Когато американският президент Джо Байдън обяви по-рано тази година, че

...
Когато американският президент Джо Байдън обяви по-рано тази година, че
Коментари Харесай

Афганистан е пред колапс, който ще се усети и от Европа |

Когато американският президент Джо Байдън разгласи по-рано тази година, че счита да изтегли всички американски сили от Афганистан до септември, интернационалните наблюдаващи предизвестиха, че това ще е преждевременно деяние със съществени последствия. Последните събития не могат да бъдат по-добро доказателство – Афганистан е пред колапс, който, съгласно разнообразни европейски разследващи служби, ще бъде усетен до Европа още до края на 2021.

Талибаните напредват решително в няколко региони на Афганистан. Само през уикенда на 3-4 юли техните сили нападнаха редица области в северната част на страната. При обезверено оттегляне над 1000 афганистански бойци и членове на проправителствени милиции минаха през границата на провинция Бадакшан към Таджикистан. Това е третата сходна вълна за няколко дни и петата за две седмици, при която членове на държавните сили, които дружно с оръжията си минават гранични пунктове с Таджикистан и Узбекистан, предизвиквайки неустойчивост в региона. Преди две десетилетия този регион е цитадела на антиталибанския алианс.

Северните гранични области на Афганистан основават паники за разливане на спора към Централна Азия, до момента в който американските сили се изтеглят последователно, в това число от емблематичната база „ Баграм “, откъдето те организираха главните си интервенции. На фона на това, президентът на Таджикистан Емомали Рахмон разпореди активизиране на към 20 000 резервисти до границата, а международните медии оповестяват, че страната се готви да строи бежански лагери при положение на напор от бягащи цивилни. Таджикистан е най-бедната страна в Централна Азия и всеки трус би бил със съществени последствия. За момента таджикските управляващи са оставили отворени граничните пунктове, които в този момент се държат от талибаните от страна на Афганистан, в това число основния мост при Шир Хан Бандар, издигнат от Инженерния корпус на американската войска през 2007 година. Според американските медии, талибаните към този момент събират митнически такси на главния търговски портал сред Таджикистан и Афганистан.

Талибаните управляват една трета от територията

Откакто Съединени американски щати и съдружниците им в НАТО – включително България, която има значима роля в защитата на стратегически обекти – оповестиха своето военно евакуиране от Афганистан, силите на талибаните се разраснаха и контролът им се усили фрапантно в провинциалните региони. Смята се, че към началото на юли талибаните управляват една трета от 421 области и регионални центрове в страната и обсаждат още толкоз. Според изказване на провинциалния съвет на Бадакшан талибаните управляват 27 от 28 региона на провинция и основния град Файзабад е обкръжен. Подобна е обстановката и в други региони, в това число към столицата Кабул – провинцията към този момент е заобиколена от три страни от региони под контрола на талибаните.



Очаква се контраатака на държавните сили в Бадакшан, само че не е ясно какъв брой ще продължи тя и какъв ще е резултатът. Същата обстановка е в региона на емблематичния от войната през 1980-те години град Мазар-и-Шариф, който също е обкръжен. Както стана ясно, американските сили в това време освободиха голямата авиобаза „ Баграм “, ситуирана наоколо до Кабул. В продължение на две десетилетия тя служи като център за военните интервенции на Вашингтон, както преди този момент служи на задачите на Съюз на съветските социалистически републики от 1950-те до началото на руската инвазия през 1979. Десетки хиляди американски бойци са минали през „ Баграм “ от старта на интервенция „ Трайна независимост “ през 2001 година Това е и мястото, където Централно разузнавателно управление на САЩ са упрекнати, че са провеждали мъчения на пандизчии съгласно отчети на американското държавно управление и правозащитни групи.

Американските сили оповестиха евакуиране от базата при започване на юли. Няколко дни по-късно, по данни на афганистанската войска, „ Баграм “ е опустяла, като последните звена са напуснали измежду нощ без да оповестят на локалните управляващи. Според отчет на АП, за малко е имало даже грабежи в казармата от нахлули крадци, търсещи плячка измежду голямото количество предмети, оставени от американците, в това число транспортни средства и даже бронирана техника.

Ще има нова огромна бежанска рецесия, в случай че спорът се задълбочи

Хаосът освен в бързината на Съединени американски щати да изоставен, само че и поради настъплението на талибаните, тормози интернационалните наблюдаващи и районните сили. Хуманитарните организации предизвестяват за капацитета от нова огромна бежанска рецесия, в случай че спорът се задълбочи. Българските управляващи също чакат сходна вълна от есента. Едно от главните опасения е за дамите и правата на разнообразни общности, където талибаните имат власт. Малцинствата и по-специално шиитската общественост на хазара, се готвят за яростна реакция от страна на талибаните. До такава степен се задълбочава страхът от ново фундаменталистко ръководство, сходно на това, което НАТО смъкна през 2001, че в първите дни на юли хиляди дами минаха по улиците на разнообразни градове, носейки оръжия и скандирайки антиталибански лозунги. Една от най-големите демонстрации беше в централната провинция Гор, където на 3 и 4 юли се появиха стотици дами с оръжия.

Един от главните въпроси, който тревожи районните сили, а също и Европейски Съюз, е дали талибаните целят завладяването на Кабул. Тази вероятност е още далечна, поради степента на подсигуряване отбраната на града. Но локалните сили и американските елементи разчитат на застоял политически развой сред държавното управление и талибаните, който да се възобнови през идващите месеци. Въпреки че бойците напредват в Северен и Централен Афганистан, представителят на талибаните (който има формален Туитър акаунт) уточни, че придвижването е готово да се включи още веднъж в договаряния. Какви отстъпки са подготвени да създадат е към момента под въпрос, като чиновници в Кабул чакат да видят документално предложение от талибаните за тяхната визия за мир и непрекъснато прекъсване на огъня. На терен нещата наподобяват много разнообразни, като обстановката със сигурността се утежнява фрапантно, в това число в Кабул. През последните месеци бяха осъществени редица терористични офанзиви и набези върху видни персони. На фона на неустойчивостта има оживление и от локалния клон на „ Ислямска страна “, които имат в действителност надзор в част от Джелалабад, източно от Кабул.

В самото начало на юли съветският външен министър Сергей Лавров изрази загрижеността си от смяната на обстановката на фронтовите линии в Северен Афганистан. Кремъл се тормози, че преливането на спора към Таджикистан и прилежащите страни в Централна Азия, ще засегне сигурността на Русия, която поддържа едни от най-големите си бази отвън своя територия в Таджикистан и региона. Лавров упрекна частично държавното управление в Кабул и „ прибързаното евакуиране на НАТО “. Междувременно Байдън е припрян да обърне страницата и да приключи най-дългата война на Съединени американски щати. По време на брифинг пред 4-ти юли, националният ден на Съединени американски щати, той въздъхна на насочен въпрос по отношение на американското евакуиране. „ Искам да приказвам за радостни неща, дребосъче “, отговори американският водач. Думите му провокираха рецензии, в това число в Афганистан, където Шахарзад Акбар, ръководителката на Независимата комисия по правата на индивида в Афганистан, съобщи: „ Като афганистанка нямам тази опция „ да приказвам за радостни неща “.

Напрежението в Афганистан постоянно има последици

Историята до момента демонстрира, че напрежението, което се основава от военните дейности в Афганистан, постоянно има последствия надалеч отвън страната. Иран за малко да се включи в спора през 1980-те, когато Мазар-и-Шариф е нападнат и шиитското население там е подложено на гонения. Русия, Китай и Пакистан имат директни ползи в Афганистан и се чака да опитат да запълнят празнината, оставена от изтеглянето на НАТО. Нито една страна в района не желае да види действително завладяване на Кабул от талибаните. На този декор се издига името на Турция. Анкара, която се засилва очевидно в Централна Азия за сметка на Москва, предложи да поеме защитата на Кабул слез привършване на натовската задача. Американски и турски публични лица към този момент организираха редица диалози по тази тематика. Турското държавно управление е заинтригувано от тази опция освен поради имиджа, само че и тъй като евентуална бежанска вълна ще засегне Турция непосредствено. През последните две години последователно се усилва потокът от бягащи от Афганистан и в Източна Турция бяха основани спомагателни лагери за настаняване. Част от този поток доближава и до европейските граници, и може да се чака усилване на миграционния напън през идващите месеци.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР