Когато бяха представени мерките за енергийна ефективност в Плана за

...
Когато бяха представени мерките за енергийна ефективност в Плана за
Коментари Харесай

Еднофамилните къщи също ще могат да се санират с европейски фондове

Когато бяха показани ограниченията за енергийна успеваемост в Плана за възобновяване и резистентност, стана ясно, че от 1.6 милиарда лева няма да включва еднофамилни здания.

Това обаче не значи, че този тип здания, които са най-вече къщи, няма да получат никакви пари. Според известие на Министерство на районното развиване и благоустройството, мярка за санирането на такива къщи е заложена по идната да бъде утвърдена стратегия " Развитие на районите " 2021-2027 година

Тя ще покрива общо 50 общини и ще бъде разграничена на две.

По втория приоритет ще се финансират ограничения на територията на останалите 40 градски общини (виж карето).
Реклама Какво ще се включва и кой може да взе участие
Според известието на Министерство на регионалното развитие, възможни ще са разнообразни ограничения за енергийна успеваемост - ремонтни действия по постройките, до замяна на отопление. Ще се финансират планове, чито ограничения са планувани в проектите за интегрирано развиване на общините (ПИРО), които са създадени от общинските управляващи. С други думи, с цел да могат къщите в дадена община да се възползват от тези пари, самата община би трябвало да е заложила това в проекта си. Тези проекти към този момент са подготвени за много от общините, тъй че притежателите на здания е добре да ревизират занапред дали има такава мярка и в случай че няма, да издигнат въпроса с локалната власт.

Задължително изискване за възобновяване на еднофамилните жилищни здания ще бъде съществуването на направено проучване за енергийна успеваемост и техническо проучване на постройката, което притежателите могат да възложат на експерти. Основната цел е след санирането постройката да реализира по-висок енергиен клас.

Тези обследвания могат да се финансират от програмата, в случай че да вземем за пример, притежателят към този момент употребява финансов инструмент за санирането. Такива финансови принадлежности (заеми с по-ниски лихви, по-дълъг период на погашение, по-ниски гаранции) и сега са пуснати от и. Очаква се от тази година да тръгнат и спомагателни финансови принадлежности към новата стратегия.
Колко пари има и по какъв начин ще се разпределят
Все още доста от програмата не е конкретизирана. Това известие е първото, което загатва еднофамилни къщи като възможни за саниране. Досега в както е качена на уеб страницата на Министерство на регионалното развитие, не се вижда мярка особено за подобен вид здания.
Реклама
Тепърва престои да се посочи моделът за поддръжка на ограниченията, както и общият брой здания, които ще могат да се финансират.

Засега в плана на програмата се загатва индикативната стойност от 3328 здания, които би трябвало да бъдат актуализирани до 2029 година, както и обща стойност за всички ограничения за саниране от 93.5 млн. евро.
Кои са 40-те общини, където ще се санират къщи Враца, Ловеч, Лом, Монтана, Троян, Габрово, Горна Оряховица, Севлиево, Разград, Свищов, Силистра, Добрич, Търговище, Шумен, Сливен, Ямбол, Нова Загора, Айтос, Карнобат, Казанлък, Свиленград, Харманли, Димитровград, Кърджали, Хасково, Асеновград, Велинград, Смолян, Пазарджик, Пещера, Панагюрище, Карлово, Ботевград, Гоце Делчев, Дупница, Кюстендил, Перник, Петрич, Самоков и Сандански. Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Мария Дойкова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР