Кога ще приемем еврото? Този въпрос си задават всички, след

...
Кога ще приемем еврото? Този въпрос си задават всички, след
Коментари Харесай

Експерти с разкритие. Ето кога ще приемем еврото

Кога ще приемем еврото? Този въпрос си задават всички, откакто финансовото министерство разгласи, че не сме подготвени за 1 януари 2024 година и ще работим дота да стане от 1 юли следващата година.

" Институциите не приготвиха приемането на еврото и то се отсрочва за юли 2024 година Не чухме от министъра на стопанската система нито една дума, като се изключи че бързо и внезапно ще спре инфлацията ", разяснява в предаването " Денят стартира " на Българска национална телевизия Бранимир Ботев, президент на българската секция на Европейската лига за икономическо съдействие.
-->
" Не съм чул да има тактика, не виждам съответно ръководство на инфлацията ", добави той.

" Бюджетният недостиг е проблем и не виждам с това популистко говорене ще се резервира до 3% и дълготрайните лихвени проценти, които се утежняват ", счита икономистът Владимир Сиркаров.

" Ако се изиска ексклузивен конвергентен отчет, в Европейска комисия и ЕЦБ постоянно следят наклонността през идващите 3 години, оптимистичният вид е 1 януари 2026 година ", добавя той.

" Ръстът на цените е 27% и е най-голям у нас - като млечни артикули, комунални, цената на водата ", изясни Ботев.

" България няма образуван бюджет с " амортисьори " на този развой, за жалост това ще се отрази в бъдеще. България от чист производител на храни се трансформира във вносител, до момента в който не се реши този въпрос ще сме жертва на покачващи се цени. Има ли картел, тъй като след 40% от стоките се продават в огромните вериги. Няма да стане с административен надзор. Гърция, Италия, Франция. Във Франция събраха производителите, синдикатите и се схванаха. В Гърция сложиха таван на 53 артикули. Става с аргументиран разговор. ", разяснява още той.

" Националните цели би трябвало да се дефинират от всички политически сили, по другите може да се спори ", счита Ботев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР