Кога ще бъде обявен и в какъв формат ще участва

...
Кога ще бъде обявен и в какъв формат ще участва
Коментари Харесай

Кога ще бъде обявен новият политически проект на Кирил Петков?

Кога ще бъде разгласен и в какъв формат ще взе участие на избори? Това са основните въпроси за възможния политически план към служебния министър на стопанската система Кирил Петков, за какъвто всички приказват през последните дни към този момент обществено. От отговорите им зависят и опциите за негово показване на избори, бъдещия му капацитет и по какъв начин ще повлияе на останалите политически играчи.

Кога

Според неофициални информации Петков ще показа политическите си стъпки в идващите седмици, като интервалът ще зависи и от края на работата на това Народно заседание и насрочването на предварителните парламентарни избори (третият мандат ще бъде върнат на Българска социалистическа партия на 7 септември, само че множеството партии чакат президентът да даде още към две седмици време за работа в опит да одобряват някои законопроекти с изключение на бюджета, въпреки консенсус сред тях да наподобява все по-невъзможен).

В какъв формат

Очакванията са, че Петков ще показа независим план, а дали ще се яви на избори по този начин или в някаква форма на коалиция към момента няма изясненост. Досега той е удостоверил в мнения единствено, че ще продължи да " бъде част от смяната " и няма да каже детайлности, до момента в който е длъжностен министър.

Новият политически тим би включвал служебния финансов министър Асен Василев (двамата неведнъж са заявявали, че работят като екип и даже това е измежду изискванията им при приемане на постове във властта), евентуално и министъра на образованието Николай Денков. Служебният министър председател Стефан Янев по-рано през седмицата разяснява, че би подкрепил план на Петков, даже и с вероятно присъединяване в него (така се разбра от думите му), а това беше " разчетено " и като президентска поддръжка. Самият Янев също има висок рейтинг в социологическите изследвания и утвърждение за министър-председател. Той сподели, че би приел да остане на поста и във второ служебно държавно управление, каквото Радев следва да назначи и неговият пост се счита за сигурен и в него.
 Кой наднича зад Кирил „ Макрон “ Петков? Кой наднича зад Кирил „ Макрон “ Петков?
Коментарът е на журналиста Петър Волгин. Пубилкуваме го без редакторска интервенция:  Съвсем скоро на нашата политическа сцена ще се п...

Президентът отхвърли да разяснява дали и какви смени ще прави в състава на втория кабинет, който ще бъде назначен в идващите седмици. Те надали ще са огромни, тъй като държавното управление се употребява с утвърждение, а Радев има потребност и от втори мощен екип, тъй като влиза в публична акция след месец. Но в случай че Петков излезе на политическия терен с план е малко евентуално да остане на постта си, тъй като с цел да води акция, би трябвало да излезе в отпуск. Ролята на Румен Радев за новия политически план е част от отговора на втория въпрос и е обвързвана и с неговата предизборна акция и бъдещи цели. По неофициална информация президентът е добре осведомен с проектите на Петков, само че в петък (3 септември) също отхвърли да разяснява до момента в който тази толкоз обсъждана догадка не стане факт.

От една страна е разумно да бъде декларирана поддръжка от плана на Кирил Петков за кандидатурата на Румен Радев за втори мандат (вече има декларирана такава от Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Изправи се! Ние идваме " ), от друга - по-логично наподобява коалиране с така наречен партии на митинга, а най-обсъждано е може ли да има колаборация сред Петков и " Демократична България ". Лидерът й Христо Иванов уточни Петков и Василев като " наши съидейници " и разяснява " естествено е за нас да ги подкрепим в техните планове, само че те споделиха, че откакто се разпусне Народното събрание, тогава ще анонсират своите решения ".

Проектът към служебния стопански министър се разисква измежду депутати и анализатори и като развиване на про-президентска партия. Официална поддръжка от Радев към плана на Петков е мъчно да бъде дадена, тъй като това ще го сложи в особена обстановка по отношение на другите, които го поддържат и също е въпрос на преценка кое по какъв начин ще повлияе на електоралните настройки и страсти. В акцията си той би приемал поддръжка, само че надали би показал такава.

Самостоятелно явяване на избори след два месеца наподобява съвсем софтуерно невероятно за към момента необявен план, поради условията и периодите за вписване на партия. Затова се ускориха клюки и за дребна партия - мандатоносител, каквито са употребявани до момента в такива обстановки. По-голяма е въпросителната има ли и на какви структури в страната може да разчита толкоз млад план, по какъв начин ще събере претенденти за депутатски листи и други организационни въпроси, за които полотическата логичност и законовите условия демонстрират, че е належащо време. От някои дейности на Петков до момента се разбра, че са били въображаеми и подготвяни от по-рано (и номинацията му за длъжностен министър, и промени за ББР) и че той постоянно показва бързи дейности. Така че планът е допустимо да е въображаем като вероятен сюжет още преди влизането му в служебния кабинет.

Най-малко евентуално наподобява Петков, Василев и министри да влезнат просто като кандидат-депутати в листи на друга групировка. Самостоятелно явяване под някаква форма несъмнено би имало капацитет за влизане в идващия парламент (според мнения на анализатори), само че надали с резултат, който да ги сложи в позиция на решаващи за мандат (тоест една от първите три позиции). Очакванията за идващото Народно заседание са също то да бъде фрагментирано, т.е. те биха били измежду партиите в договаряния за възможна коалиция.

Дали коалиране на Петков с други обединения преди изборите няма да донесе по-големи благоприятни условия за бъдещо ръководство на България е тематиката, по която ще се вършат повече сметки, оценки и изследват настройки и през идващите седмици. През тях ще отпадат и множеството въпросителни към плана, като получат публични и по-ясни отговори, написа.
 Юлия Ал-Хаким: Няма нищо неприятно в нов политически план с Кирил Петков и Асен Василев Юлия Ал-Хаким: Няма нищо неприятно в нов политически план с Кирил Петков и Асен Василев
" Няма нищо неприятно в нов политически план с Кирил Петков и Асен Василев, дори се надявам да бъде интензивен и партията да влезе още на пред...

Междувременно отвън анализите на политолози и социолози по тематиката, и почитатели (така могат да бъдат определяни част от последователите на Кирил Петков), и съперници броят и разясняват по какъв начин се усилват почитателите в най-голямата фейсбук група в поддръжка на служебния стопански министър, които го желаят за министър председател (към 3 септември - 105 000 потребители). В нея като член влезе и самият Петков, който написа в послание към членовете й: " смяната е почнала и няма връщане обратно! " и удостовери, че работят в тим с Василев.

Какво мислят партиите в Народното събрание

Политическите обединения също се въздържат от публични и подробни мнения за поява на партия към Кирил Петков, изключително до момента в който няма повече изясненост, само че множеството настояват, че от тях не би лишила гласове.

От Българска социалистическа партия реагираха през седмицата, че желаят да знаят отношението на президента към подобен план. " Преди няколко дни президентът Радев сподели, че е признателен на социалистите, които са го подкрепяли през петгодишния му мандат и в този момент едно такова държание от неговия министър председател, нямам доверие, че радва българските социалисти ", разяснява в тв изявление зам.-председателят на парламентарната група на " Българска социалистическа партия за България " Георги Свиленски. Изказването му пристигна след поръчката на Стефан Янев за поддръжка за плана. В отговор на въпрос дали е застрашена Българска социалистическа партия от нова партия Свиленски сподели, че не знае " до каква степен това ще се отрази на резултата, само че сигурно оставя неприятно чувство ".

От " ИТН " формалните изявления са, че е хубаво гласоподавателите да имат по-голям избор. " Това е смисълът на демокрацията. Ако хората считат, че има потребност от подобен един план, те ще го поддържат ", споделя Тошко Йорданов.

От " Демократична България " пред " Дневник " импровизирано удостоверяват, че разискват и водят диалози и биха се пробвали да ги привлекат към техните редици. През седмицата водачът Христо Иванов разяснява опциите за общи дейности за изборите по този начин: " Това са наши съидейници, хора, които ние бихме подкрепили. За нас е доста значимо да не позволим това събиране на българската демократична общественост на едно място да бъде разколебано и в този смисъл ще създадем всички рационални дейности за това да не позволим разединение, в противен случай - да се съберем, да надградим, да използваме капацитета и доверието, което всеки един носи. Това е въпрос на политическа технология и намиране на формула. Ние сме извънредно положително настроени, че това би трябвало да се свърши. Но дано те да си вземат решенията и да ги анонсират и оттова нататък ще работим. "
 Явор Дачков за Кирил Петков и Асен Василев: Очевидното им шикалкавене нервира Явор Дачков за Кирил Петков и Асен Василев: Очевидното им шикалкавене нервира
Коментарът е на журналиста Явор Дачков във Facebook: От ден първи на служебното държавно управление Асен Василев и Кирил Петков се държат като...

В " Изправи се, БГ! Ние идваме " още веднъж личат разнопосочни отзиви - Николай Хаджигенов декларира, че " чакат с неспокойствие " появяването на подобен план, тъй като " в политиката ще влязат хора, ползващи главите си по предопределение ". Мая Манолова отхвърли да разяснява хипотези.

Тома Биков от ГЕРБ свърза появяването на подобен план с интервенция на Румен Радев. " Ние нямаме никакви терзания по отношение на каквито и да е било нови политически планове, само че считаме, че президентът би трябвало да бъде президент, а не партиен водач. Ако желае да се занимава с партийно строителствто, просто да се откаже от кандидатурата си за президентските избори ", съобщи Биков пред " Дневник ".

Движение за права и свободи нямат публична позиция, само че възможна партия на Кирил Петков към този момент даде мотив за " закачки " на депутати към съперниците. От трибуната на Народното събрание зам.-председателят на Движение за права и свободи Йордан Цонев употребява дебатите към актуализацията на бюджета, с цел да подмятна репликата, че Асен Василев ще прави партия и по тази причина Христо (Иванов) несъмнено се тормози. Подобен намек насочи и Филип Станев от " ИТН ", който съпостави Кирил Петков с Джон Траволта и по прилика на кино лентата " Лице назаем ", в който взе участие фамозният американски артист, съобщи: " Ако нов политически индивид се появи, да не се окаже, че ще вземе едно лице назаем от господин Христо Иванов, и може да се окаже, че политическият десен, интелектуален електорат на господин Иванов внезапно ще намалее ".

От " Facebook " министър председател към действителен политически състезател - какво споделят социолозите

За политически план, който приготвят Петков и Василев, се появиха неофициални изказвания още след отдръпването на първия проектокабинет на " ИТН " малко след средата на юли. В началото на август служебният стопански министър съобщи в изявление за БНР, че ще остане в политическия живот на България и след служебното министерство. " Оттук нататък под една или друга форма ще следим нещата по какъв начин се случват за разлика от преди, когато просто протестирахме. Събрахме познание и ще го използваме под една или друга форма, с цел да бъдем поръчител по някакъв метод. Оставаме напълно в политическия живот на страната с една-единствена цел - България има доста по-голям капацитет ".

След това по сходен метод той разясняваше тематиката и в последващи медийни изяви. Официално по нея стартира повече да се приказва през последните две седмици, откакто въз основата на изследване на електоралните настройки Добромир Живков от " Маркет линкс " разгласи в тв изявление, че има капацитет за нов политически план. В същото предаване (на 26 август) такива мнения направи и Андрей Райчев, който в присъщия си жанр разгласи, че нова групировка ще " изяде, и то доста, от протестните партии ". Той не разяснява дали организацията, с която е обвързван - " Галъп интернешънъл ", има изследване и какво демонстрира то, само че в последващи медийни изяви към този момент твърдеше, че план към Петков и Василев " може да откъсне 300-400 хиляди гласа " (пред " Нова тв " ) и че от двамата зависи дали ще има " нова огромна партия или ново могъщо синьо " (ако се съюзят с " Демократична България " ).
 Ако Кирил Петков и Асен Василев създадат партия, да внимават с бързата популярност Ако Кирил Петков и Асен Василев създадат партия, да внимават с бързата популярност
" Видно, Кирил Петков и Асен Василев ще вършат партия - окрилени от бързо извоюваната известност. Самият аз постоянно им приписвам дължимото...

Проучването на " Маркет линкс " показваше разбъркване на сегашните парламентарни партии при последващи избори - ГЕРБ излиза на първа позиция измежду деклариралите, че ще гласоподават, " ИТН " слиза на трета, а втора позиция заема " Демократична България ". От така наречен протестни партии единствено тя отбелязва и растеж в електоралната поддръжка през последния месец (данните са за интервала 13 - 22 август). От организацията не показаха данни за оценка за план на Петков и Василев, а единствено за тяхното утвърждение - надлежно 42% и 38%. Отчетоха обаче доверие от 54% към служебното държавно управление (повишение от 3 процентни пункта), както и растеж при президента, който доближава 60%.

В общите мнения на социолози пред медии всички правят оценка добър капацитет за този план.

" Дневник " потърси коментара на шефовете на " Алфа Рисърч " - Боряна Димитрова, " Маркет Линкс " - Добромир Живков, " Галъп интернешънъл " - Първан Симеонов, както и на социолога Алексей Пампоров от Института по философия и социология към Българска академия на науките.

" След двукратния крах на партиите на митинга да сформират държавно управление, при катастрофически разрастващите се връзки сред тях и терзанията от възможното отражение на тази процеси върху президентската акция, несъмнено се катализират в някаква степен - още неразбираемо в каква - следващите упования за по-нов политически план, който да замести неуспелите нови от предходните избори ", разяснява Боряна Димитрова пред " Дневник ". Тя означи, че това е една от тъжните истини в българския политически живот - при всяко разбъркване де се търси решение в нов план.

Добромир Живков от " Маркет Линкс " счита, че държанието на " ИТН " е ускорило потребността от нов лидерски план. И той, както и Първан Симеонов от " Галъп интернешънъл ", прави оценка, че в този момент е моментът Кирил Петков и Асен Василев да показват политическите си планове, защото биха могли да употребяват вълната не неодобрение към сегашните политически играчи.

Боряна Димитрова счита, че капацитетът за разрастване на този план е, в случай че се нарежда като про-президентска партия, защото и двете страни - " план " и " президент " - имат потребност един от различен и биха се подпомагали взаимно в идната паралелна акция за президентски и парламентарни избори.
 Кирил Петков и Асен Василев вършат партия? Да обобщим обстоятелствата Кирил Петков и Асен Василев вършат партия? Да обобщим обстоятелствата
Ако желаете да основете нова вяра, оставете се да ви разпънат на кръст и на третия ден ще възкръснете, е споделил популярният френски ди...

Според Първан Симеонов фигурата на Радев би нараснала най-вече поддръжката за сходен план, защото точно той въплъщава митингите от предишното лято.

" Все отново, не трябва да изключваме и разновидността, при който двамата министри се явяват дружно с " Демократична България ". Христо Иванов ги назовава " наши съидейници ", Петков е един от основателите на " Да, България ", отбелязва Боряна Димитрова. Според нея обаче два конкуриращи се политически плана сигурно биха основали напрежение сред гласоподавателите на тази групировка, без значение дали в този момент, или на бъдещи избори.

Социолозите не са единомислещи кои обединения биха били най-засегнати.

Според Добромир Живков подобен план би имал необятна електорална поддръжка както от десни гласоподаватели, по този начин и от център-ляво. " Предполагам, че всички парламентарно показани сили ще претърпят известни загуби при подобен сюжет. Не ми се коства, че " Демократична България " би изгубила от ядрото си, само че не е изключено част от нейната външна страна, която понастоящем е в развой на разширение, да избра да поддържа нов план на Кирил Петков ", счита Живков.

Алексей Пампоров е на мнение, че сходен план би взел доста от всички парламентарни партии, без ГЕРБ. " Най-сериозно евентуално ще пострада " ИТН ", тъй като имаше очакване, че точно те ще го задържат, с цел да " изчегърта " и " изрие ". А те намерено се опълчиха. " ИТН " може да загуби половината или даже повече от гласовете си. " Демократична България " ще се свие до 100-150 хиляди гласа, колкото е твърдият електорат на ДСБ. " Изправи се, БГ! " може напълно да изчезне, тъй като те оферират точно това, което той прави, т.е. те са в една и съща ниша ", твърди Пампоров.

Според Боряна Димитрова безспорно планът би привлякъл гласоподаватели от необятен политически набор, в това число и от Българска социалистическа партия. " За мен огромният въпрос, на който ще търсим отговор и в изследванията (ако този план бъде създаден), е, дали той ще разшири сегашният капацитет на протестните партии, създавайки едно президентско болшинство, или ще откъсва гласоподаватели от тях, създавайки още по-голяма фрагментираност ", разяснява тя. 

Още от ПОЛИТИКА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР