Когато една държава се управлява от неразумни управници, то падението

...
Когато една държава се управлява от неразумни управници, то падението
Коментари Харесай

Радев с удар по Промяната навръх празника: Управляват ли неразумни управници, падението е неизбежно

Когато една страна се ръководи от неразумни управници, то падението е неизбежно. Проникновен и умен е бил Паисий Хилендарски. Това сподели президентът Румен Радев по време на откриването на галерия по случай 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на „ История славянобългарска “ в Българската академия на науките /БАН/.

Румен Радев съобщи, че Българска академия на науките на процедура е първата българска държавна институция. Той поздрави хората, които през днешния ден носят с делата си заветите на нашите възрожденци, че точно знанието и науката са продължението на възхода на българската нация.

„ Тази дребна по размер, само че велика, неизмерима по наличие и смисъл брошура, обърна историята на развиването на нашата нация “, сподели президентът във връзка „ История славянобългарска “ и добави, че тя поставя основите за национално обединяване на българския народ и блян към отключване на свободата.

По думите му визията на Паисий Хилендарски е да даде религия на нашия народ, а водещият претекст в тази брошура, е „ чети, с цел да знаеш “.

„ Паисий осъзнава, че историята на една нация не е единствено летопис, а, че основата е културното развиване на един народ и неслучайно отделя особено внимание на делото на светите братя Кирил и Методий “, добави президентът, представен от БГНЕС.

Министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев акцентира, че „ науката е слънце “. „ Имаме потребност от вашата светлина повече от всеки път, имаме потребност от будители, имаме потребност от вашата поддръжка “, обърна се той към представителите на академичната общественост.

Пулев съобщи, че служебният кабинет е потвърдил, че е кабинет на действието.

„ Вярвам, че духовното начало би трябвало постоянно да победи и да господства нас материалното “, сподели той, само че заяви, че счита да поговори за пари, тъй като, по думите му, това е една значима тематика.

„ Преди няколко дни внесохме за утвърждение нова европейска стратегия и разчитаме, че ще бъде утвърдена в оптимално къс период “, съобщи министър Пулев и изясни, че програмата е за научно-изследователска активност.

Той посочи, че такава стратегия, особено насочена за Българска академия на науките, има за първи път и нейният бюджет е 2 милиарда лв..

По думите му Българска академия на науките ще може да си взаимодействат с представители на бизнеса. „ Разчитаме на вас да продължавате да осветление пътя, а ние ще бъдем до вас с финансирането “, сподели още министърът на нововъведенията и растежа.

Румен Радев благодари на министър Пулев за напъните, които поставя за науката. „ Оттук нататък нациите, които ще дефинират дневния ред и ще диктуват разпоредбите, са от тези страни, които отделят внимание на науката и на образованието “, счита президентът. Той изрази увереност, че това е пътят – повече запаси, вложения, само че освен в оборудването, а в хората.

„ Вярвам, че България има здрави основи и самоуверено ще върви напред “, сподели още президентът.

Акад. Юлиан Ревалски от своя страна съобщи, че Денят на националните будители е ден за респект и размисъл към духовните водачи, повели през възходи и падения българския народ. Той акцентира, че за нас това е епохата на българското Възраждане и будители са хора от всички класи на българското общество.

Акад. Ревалски добави, че празникът устоява на политическите превратности и ни дава опция да почитаме и помним своята история.

Според него един от най-често задаваните въпроси във връзка празника е дали има будители в актуалното общество и кои са те. „ Да, има будители и през днешния ден и те са измежду нас “, съобщи той и добави, че научният и публичен напредък не се самопораждат.

„ Народният будители написва преди 260 години „ История славянобългарска “. До нас е достигнало единствено това, което той е желал да остане в историята “, изясни акад. Ревалски. По думите му Паисий Хилендарски се стреми да даде достоверно знание на нашия народ, хронологично подредена и съвременна за времето си история, в която се споделя за величието на българските владетели, безстрашни и мощни във войни и прочие

„ Иска неговата историята да бъде жива памет, преминаваща през вековете и несъмнено съумява “, съобщи той и акцентира, че е наш дълг да я пазим.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР