Когато Джо Байдън и неговите помощници планираха визитата на брега

...
Когато Джо Байдън и неговите помощници планираха визитата на брега
Коментари Харесай

Байдън в Европа: За думите и езика на тялото

Когато Джо Байдън и неговите помощници възнамеряваха визитата на брега на Корниш, мнозина - в това число и президентът, я възприеха като прибиране вкъщи. И като при всяко завръщане у дома, Байдън откри някои познати неща: фамилната фотография, бързия дипломатически пинг понг, немския канцлер Ангела Меркел.

Но той също по този начин разбра, че някои неща са се трансформирали. Непоколебимите американски съдружници, разтърсени след ерата на Тръмп, от ден на ден работят за установяване на лична външна политика.

Глобални разтърсвания като Брекзит и пандемията от ковид към момента не се бяха случили последния път, когато Байдън участва на дипломатическа среща на върха. А трагичната ескалация на киберпрестъпността обезпечи заплашителен подтекст, в това число в събота, когато уредниците взеха решение да пресечен интернет до заседателната зала, защото водачите водеха диалози за Китай.

Ето три акцента от срещата на върха на Г-7, както ги видя Кевин Липтак от CNN

Сваляне на напрежението

Разликите в езика на тялото сред срещата в Корнуол и трите срещи на върха, на които участва Тръмп, не биха могли да бъдат по-ярки. Ако 45-ият президент изглеждаше тъмен, до момента в който други водачи се обединяваха против него, Байдън се стараеше да наподобява умерено и комфортно, даже когато имаше разлики.

Той се засмя от сърце, седнал паралелно с английския министър председател Борис Джонсън, който изглеждаше омекотен, че Байдън не гледа на него като на „ физически и прочувствен клонинг “ на Тръмп.

Наведе се за прегръдка с Еманюел Макрон, до момента в който двамата влизаха в залата за срещата. А след това го попита дали Америка се е върнала. " Да, несъмнено ", сподели френският президент. А по-късно добави: " Чудесно е да имаш президент на Съединени американски щати, който е част от клуба и е подготвен да сътрудничи. "

Байдън и Меркел се срещнаха навън, с цел да се порадват на крайбрежното слънце, до момента в който водеха диалог, преустановяван от смях. Същата вечер президентът и водачите направиха стъпка за още по-голямо доближаване, този път под формата на плажно барбекю и сладкиши със сладолед за десерт.

Докато бе претендент за президент, Байдън подчертава върху очевидното отвращение на Тръмп да развива позитивни връзки със международните водачи. Като сенатор, а по-късно и като вицепрезидент, стилът на дипломация на Байдън е фокусиран върху човешките взаимоотношения.

В първите си месеци на президентския пост Байдън организираше срещи с задгранични водачи посредством видеоконференции. Но сподели на помощниците си, че би трябвало да стартира да пътува незабавно щом е безвредно.

По време на тридневната среща на върха Байдън беседва самостоятелно с най-малко четирима водачи и прекара часове с цялата група.

Разликите остават

И въпреки всичко цялостно единодушие по тематиките не бе реализирано. Едно от главните оферти на Байдън към групата - световна инфраструктурна стратегия, предопределена да се конкурира с китайската самодейност " Един пояс, веднъж ", беше включено в окончателното официално съобщение от срещата на върха. Но без съответни задължения.

Декларацията за преустановяване на потреблението на въглища за произвеждане на сила беше неразбираема и без посочени периоди.Световните сили се ангажираха да противодействат на нелоялните търговски практики на Китай, нарушаванията на човешките права и гоненията против опозицията в Хонконг.

И макар че линията към Пекин бе по-твърда  спрямо предходни резултати от срещи на върха, предварителните планове за официалното съобщение бяха по-остри от признатия текст.

Зад кулисите европейските водачи се запънаха да стигнат до такава степен, докъдето на Байдън му се искаше.

По време на конференция в неделя американският президент сподели, че е удовлетворен от окончателния документ, само че призна, че нито един резултат няма да бъде съвършен.

„ Мисля, че има доста дейности против Китай и постоянно има нещо, което може да се усъвършенства. Сигурен съм, че и сътрудниците мислят по този начин “, сподели той.

Байдън е подчинил цялото си пътешестване на концепцията за отбрана на демокрацията против авторитаризма. Но някои в Европа намират, че формулировката " народна власт против автокрация " оставя малко място за действителността. И че в последна сметка доста страни ще разчитат на Китай или Русия под една или друга форма.

На конференцията Байдън съобщи, че има вяра, че някои от водачите са възприели неговото мнение. " Всички схващат сериозността и провокациите, пред които сме изправени, както и отговорността на нашите горди демокрации да изпълнят задачата си за останалия свят ", сподели той.

Най-добрият образец за това беше взаимният ангажимент, стихотворец от водачите, да дават в допълнение 1 милиард ваксини на небогати страни, в това число 500 милиона от Съединени американски щати. Макар че даже някои членове на Г-7 към момента се борят да имунизират своето население.

След срещата на върха Меркел беше откровена пред кореспонденти, че наличието на Байдън на мястото на Съединени американски щати в Г-7 не поставя завършек на проблемите, пред които е изправен светът. Но значи, че групата може да работи с нов подтик, с цел да ги реши.

Германският канцлер съобщи, че решението на Байдън да върне Съединени американски щати към Парижкото съглашение е направило полемиките за климата на Г-7 " доста по-лесни ". Меркел, за която тази среща е последна като водач на Германия, е поканена да посети Белия дом на 15 юли.

3 часа прагматични диалози в Женева

Пътуването на Байдън през първите му дни в Европа беше деликатно режисирано, с цел да подчертае обичайните съюзи на Америка преди договарянията с съветския президент Владимир Путин. US президентът прекара огромна част от престоя си в подготовка за срещата в швейцарска вила от 18-ти век с аспект към Женевското езеро.

" Насочвам се към Г-7, по-късно към НАТО и най-после ще се срещна с господин Путин, с цел да му оповестя това, което желая да знае ", сподели Байдън пред американските Военновъздушни сили, основани на Острова, още щом кацна оттатък Океана.

Не е ясно каква е поддръжката, която получи от сътрудниците си от Г-7. Русия е упреквана за злонамерена кибер интензивност и за районна експанзия. Но даже Меркел, един от най-близките съдружници на Байдън в Г-7, се затрудни да закълне Москва вечно.

Байдън неотдавна се отхвърли от глобите против Германия, свързани с съветския газопровод „ Северен поток 2 “, което би усложнило връзките с благонадежден съдружник.

В неделя американският президент съобщи, че е склонен с Путин, че връзките сред Съединени американски щати и Русия са в ниска точка. Но добави, че си коства да се срещне с него.

И Байдън, и Путин след това дефинираха тричасовата си среща като позитивна, само че без огромни пробиви. Лидерът на Съединени американски щати съобщи, че доказателствата за прогрес ще дойдат по-късно, когато резултатите от неговата дипломация излязат на бял свят.

" Направих това, за което пристигнах ", сподели той.

И стартира конференцията си след срещата, наблягайки фокуса си върху правата на индивида, в това число с повдигането на въпроса за водача на опозицията Алексей Навални, който излежава присъда в колония. За " Русия ще има опостушителни последствия, в случай че опозиционерът почине в пандиза ", сподели Байдън.

" Казах на президента Путин, че моят дневен ред не е против Русия или против някой различен, а е за американския народ. Ясно му дадох да разбере, че ще продължим да повдигаме въпроси на главните човешки права, тъй като ние сме такива ", добави той.

Байдън съобщи, че търси " предсказуеми и рационални " връзки с Москва и назова Съединени американски щати и Русия " две велики сили ", което е доста повишение на статута на Москва на международната сцена.

Когато кореспондент попита Байдън дали се доверява на Путин, той сякаш кимна. Но по-късно неговият шеф по връзките сподели, че президентът не кима в отговор на съответен въпрос.

Путин съобщи, че не е разкрил неприязън в отношението към себе си. По време на своята конференция, която предшестваше тази на Байдън, той дефинира договарянията като " градивни " и сподели, че е с общо позитивно усещане от американския водач.

" Той е балансиран човек, експерт и е доста умел. Струва ми се, че в действителност говорихме на еднакъв език ", сподели Путин.

Но не промени реториката си, като осъди Навални и отхвърли ролята на Русия в хакерските атаки.

Вместо това разказа откровени и прагматични три часа, които не са довели до дълбока или прочувствена връзка. " Това сигурно не значи, че сме се погледнали в очите и сме разкрили душите си или сме се заклели във постоянно другарство ", сподели съветският водач.

Двамата президенти разговаряха посредством преводачи.

След диалозите имаше няколко скромни резултата, в това число съглашение за връщане на посланиците в Москва и Вашингтон.Двете страни се договориха да стартират разговор по контрола на нуклеарните оръжия.

Но нямаше знаци за единодушие по други въпроси като киберсигурността и Украйна.

Байдън подари на съветския водач авиаторски слънчеви очила - жанр, желан от американския президент, както и кристална статуя на бизон. Не е ясно дали Путин е подарил нещо на Байдън. През 2018 година съветският водач подари футболна топка на някогашния президент Доналд Тръмп след среща в Хелзинки, Финландия.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР