Кога е краят на живота на панелните блокове в България?Първите

...
Кога е краят на живота на панелните блокове в България?Първите
Коментари Харесай

Кога е краят на живота на панелните блокове в България?


Кога е краят на живота на панелните блокове в България?

Първите панелни блокове в България са издигнати в средата на 50-те години на XX век, а последните – към 1990 година

Според настоящата Наредба номер 3 от юли 2004 година плановият експлоатационен период на жилищата, построени от панели, е 50 години.

Спират ли да бъдат годни за живеене постройките след въпросните петдесет години е въпрос, който регулярно излиза в общественото пространство.

Във втория  епизод на втория сезон на подкаста на Economic.bg „ Едно мислено “  търсим отговор на този и доста други въпроси, свързани с панелните жилища в България.

Наш посетител е  инж. Атанас Ангелов , ръководител на Управителния съвет съвет на Българската асоциация на архитектите и инженерните консултанти.
При добра поддръжка на постройката, без значение от нейната структура,
експлоатационния период може да бъде продължен – не споделям постоянно, само че с доста огромен период “, споделя той.

По думите му, в случай че бъдат отстранени факторите, които оказват отрицателно въздействие върху връзките сред панелите – като влага да вземем за пример, постройката на практика става безконечна.

Слабото място на панелните блокове са връзките сред панелните. Важно е те да бъдат обследвани. В момента в България това е пропуск, само че и нямаме потенциала да евакуираме популацията и да го създадем, по този начин както се прави в други страни “, споделя инж. Ангелов.

И разказва процеса по саниране в България като просто възстановяване на енергийната успеваемост на постройките.

Полезното в тази ситуация е, че при санирането се предотвратяват течовете от покрива. Основните проблеми са нахлуване на вода при фугите и връзките “, прецизира инж. Атанас Ангелов.

„ На този стадий обследването на връзките се реализира механично “, споделя инж. Ангелов и показва, че съгласно Наредбата, в случай че очевидно всичко е наред, постройката се смята за годна.

Как може да се прави цялостно проучване на връзките сред панелите, без да е нужна евакуация на хората? Наистина ли едропанелното жилищно строителство е най-издръжливо на трусове? И кой тип строителство е най-надежден?
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР