да понижат разноските за хардуер, като употребяват по-добре старите машини. Сървърите би трябвало да бъдат надграждани по-рядко, в сравнение с се смяташе в началото, което прави облаците по-евтини за работа. Трите софтуерни колоса оповестиха удължение на междинния живот на сървърите си от три на четири години. На 28 юли Microsoft се усъвършенства и сподели, че го удължава до шест години, което ще спести на компанията към 4 милиарда $ през 2023 година AWS към момента работи с някои сървъри, купени през 2006 година
Проектиране и на чипове
Вътрешното планиране на чипове понижи разноските за хардуер, като завоюва назад маржа от доставчиците на чипове. Graviton чиповете на AWS, проектирани от екип, добит през 2015 година, са водещи на пазара. Гугъл предлага Tensor Processing Units, предопределени да усилят опциите за машинно образование (ML). Говори се, че Microsoft също се пробва да създаде персонализирани чипове. През януари той открадна един от най-хубавите дизайнери на чипове на Apple. Дори откакто разноските паднаха обаче, цените не ги последваха, поддържайки високи маржове.
Тази година световните продажби от цялата промишленост се чака да надвишават 495 милиарда $.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР